SON DAKİKA

Sessizleşen edinimler

25 Aralık, 2016 13:55 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Yorucu ve yoğun tempolu bir yılı geride bırakmaya gün sayarken planladığımız hedeflere ulaşabilmek için ekonomik ve sosyal dalgalanma her kesime yansıyor.. 

Siyaset yönlendirmeleri yaşadığımız kentle birlikte ilgi alanlarımıza hatta her gün adımladığımız sokağımıza kadar etkisini gösteriyor. Bu etkileşim alışılmış ve yerleşik algı değerlerinde saman alevi örneği gibi benzerlikler yaratıyor.  Demokratik ve toplumsal edinimlerimize gösterilen duyarlılıkla birlikte duyarsızlık, sessizlik ve suskunluklar olarak karşımıza çıkıyor. 

15 Temmuz darbe kalkışmasından bugüne kadar geçen süreci değerlendirdiğimizde Ereğli’de siyaset üretenler sorun yumağına dönüşmüş yatırımları ileri tarihli vaat tazelemeleriyle gündemde yer almaya çalışıyorlar. Kent yaşamı ortaklığı kültürüne farklı açılardan bakıldığı sürece kısır ve kolaycılık siyasetinden öteye geçemiyor.

 

Demokratik değerlerimiz ve toplumsal paylaşımlarımızdaki ayrımcılık ST֒lere kadar inerken kış saati uygulamasının kaldırılması sonucu binlerce aileler sabahın karanlığında okullarına gidiyorlar. Sabahın aydınlığıyla geleceğimizin teminatı çocuklarımız sınıflarda, aileler ise evlerinde buluşuyor. Ereğli’de olduğu gibi yurdun birçok yerinde yakınmalar basına da yansımaya başladı. Birkaç gün sonra yoğun kar yağışları başlayınca Ailelerin tedirginliği daha da artacağını düşünmeye gerek görmüyorum. 

5 Aralık tarihi bizler için çok anlamlıydı. Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82.yıldönümüydü. Benim için büyük anlam ifade eden o günümü paylaşarak kutlayanlara bir kez daha teşekkür ediyorum. Birkaç STÖ ‘nün dışında diğer ST֒lerin kadın haklarını, kadının toplumda hak ettiği yeri ve konumunun nereye kadar bilincinde olduğu tartışılır. Kadına şiddetin önlenmesini göstermelik kampanyaya çevirip karanfil dağıtanlar 5 Aralık’ta suskun kalmakla gösterdiler. Ancak seçim olduğu zamanda eşini koluna takarak sandık başına götürmekle de övünürler. İşte biz böyle algı farkındalıklı bir toplumuz. Ailenin temel direği olan kadınlarımızı bir gülücükle veya bir tek çiçekle gönlünü alabilenleri kutluyorum. Birçok işyerlerinde çalışan kadınlarımıza hangi işveren kutlayabildi mi?  İş olsun cinsinden kutlama mesajını esirgeyenlerle sessizliktekilere karşın bizim için 82 yılın edinimi bugünde yaşam değerlerimizdir. 

Siyasetin argümanı haline gelen Erdemir OHAL sürecinde toplu sözleşmeyi sonuçlandırmada gün sayıyor.  OHAL’e göre grev uygulamasının yapılamayacağını bilen Türk Metal Sendikası  MESS ile birkez daha masaya oturacak. İşverenin saat ücretini 68 krş’dan 1.70’e çıkarması Sendikanın da “İyi niyet jesti” yaparak 3 TL’lik ücreti 2.70’e çekerken işçiden alkışlarla onay aldı. Büyük bir olasılıkla  saat ücretinde 2-2.5 TL bandında uzlaşma sağlanarak Ayşe tatile çıkmayacak, gözyaşı dökmeyecek. 

Siyasetçilerin ardından Belediye Başkanı da Erdemir’e gönderme furyasına katıldı. Erdemir’in bazı tesis binalarını ve Gülüç’e atık dökmesine,  Erdemir’den içme suyu alımı konusuna tepki gösteren Başkan Uysal, dünlerde Halil Posbıyık’ın çıkışlarını tekrarlıyor. 

Böylesi bir ortamda Başbakan Binali Yıldırım, sorunlar yumağında bunalan Zonguldak’a geliverdi. Yılan hikayesine dönen Filyos endüstri bölgesi kapsamında yer alan Filyos Limanı’nın temel atma töreninde “ Müjdeli vaatlerden” umduğunu bulamayan Zonguldak’lılara yeni bir müjde veremedi. Konuşmasında “Madenciler sizlerle sonra konuşacağım” diyen Başbakan Yıldırım GMİS’e ziyaretinde net ve aydınlatıcı bilgi veremezken sendika Başkanının verdiği dosyayı “ inceleyeceğim” vaadi ile ayrıldı. MHP İl Başkanlığı’na sürpriz ziyaretinde ise Başkanlık seçimi maratonu için adeta mavi boncuk sundu. 

Gazetemize güç ve destek veren okurlarımızla yeni bir sayıda buluşmak dileğimizle sevgi ve saygılar sunarım.