SON DAKİKA

Zonguldak dahil, 99 mağara tescillenip korumaya alındı

Zonguldak dahil, 99 mağara tescillenip korumaya alındı 15 Nisan, 2022 09:51 Güncelleme: 15 Nisan, 2022 09:51 Zonguldak dahil, 99 mağara tescillenip korumaya alındı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, 27 karasal, 3 denizsel mağaranın tabiat varlığı olarak tescil edilmesi için araştırma çalışması yapılacak. İlk kez deniz mağaralarının araştırılıp tescil edilerek koruma altına alınması sağlanacak.

Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre, Bakanlık, Türkiye'deki doğal mağaraların jeolojik ve ekolojik özelliklerini ortaya çıkarıyor.

Türkiye'de farklı statüler altında korunan ve henüz koruma altına alınmamış, özellikleri ve güzellikleri çok fazla bilinmeyen mağaraların her birinin "tabiat varlığı" olarak tescil edilmesi, koruma altına alınması için farklı bölgelerde projeler yürütülüyor.

99 mağara tescillenip korumaya alındı

Son 3 yılda Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Denizli, Düzce, Elazığ, Eskişehir, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Mersin, Niğde, Sinop, Tekirdağ, Trabzon, Uşak, Zonguldak'ta Gökgöl mağarası dahil olmak üzere 99 mağara tescil edilerek koruma altına alındı.

Bu kapsamda bugüne kadar 290 mağara tespit edildi.

Tamamı karasal olan mağaraların dikkat çekici özelliğini ise içinde sarkıt, dikit, sütun ve perde gibi çökeller oluşturuyor. Bazı mağaralarda da traverten, gölet ve akarsu bulunuyor.

Yorum Ekle