SON DAKİKA

Çorumluoğlu, SYDV'nın çalışma ve harcamalarını açıkladı

Çorumluoğlu, SYDV'nın çalışma ve harcamalarını açıkladı 17 Ocak, 2019 12:31 Güncelleme: 17 Ocak, 2019 12:31 Çorumluoğlu, SYDV'nın çalışma ve harcamalarını açıkladı

Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu,  Karadeniz Ereğli Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfının 2018 yılında yapılan çalışma ve harcamaları ile ilgili Kaymakamlık Toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında,  Vakfın her yıl boyunca yapılan yardımları hesapların çıktığı hafta basına açıklayacaklarını söyledi.

Komisyon üyeleri, Daire Amirleri, Belediye Başkanlığı, halkan seçilen üyeler ve muhtarlarla birlikte her Perşembe günü toplantı yaptıklarını ifade eden Çorumluoğlu şunları söyledi:

“Yıl içine baktığımızda 16 bin kişiye, 5 milyon 522 bin lira para yardımında bulunmuşuz. Merkezi hükümet tarafından yapılan yardımlar ayrıca tasnif edildi. Burada da 4 bin 124 kişiye 9 Milyon 457 bin lira ödenmiş. Benim dikkatimi çeken merkezden yapılan yardımların düşük olması. Para olarak fazla, kişi olarak az. Bu da ilçemizin emekli sayısının fazla ve gelir seviyesinin yüksek olmasından.  Harcamalar içinde gıda yardımı 1 milyon 661 bin lirayla yüksek bir rakam.

Bunun yanında yakacak yardımı yine yüksek bir rakam. 3 Milyon 435 bin lira. Ne yazık ki yakacak yardımında gecikmeler oldu. Bu kömür teminindeki eksikliklerden dolayı oldu. Bizden kaynaklı bir gecikme değil. Bize kömür teslimindeki gecikmeden kaynaklı olarak vatandaşlarımıza ulaştıramadık. Yoksa yaz aylarında bunu dağıtmamız gerekiyordu. Hem vatandaş kışa girerken kömür almayacak, hem de kışa kömürüm var diye girmemiz gerekirken, bunu zamanında dağıtamamışız. İnşallah TTK’ya işçi alımının ardından üretim artar, bize de daha çabuk dağıtım olur. Biz bunu kendimiz almıyoruz, Ankara’dan alınıyor, bize gönderiliyor. En yakın yer Kandilli olduğundan buradan alıyoruz kömürü. Son 75 ton kömürümüz kaldı. 4 bin 500 ton kömürde 75 ton kömür kalması yine de büyük oranda dağıtıldığının göstergesi.  Ben şunu söylüyorum;  burada vakıf müdürünün veya kaymakamın evinde soba yanıyorsa, vatandaşın evinde de yanmalıdır. Burada ben gecikmeyi kabul etmek durumundayım.”

“ANA GAYEMİZ…”

Bunun dışında barınma yardımı, yangınlarda vatandaşlara yardımlar yaptıklarını belirten Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Merkezi olarak yapılan yardımlar içinde engelli aylığı en fazla tutan rakam. 6 milyon 84 lira engelliler için para ödenmiş bir yıl içinde. Yekuna bakıldığında yaklaşık 15 milyon TL para harcamışız sosyal yardımlaşma vakfı aracılığıyla. Burada da 20 bin kişiye ulaşılmış. Bu yirmi bin kişi toplam yüzseksen bin içinde değil. Bir kişi dönem içinde üç dört yardım aldıysa bunu üç veya dört kişi yazıyoruz. Genel olarak durumlarımızın iyi olduğunu söylemeliyim. Sosyal Yardımlaşma vakıfları kayıtlar üzerinden projelerini gerçekleştiriyor. Bizde kayıtlar yeni oluştu. Tapu kayıtlarını, araç kayıtlarını oluşturuyoruz. Bakıyorsunuz, adamın üstünde hiçbir kayıt gözükmüyor, yardım yapıyorsunuz ama üstünde hem tapu, hem araç olabiliyor. Bu kayıt düzenimizin gelişmesiyle beraber burada hata yapmamız azalacaktır. Burada arkadaşlarıma geldiğimde tek cümle söyledim. Gönül hiç hata yapmamak ister ama bizim vakfımızdan yardım hakkı olup da almamış kimse kalmasın. Ana gayemiz budur. Bu akşam evinde soba tütmüyorsa, yemek kaynamıyorsa, çocuğu okula gitmiyorsa bu vakfımızın ayıbıdır.

O AİLEYE YARDIM İÇİN TALİMAT VERDİ…

Basın Mensuplarının da bu tür kişilere ulaşmada aracı olmasını isteyen Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Akşam evde gazeteleri okuduğumda, bir ailenin dolandırıldığıyla ilgili bir haber gördüm. Talimat verdim vakıf müdürümüze. O ailemizin bulunarak gereğinin yapılmasını istedim. Dolandırılmıştır, mağdur durumdaysa o kişiyi bularak yardımımızı yapacağız. Vakıf çalışmalarında isim vermiyoruz. Genel olarak yapılan yardımların dökümünü vereceğiz.”

2019 yılında yapılacak çalışmaları da anlatan Kaymakam Çorumluoğlu şöyle devam etti:

“Önümüzdeki 2019 yılında ön plana çıkan husus, kişilere gelir getirecek projeler yönünde destek verebilmek.  Bu kırk olur, elli kişi olur. Ama para verelim gitsin değil.  Koyun verelim, arı kovanı verelim, balıkçı teknesi verelim. Maksat adam kendi hayatını kurtarsın, yaşamını idame ettirsin. Ana politikamız bu olmalı. Tarım müdürümüz ve diğer arkadaşlarımıza talimatı verdim. 2019 yılında gelir getirici projelere daha fazla ehemmiyet vereceğiz.

Evde bakım çalışmalarının sosyal devletin gereği olduğunu belirten Çorumluoğlu, “Yaşlı, düşkün kişilere dokunabilmek bizim için son derece önemlidir. Görev yaptığım her yerde bu çalışmalrı yaptım, burada da yapılmış.  Bütçemiz geldi, 135 bin liralık bir bütçe. Önümüzdeki yıl da bu evde bakım hizmetine devam edeceğiz.

Kadınların istihdamına yönelik proje anlamında halen devam eden, hanımlarımızın sosyal hayata katılması yönünde güzel bir merkez oluşturulmuş.  Bu projeyi bu sene tekrar yeniledik ve tekrar ödenek de geldi, bu sene de devam edeceğiz. Mart ayında onun açılışını yapacağız.  Açılışı yapınca tekrar sizi davet edip gezdirmek isterim. Bugüne kadar benim görmediğim bir proje, başarılı bir çalışma. Çok da hoşuma gitti, emeği geçen arkadaşlara ayrıca teşekkür ediyorum.

Yine yaz aylarında ekonomik gücü olmayan gençlerin sosyal, sportif, kültürel faaliyetlere katılması için projeler yapacağız. Ekonomik durumu olan çocuklarımız buna ulaşabiliyor ama yetenekli olup da ekonomik variyeti olmayan çocuklarımız buna ulaşamayabiliyor.  Fındık köyünde yaşıyorsa, bunu keşfedemiyorsak bu devletin eksikliğidir. Yurt dışından futbolcu getirip de Bayat köyünden sporcumuzun elinden tutmamayı ben kabul edemiyorum.”

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Çorumluoğlu, Ereğli Belediyesi’nden teknik anlamda büyük destek gördüklerini ifade ederek desteklerinden ötürü Ereğli Belediye Başkanlığına teşekkür etti. Kaymakam Çorumluoğlu, vakıf çalışmasına destek veren muhtarlar, stk temsilcileri ve hayırseverlere de teşekkür ederek, “ 2019 yılı içinde ihtiyaç olup da dokunmadığımız kimsenin kalmamasını temenni ediyorum. Bunlar palyatif çözümler. Esas çözüm kişinin ayakları üstünde durmasıdır.  Ama devletimiz güçlüdür, şu anda fakru zaruret içinde kim varsa onlara yardım yapabilecek güçteyiz. Her ay 229 bin lira para geliyor. Bunların bir kısmı personel gideri, bir kısmı diğer giderler olmak üzere dağıtıyoruz” dedi.

GAZETECİLERİN SORULARINI YANITLADI

Gazetecilerin geçen yıla göre SYDV harcamalarının kıyaslamasının bulunup bulunmadığının sorulması üzerine Çorumluoğlu, “Geçen yıl bu açıklama yapılmadı. Önümüzdeki yıl geleneksel hale getirdiğimizde göreceğiz. Ereğli olarak iyiye mi gidiyoruz, kötüye mi gidiyoruz diye soruyorsunuz. Vakıf yardımları arttığında biz kötüye gidiyoruzdur.  Önümüzdeki hafta, geçen seneyle ilgili kayıtları önümüzdeki hafta sizinle paylaşalım” cevabını verdi.

Kömür yardımında kalan 75 tonu alacak olan kişilerin mağduriyetinin ne olacağı konusundaki bir soruya ise Çorumluoğlu, “Burada ilk kömürü verdiğimiz kişiler hiçbir geliri olmayan kişiler. İkinci fazda biraz daha biraz daha geliri olan, ama az olan kişilere veriyoruz. Üçüncü kısımda, kişi kredi çekmiş, borcu var, aslında şartları tutmuyor. O kişiler kaldı. Öncelikli alması gereken kişilere ulaştığımızı düşünüyorum. İki bin lira geliri olan bir aile iyi harcarsa yazdan kömürü alabiliyor. İsraf ederse alamıyor. Bunların içinde kömürüm yok, yakacağım yok diyenlere zaten öncelik veriyoruz. Evinde kömür olmayan kişilere öncelik veriyoruz”  cevabını verdi.

Toplantıda Ereğli Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı müdürü Abdullah Hasçelik, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Ayhan Atay, vakıf üyesi muhtarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve hayırseverler de hazır bulundu.

 

Yorum Ekle