SON DAKİKA

Kadının siyasi sorumluluğu

03 Aralık, 2013 17:47 Güncelleme: 13 Ocak, 2024 01:41

Günler  öyle hızlı geçiyor ki.  Sonbahar mevsiminden kış mevsimine girerken güneşli günlere de vedaya hazırlanıyoruz.

Daha 10 gün önce Cumhuriyet Bayramımızı kutladık. Birkaç gün sonra  Büyük liderimiz Atatürk’ü vefatının  75.yılında  minnet ve özlem duygularımızla anacağız.

Bu ayın son haftasına doğru Ereğli Belediyesin’ce  her yıl  düzenlenen Hamsi Festivali’nin bir yenisini yaşayacağız. Festival gecesinde  Kuzeyin Oğlu ünlü sanatçı Volkan Konak’ın modern pop müziğiyle günlerin yorgunluğunu gidereceğiz.

Hareketli günlerimizin  önemli konuları arasında 30 Mart’ta yapılacak  Mahalli İdareler Seçimlerinin  şehir yönetimlerine talip olan siyasetçilerin  hedefleri ile rekabetleri gündemlerimizi oluşturuyor.

Tüm bu gelişmeleri  toplumsal varlığımız ile hayatımızın bir parçası olan hemcinslerimiz yani kadınların  sosyal ve siyasi duruşları ilgi alanımızı dolduracak. Ne var ki  önümüzde ki mahalli idareler seçimlerine  katılacak aday adayları arasında kadınlarımızın ilgisi beklenenin altında bir görüntü veriyor. Seçime katılacak olan partilerde erkek adayların çokluğuna rağmen hemcinslerimizin sessizliği Ereğli gibi hızla gelişme içinde olan Ereğli’de bir çelişki olarak yansıyor.

Anayasamıza göre kadın ve erkeklerin eşitliği kuralıyla birlikte Partilerin  halen kadın kotasını yüzde 30-33’ler civarında sınırlamasının  mantığını anlamakta bir kadın olarak anlayamıyorum. Sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alan hemcinslerimizin siyasete gereken ilgiyi göstermeleri  sözlerden ve vaadlerden ileriye gidemiyor. Sadece siyaset alanında değil Sivil Toplum Kuruluşlarında aktif görev alan hemcinslerimizin  ilgi oranını siyasette  göremiyoruz. Hemcinslerimizin  hayatımızın her alanındaki yerinin ötesinde bilhassa toplumsal ayrımcılık olarak gördüğüm belirli kotalarda sınırlandırılması ve  siyasetteki sorumluluğunu önümüzdeki sayıda ilçemizde siyaset ve sosyal  derneklerde görev alan hemcinslerimizin görüş ve düşünceleriyle  ele alacağız.

Devlet Hastanesinde görev yapan doktorların siyasete olan ilgisi mahalli idareler seçimlerinde de kendini gösteriyor.  Önceki yıl yapılan Genel Seçim döneminde Hastanedeki doktorlar arasında Milletvekili aday adayları siyasette yer alırken Mart ayında yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimlerinde de  aktif olarak yer aldıkları görülüyor.  Bugüne kadar sessiz çalışma içinde olan ilçe DSP teşkilatı bu seçimde Dr. Recep Erdoğan’ı aday Belediye Başkanlığına aday göstererek  kamuoyunda öne çıktı.

S.Rota haber’in bu sayısında  DSP İlçe teşkilatı Başkanı  Mustafa Timur ile yaptığımız röportajımızı okurlarımızla paylaşıyoruz.

 

Yeni bir sayımızda buluşmak dileklerimizle.