SON DAKİKA

Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü kutlandı…

Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü kutlandı… 18 Mart, 2019 15:24 Güncelleme: 18 Mart, 2019 15:24 Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıldönümü kutlandı…

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 104'üncü Yıldönümü ve Şehitleri Anma Günü Törenleri dolayısı ile Karadeniz Ereğli’de törenler gerçekleştirildi.  Törenler kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu, Kdz Ereğli İMKB Atatürk Anadolu Lisesi’nce kutlama programı gerçekleştirildi.

Büyük zaferin yıl dönümünde ilk tören Devrim Bulvarı Atatürk Anıtı’nda yapıldı. Törene Ereğli Kaymakamı İbrahim Çorumluoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demitaş, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı Erkan Bülbül, siyasi partilerin ilçe başkanları, belediye başkan adayları, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Törende Kaymakam Çorumluoğlu, Bölge Komutanı Tuğamiral Yazıcıoğlu, Belediye Başkanı Uysal ve Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen tarafından Atatürk Anıtı’na çelenkler sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı söylendi. Asker, bu sırada göndere 3 Türk Bayrağı çekti. 

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Ereğli Şube Başkanı Mehmet Ali Demirdüyen, törende yaptığı konuşmada, duygu dolu anlar yaşadı, yaşattı. Demirden, vatan için toprağa düşen şehitlerin  “şeref” ve “her şey” anlamına geldiğini belirterek şöyle dedi:

 “Şehitlerimiz, toprakananın şefkatli kollarında yatmakta, şehitlerimiz şehadetleri dinin temeli olan ezan sesini duyarak rahat uyumakta. Ey bu vatan için toprağa düşmüş asker. Sen huzurlu ol. Gençlik bir dirilişe, uyanışta ve vazifede. Emanetin emanetimiz, yolun yolumuzdur. Parçalanan el, ayak, kol, bacak ve Çanakkale’de yeniden diriliştir. ‘Ben size ölmeyi emrediyorum’ diyen komutan ve bu emri alan yiğit, üç beş saniye sonra öleceğini bilerek yayından fırlayan ok gibi düşmana saldırmıştır. Çanakkale düşmana yar edilmedi, yar olmadı.Sana selam olsun şehidim. Senin önünde saygı ile eğiliyorum. Allah yattığın yerleri incitmesin. Şehidimin geride kalanları, sen ne mübarek bir anasın, sen ne mübarek bir babasın, sen ne güzel bir evlatsın şehidimin evladı. Sen O’na layık olan geride kalan dulu, yetimi. Gazilerim, Allah’a emanet olun. Ne mutlu Türküm diyene.”

ŞEHİTLER İÇİN KARANFİL… 104 YIL ÖNCEKİ TASVİR GAZETESİ

Törenin bitiminde ise Atatürk Anıtı arkasındaki Anıt Ağaç altında, terörle mücadelede farklı zamanlarda toprağa düşen Ereğlili Şehitlerin fotoğraflarının olduğu alana şehit aileleri ve ilçe protokol üyelerince karanfil bırakıldı.

Bu esnada Karadeniz Ereğli İbrahim ve Süheyla İzmirli Fen Lisesi öğrencileri tarafından protokol ve vatandaşlara  Çanakkale Savaşları’ndan haberlerin verildiği, Fen Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan, Rumi 7 Mart 1331 tarihli Tasvir Gazetesinin dağıtımı gerçekleştirildi.

KUTLAMA PROGRAMINA YOĞUN KATILIM

Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü çerçevesinde İMKB Atatürk Anadolu Lisesi’nce Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde kutlama programı gerçekleştirildi. Programa Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Cemal Özden Yazıcıoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Kdz Ereğli Cumhuriyet Başsavcı vekili Emrah Karaman, Ereğli Cumhuriyet Savcısı Zeynel Abidin Kaplan,  Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof Dr. Soner Yavuz, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Aksoy, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı J. Ütğm. Erkan Bülbül, daire müdürleri, okul idarecileri, öğretmen, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ÖNSÖZÜ”

İMKB Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Haşim Çakır,  günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, Çanakkale savaşlarının en yoksul, en çaresiz dönemlerinde bile Türk Milletinin mucizeler yaratabildiğini gösterdiğini belirterek şunları söyledi:

“Çanakkale savaşı Türkiye Cumhuriyeti’nin önsözüdür. Bir destandır Çanakkale. Bu destanda kimler yok ki. Müttefik donanmasını bozguna uğratıp bir milletin yazgısını değiştiren Nusrat mayın gemisi vardır. Mecidiye tabyasında 276 kiloluk mermi ile Ocean gemisini denize gömen Koca Seyitler vardır.  Bu destanda, üç bin askerden oluşan İngiliz kuvvetini komutasındaki 57 asker ile durduran Yahya Çavuş ile askerleri vardır. Bu destanda,  cephanesi bitmiş askere ‘Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum’ diyen Mustafa Kemal’ler vardır. Bu destanda yaşları 15 olan kınalı 15’liler vardır. Onlar şehit olmaları gereken yerde hiçbir tereddüt göstermeden Hakk’a yürüdüler. Bin yıllık Türk tarihini geleceğe taşıdılar. Bizler de bugünümüzü, yarınımızı, umudumuzu şehitlerimize borçluyuz.  Bu milletin evladı, bu vatanın bekçisi, bu bayrağın rüzgarı, İstiklal Marşı’nın sesiyim diyen her Türk genci aldığı emanet ve görevi şanına yakışır şekilde yerine getirmelidir.”

“KURTULUŞ SAVAŞI’NIN ÖNCÜSÜ!”

Program çerçevesinde, Karadeniz Bölge Komutanlığı’ndan Deniz İstihkam Üsteğmen, Yasin Koçak, Çanakkale Savaşları konulu sunum gerçekleştirdi. Üsteğmen Koçak, “Çanakkale muharebeleri 1. Dünya Savaşı’nın uzamasına ve Çarlık Rusyası’nın yıkılışına, İngiltere Hükümetinin değişimine yol açmıştır. Çanakkale Zaferi Türk’ün büyük savaşçı niteliklerini Dünyaya yeniden göstermiş, Mehmetçik’in düşman karşısında azim irade ve kararlılığı yanında insancıl yönünü de gözler önüne sermiş, Mustafa Kemal’i tarih sahnesine çıkarmış, ona millet nezdinde sevgi ve itibar kazandırmış, Ulusal Kurtuluş Savaşı’ndaki liderliği kazandırmıştır. Çanakkale Zaferi bir milletin vatan savunması söz konusu olduğunda çok daha üstün kuvvetlere karşı galip geleceğini ispatlamış, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile taçlanacak Kurtuluş Savaşı’ndaki zaferlerin öncüsü olmuştur” dedi.

ÖDÜLLER VERİLDİ…

Törende ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri protokol tarafından takdim edildi.

İMKB Atatürk Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı “Geleceğini Biliyordum” adındaki tiyatro gösterisi esnasında izleyicilerin duygulandığı gözlemlendi.

 

Yorum Ekle