SON DAKİKA

Zonguldak Demokrasi Platformu’ndan GMİS’e Destek

Zonguldak Demokrasi Platformu’ndan GMİS’e Destek 26 Ekim, 2017 17:47 Güncelleme: 26 Ekim, 2017 17:47 Zonguldak Demokrasi Platformu’ndan GMİS’e Destek

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’na gelecek olan Torba Yasa Tasarısı’nın Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri’nin (TKİ) uhdesinde bulunan maden sahalarının ruhsatlarının bölünerek ihale etmesinin önünü açan 58. Maddesi’nin yasa tasarısından çıkarılması için mücadele başlatan Genel Maden İşçileri Sendikası’na (GMİS) destek ziyaretleri sürüyor.

26 Ekim 2017 tarihinde Zonguldak Demokrasi Platformu bileşenleri GMİS’i ziyaret ettiler.

Demokrasi Platformu adına konuşan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, “TTK ve TKİ’nin ruhsatlarının bölünerek, daha küçük ruhsatlar haline getirilerek bir anlamda özelleştirilmesinin önünü açan torba yasa tasarısı Meclis’te.

Biz, TTK’nın bu şekilde bir yasal düzenlemeye konu olmasının kurumun sonunu getireceğini belirtmiştik.

Eğer tasarı yasalaşırsa ve kurum yönetimi eğer isterse kendisine bağlı müesseselerdeki ocakları küçük ruhsatlar halinde özel sektöre verebilir.

TTK’nın bir bütünsellik içinde, havza madenciliği şeklinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Bu şekilde hem sahaların iş sağlığı ve güvenliği denetimi çok daha rahat olacak, hem de üretim kayıplarının önüne geçilecektir.

Ancak tasarıda böl, parçala, sat gibi bir uygulamaya gidilecek. Bunun kabul edilebilmesi mümkün değil.

Biz Zonguldak Demokrasi Platformu olarak bu yasa tasarısına şiddetle karşı çıkıyoruz.

Bu düzenlemenin TTK’nın sonunu getireceğini, Zonguldak ekonomisinin çökeceğini vurguluyoruz.

2009 yılından beri gerek sendikanın gerek TTK yönetiminin hem de bizlerin, sürekli olarak kurumun üretime yönelik istihdamının önünün açılması gerektiğini, üretimin, emek yoğun olduğu için ancak bu şekilde artabileceğini söylüyoruz.

Mücadeleyi birlikte yürütmemiz konusunda, sizlerin daima yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz” dedi.

GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade ederek, verdikleri destek nedeniyle Demokrasi Platformu temsilcilerine teşekkür etti.

Yorum Ekle