SON DAKİKA

ÖNCELİKLE GAZETECİDİR

06 Şubat, 2014 17:36 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

2013 yılı geride kaldı, geçmişi konuşmaya gerek kalmadığını düşünüyorum,çünkü hemen hemen herkes 2013 Yılı ile ilgili bir şekilde değerlendirmede bulundu.Özellikle Ereğli’nin ekonomik ve siyasi tablosu fazlası ile yorumlandı.

Şimdi gözler ise 2014 Mart ayında yapılacak olan yerel seçimlerde.Tüm partiler Belediye Başkan adaylarını açıkladı. adaylığı  açıklanan kişilerin tek ana noktası "daha iyi hizmet için varız”demeleri oldu.

Seçim süreci zamanla şekillenecek O bir tarafa,Meslektaşlarım arasında son zamanlarda yaşanan sıkıntılı süreç’te bizi yıprattı.En iyi benim,en iyi haberi ben yaparım,en iyi araştırmacı benim,en iyi en iyi …Bu en iyi tartışmaları Ereğli’de ki halkın ilgilenmediği ve esefle izlediği bir durum haline geldi.

Meslek dayanışması denilen olayın kişilerin çıkar ilişkileri devreye girdiği zaman ne kadar çabuk yok edilip silindiğini görebiliyorsunuz. Şimdiye kadar sessiz kalıp hep seyrettim ancak son dönemde yaşananlardan sonra konuşma kararı aldım. Biliyorsunuz ki malumunuz Ereğli’de herkes bir şekilde köşesinde bir şeyleri eleştirip duruyor. Ancak yapılan eleştirilerin ne yazık ki hiç birinin yapıcı olduğunu göremedim. Paylaşılamayan nedir? Neyin rekabeti bu.. Kişisel olaylarınızı neden köşenizden yazıp ta Ereğli kamuoyunu oyalıyorsunuz. Birileri çıkıp  karalama politikası uygulayıp kendini ak kaşık gibi gösteriyor,peki bu yazılanların sadece kendinize zarar verdiğini  ne zaman görecek, bu meslekte herkes emek harcıyor birilerinin emeklerini yazdığınız ufak bir satırla bozabileceğinizi size kim söyledi.

İğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın, daha ne kadar iyi olabilirim onun için uğraşın. Elinizde ki asayı bir gösterip bir saklamayın açık, dürüst, objektif yayıncılık diyorsanız onu gerçekleştirin ya da bence siz eleştirmeye devam edin yakışanı yapın.size yakışanı.. Yıllarınızı verdiyseniz bu mesleğe o zaman öncülük yapın, kendi düşüncelerinizi empoze etmeye çalışarak egolarınız tatmin edersiniz.. Yeter diye hepinize haykırmak istiyorum, Gazeteciliğin etik kurallarına uyalım mı yoksa istediğime istediğim gibi köşemden ver yansın ederim olayına devam mı edelim, Bence Kamuoyu bunlarla ilgilenmiyor, Kamuoyu evine götüreceği ekmeğini, çocuğun geleceğini ve Türkiye de ki ekonominin ne zaman düzeleceğini takip ediyor. Önümüz de yerel seçimler hangi yere gitseniz şu an gündem de konuşulan seçimlerdir.

Gazetecilik saygın meslek, Gazeteci kimdir ? Kime denir ? Gazetecinin sorumlulukları nelerdir? Sürekli artık bunları konuşmaya gerek olmadığını düşünüyorum.Gündemi belirleyecek kişiler olacağımıza gündem konusu olmak inanın sadece mesleğe olan bakış açısını değiştirmekten öteye gitmemektedir.

Türkiye Gazetecileri hak ve sorumluluk bildirgesinde’de belirtildiği üzere Gazeteci; kamuya mal olmuş bir şahsiyet bile olsa, halkın haber alma ,bilgilenme hakkıyla doğrudan bağlantılı olmayan hiçbir amaç için, izin verilmedikçe ,özel yaşamın gizliliği ilkesini ihlal edemez.

Gazeteci;Çalıntı ,iftira,hakaret ,lekeleme, saptırma,manipülasyon,söylenti,dedikodu ve dayanıksız suçlamalardan kesinlikle uzak durur.

Gazeteci; her ne amaçla olursa olsun,tehtid ve şantaj gibi yollara başvuramaz.Gazeteci bu şekilde ki baskılara da karşı koyar.

Gazeteci; her türlü baskıyı reddeder ve çalıştığı basın-yayın organında ki yöneticiler dışında ,kimseden işiyle ilgili bir talimat alamaz.

Gazeteci’nin doğru davranış kurallarına bakıldığında ise;Gazeteci ,rekabet nedeniyle de olsa,bir başka gazeteciye bilinçli ve açık mesleki zarar vermekten kaçınmalıdır.Bir meslektaşının yayınını engelleyici davranışlarda bulunmamalıdır.

Gazeteci, uzmanlık alanı ne olursa olsun,öncelikle Gazetecidir.