SON DAKİKA

Zonguldak Valiliği, provokasyon uyarısında bulundu

Zonguldak Valiliği'nden açıklama:Kayyım ataması dahil yapılan gözaltı işlemleri- soruşturma tamamen yargının yetkisinde olup, Valiliğimizle bir ilgisi bulunmamaktadır. 23 Mayıs, 2016 15:18 Güncelleme: 23 Mayıs, 2016 15:18 Zonguldak Valiliği, provokasyon uyarısında bulundu

Zonguldak Valiliği İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Fettullahçı Terör Örgütünün (FETO) ilimizdeki faaliyetlerine yönelik tespitler sonucunda yargı tarafından Balçınlar Madencilik’e de kayyım ataması yapıldığı ve bu şirkette çalışanların ücret alamamalarından dolayı eyleme başvurdukları belirtilerek konunun il gündeminde olduğu hatırlatıldı.

Yaklaşık 70 madencinin ocaktan çıkmayarak eylemlerini sürdürmeleriyle ilgili açıklama aynen şöyle:

Bilindiği üzere İlimiz merkez ve ilçelerinde İl Emniyet Müdürlüğünce yasadışı Fethullahçı Terör Örgütü / paralel devlet yapılanmasının İlimizdeki faaliyetlerine yönelik tespitlerde bulunulması üzerine, sürdürülen operasyonlar ve soruşturma kapsamında Kayyım ataması yapılan firmalardan Balçınlar Madencilikte çalışan 70 civarında işçinin, firmaca uzun süredir ücretlerinin ödenmemesi nedeniyle başlattıkları açlık grevi ve ocaktan dışarı çıkmama eylemi İlimiz gündemdedir.

Öncelikle Kayyım ataması dahil yapılan gözaltı işlemleri- soruşturma tamamen yargının yetkisinde olup, Valiliğimizle bir ilgisi bulunmamaktadır. Bu kapsamda; 21/05/2016 günü Saat:06:00'da eş zamanlı olarak, Zonguldak Merkezde 16 adreste, Kdz.Ereğli ilçesinde 6 adreste ve Çaycuma ilçesinde 3 adreste olmak üzere toplam 25 adreste arama, el koyma ve gözaltına alma işlemi gerçekleştirilmiş ve operasyon sonucunda 18 şüpheli gözaltına alınmıştır.

Kayyım ataması ve gözaltı operasyonları devam ederken, kayyım atanan Balçınlar Madencilik Ltd.Şti' de çalışan yaklaşık 70 civarındaki işçi 19 Mayıs 2016 tarihinde ilgili firma tarafından uzun süredir ücretlerinin ödenmediği ve mağdur oldukları iddiasıyla kendi çalıştıkları kömür ocağına girerek açlık grevi adı altında dışarı çıkmama eylemi başlatmış olup, halen 63 eylemci bu tarih itibariyle ocağın 30 metre giriş kısmında barikat yaparak eylemlerine devam etmektedir.

Eyleme konu ocağı işleten Balçınlar Şirketinin rödevans sözleşmesinin 31.12.2015 tarihinde bittiği öğrenilmiş, ancak bu tarihten sonraki dönemde ilgili firma tarafından sadece tahkimat dışında herhangi bir işletme yapılmaması gerektigi halde kömür çıkarma faaliyetinin devam ettiği, çıkarılan kömürün yasaya ve mevzuat hükümlerine aykırı bir şekilde piyasaya sürüldüğü ve kömür ocağının bir takım yetkililerinin bilgisi dahilinde kaçak olarak çalıştırıldığı anlaşılmaktadır.

Öte yandan soruşturma kapsamında kayyım atanan Erba Madencilik’in sahasında 5 bin ton civarında kömür bulunduğu ve bu kömürün ilgili firmayla bağlantılı olduğu yolunda kayyım heyetince tespitlerde bulunulduğu öğrenilmiştir. Yine Kayyım heyetince basına bugün yapılan açıklama da, tespiti yapılan 5 bin ton civarındaki kömürün satılarak, nakit paraya çevrilmesi ve maaşını alamayan işçilerimizin alacaklarının ödenmesine yönelik çalışma başlatılacağının ifade edildiği de öğrenilmiştir.

İşçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi yolunda Valiliğimizce de gereken çalışmalar yürütülmekte, kayyım heyetince yapılan/ yapılacak çalışmalara da destek verilmektedir. Ayrıca bir süre önce Valilik Makamını ziyaret eden ve mağduriyetlerini ifade eden DEKA Madencilik işçilerine, konunun Kayyım heyetinin yetkisinde olduğu, ancak mağdur olan işçilerimize sosyal yardım yapılabileceği ifade edilmiş ve yardım yapılmasına başlanmıştır.

Bu kapsamda; Vatandaşlarımızın, olayı başka mecralara çekmek, provoke etmek ve Fethullahçı Terör Örgütü / paralel devlet yapılanmasına yönelik operasyonları inkıtaya uğratmaya çalışan bir kısım odakların oyununa gelmemeleri, işçilerimizin haklarını bir an evvel elde etmeleri açısından da önem arz etmektedir.

 

Yorum Ekle