SON DAKİKA

48 yıl sonra gelen "Vefa"

Şahin: “Madalyaları göğsümüz de onur meşalesi olarak, gururla taşıyacağız.” 08 Nisan, 2022 06:39 Güncelleme: 08 Nisan, 2022 06:39 48 yıl sonra gelen "Vefa"

Röportaj: Seyhan Dikay 

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz. Ereğli Şubesi’ni ziyaret ettik. Dernek Başkanı Kıbrıs Gazimiz Temel Şahin ile bir röportaj gerçekleştirdik. Şahin, O günleri, anıları ve hatırladıkları detayları bu röportajda  içtenlikle cevapladı ve önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin ile gerçekleştirdiğimiz röportajı siz değerli okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

Sayın Şahin, sizi tanıyabilir miyiz?

Temel Şahin 30.08.1953 Kdz. Ereğli doğumluyum. 20 Temmuz 1974 yılında gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatına katıldım. Kıbrıs Gazi’siyim.

Kısaca derneğinizden bahsedebilir misiniz?        

Türkiye Muharip Gaziler Derneği 19 Eylül 1984 tarihinde kuruldu. 19 Eylül 2002 tarihinde zamanın Belediye Başkanı Halil Posbıyık Pazar yeri belediye iş hanından bize yer göstererek anahtarımızı teslim etti. 2007 yılına kadar Zonguldak şubesine bağlı irtibat bürosu olarak hizmet verdik. 2007 Yılında Genel Merkezden, temsilcilik yetkisi alarak hizmet vermeye devam ettik. Şube olmak için müracaatlarımız sonuç verdi. Ocak 2009 Tarihinde şube yetkisi alarak daha sağlıklı hizmet vermeye başladık. Türkiye’de genel merkezimiz dahil 70 Şube 65 Temsilcilik 39 irtibat büromuz bulunmaktadır. Kdz. Ereğli şubemize bağlı Alaplı’da 1 irtibat büromuz 27 üyemize hizmet vermektedir. Toplam 155 üyemize hizmet vermekteyiz.

Nisan 2016 Yılında Kdz.Ereğli Belediye Başkanlığı’na yer talebimiz üzerine Orhanlar Mahallesi Atatürk Bulvarı No: 18’de ki mevcut hizmet verdiğimiz dernek binamızı Kdz. Ereğli Belediyesi tarafımıza tahsis ederek bizleri mutlu etmiştir.

Hikayelerinizi de dinlemek isteriz. O zaman neler yaşadınız? Kıbrıs’a harekat yapılsın mı yapılmasın mı düşüncesi vardı önce. O zaman ki ruh nasıldı? Neler yaşandı, kaç yaşındaydınız?

15 Temmuz Yunan cuntasının desteği ile Makarios’a karşı darbe yapıldı. Makarios’un yerine Eokacı Nikos Sampson getirildi. Türklere soykırım uygulanmaktaydı. TBMM Türkleri soykırımdan kurtarmak ve adaya barış getirmek amacıyla karar aldı. Adaya çıkartma yapılacaktı. Daha önceki yıllarda bazı eksiklerimizden dolayı yapamadığımız adaya çıkarma harekatını bu defa yapabileceğimizi düşünüyorduk. Askerin morali düzgündü. Savaşa gitme yolunda marşlar söyleyerek hareket etmemiz bunu gösteriyordu. Halkın desteği inanılmazdı. Türkiye tek yumruk olmuştu. Yaşım 21 idi.

 

Gitmeden önce nasıl hazırlıklar yaptınız?

Alayımız (61 P. AI) hazırlıklarını tamamladıktan sonra 21 Temmuz 1974 tarihinde Kırıkkale’den hareket ettik. 150 Araç – 1500 Personel – 80 Ton mühimmatla sırayla Ankara – Mamak, Konya – Karaman, Karaman’dan geçerek 23 Temmuz 1974’de Silifke’nin Ovacık köyüne ulaştık. 26 Temmuz 1974 Tarihinde helikopterlerle Kırnı bölgesine intikal ettik.

Peki oraya gittiğinizde halk sizi nasıl karşıladı? Unutamadığınız anınız var mı?

Yıllardır Rum katliamlarından usanan Kıbrıs Türk’ü bizleri görünce gözyaşlarını tutamadılar. Sevinç gösterilerinde bulundular. Unutamadığımız anılarımız tabi ki var. 31 Temmuz günü erzağımız kalmamıştı. 20 kişi 1 ekmek verilmekteydi. Uyumamızda mümkün değildi. Açlık ve uykusuzluk vardı.

5 Ağustos 23:00 sıralarında ay dolunay pozisyonundaydı. Bolu Komando tugayı ertesi gün Lapte kasabasına yapacağımız taarruzdan önce yerlerini almak adına yakınımızdan geçmekteyken Ereğli’den tanıdığım arkadaşım Birol Ocakcı’yı gördüm. Tabi ki seslenemedim ve gözden kayboldu. Kendisine bunu daha sonra söylemiştim..

16 Ağustos 1974 tarihinde mevzilerimizde sessiz sakin beklerken üzerimizde bir helikopter belirdi. Helikopter 1 tur attıktan sonra gözden kayboldu. 10 dakika sonra üzerimize havan mermisi yağmaya başladı. Bir havan timi mevzi değiştirmekte gecikince yaralandılar. Havan mermileri araziye belirli aralıklarla tarıyordu. İsabet almamak için sağa sola kaçışlarımız unutulmazdı. Mangamdan bir arkadaşım çatışmalar devam ederken omzundan yaralanmıştı.

Yakın arkadaşınızı kaybettiğiniz oldu mu?

Evet. 6 Ağustos 1974 Lapta Kasabasına taarruzumuz esnasında kasabadan gelen uçaksavar mermisi yağmurun da Kars Digor’lu arkadaşımız Tahir Tüzünlü uçaksavar mermisi ile şakağından vurularak şehit oldu. Yakın arkadaşlarımızdan 6 Kişi muhtelif yerlerinden Yaralanandı.

 

Son olarak ne söylemek istersiniz ?

Nihayet hak ettiğimiz daha önce almamız gereken “Milli Mücadele Madalyası ve Beratlarımızı” 45 yıl aradan sonra 2019 Yılın da, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Hükümeti tarafından aldık. Bazı Gazilerimiz 46 yıl sonra aldı. Türkiye’de Madalyasını almayan Gazi kalmadı. Çok memnun olduk. 45 yıllık özlem bitti. Madalyaları göğsümüz de onur meşalesi olarak, gururla taşıyacağız. Bizler her zaman vatanımız, bayrağımız için göreve hazırız.

Tüm şehitlerimizi, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere ahirete intikal etmiş Gazilerimizi minnet ve şükranla anıyor. Hayatta bulunan gazilerimize sağlıklı, huzurlu ömürler diliyorum.

 

 

KIBRIS BARIŞ HAREKATINA KATILANLAR 

2.nci Ordu 

6.ncı Kolordu 

28 Tümen 

61 Piyade alayı 

1 TB – 1 BL 

20 – 21 -22 Temmuz 1.nci Harekat 

6- 7 Ağustos 1974 Lapta Karava alındı 

14-15-16 AĞUSTOS 1974 2.NCİ HAREKAT 

2. Tb 1023 Rakımlı tepeyi 2 Ağustos’ta ele geçirildi. 

61 Piyade alayı 

1 Asteğmen 

22 Er 

Olmak üzere 23 Şehit 

Toplam 498 Şehit 

ŞEHİT 

Savaştan geri dönemeyendir… 

MALÜL GAZİ 

Savaşı yarım bırakmak zorunda kalandır. 

MUHARİP GAZİ 

Savaşı sonuçlandıran, kazanan 

Zafere gidendir. 

Şehit düşen arkadaşını görendir. 

ŞEHİT ve GAZİLERİMİZ 

Toprağı vatan 

İnsanı ULUS yapan değerlerdir.

 

 

 

 

Yorum Ekle