SON DAKİKA

Yıkılıp, yerine yenisi yapılamayan okullar Meclis gündemine taşındı.

Yıkılıp, yerine yenisi yapılamayan okullar Meclis gündemine taşındı. 28 Eylül, 2022 08:36 Güncelleme: 28 Eylül, 2022 08:36 Yıkılıp, yerine yenisi yapılamayan okullar Meclis gündemine taşındı.

Yıkım kararı kamuoyunda büyük tartışma yaratan Yayla Ortaokulunun da aralarında olduğu 4 okul için bugün Zonguldak İl Özel İdaresi Encümen salonunda ‘yıkım ihalesi’ düzenlenirken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Zonguldak’ta yıkılıp yerine yenisi yapılamayan okulları Meclis gündemine taşıdı.

Geçtiğimiz yıllarda, depreme dayanıksız oldukları gerekçesi ile yıkılan ancak yerlerine yenileri bir türlü inşa edilemeyen, Bahçelievler İlköğretim Okulu, Ahmet Zeki Atalay İlköğretim Okulu ve Mithatpaşa İlköğretim Okullarının taahhüt edilen sürelerde neden halen bitirilmediğini soran Yavuzyılmaz, okul inşaatlarının kimisinin temel seviyesinde kaldığını, kimisinde ise yüklenici müteahhidin iş bıraktığını açıkladı.

Yıkılacak veya güçlendirilecek okulların sayıları hakkında yetkililer tarafından yapılan açıklamaların tutarsızlığına da dikkat çeken CHP’li Milletvekili, Milli Eğitimin açıklamasından 10 gün sonra İl Özel İdarenin yaptığı açıklama ile yıkımı ve güçlendirilmesi planlanan okul sayısının 20’den 24’e yükseltildiğinin altını çizerek şunları aktardı:

“Zonguldak, yaklaşık bir aydır alelacele açıklanan ve jet hızıyla hayata sokulmak istenilen yıkım kararları ile karşı karşıyadır. Bir telaş haliyle, giderayak, bir dönüşüm tezgâhı hayata sokulmak istenmektedir.

Okulların açılmasına sayılı günler kala şeffaflıktan ve samimiyetten uzak atılan adımlarla öğrencilerin, ailelilerinin ve eğitimcilerin hayatları perişan edilmiştir. Bugün Zonguldak için simgesel anlamı olan okulların dahi güçlendirilmek yerine yıkılması istenmektedir.

Oysa aynı gerekçelerle geçtiğimiz yıllarda yıkılan ancak yerlerine yenileri yapılamayan okullarımızın durumu ortadadır.

2019 yılında yapılan deprem tahkikatı çerçevesinde yıkım kararı alınan bir yıl sonra yıkılan ve 24.05.2021 tarihinde yeniden yapımına başlanılan Bahçelievler İlköğretim Okulunun 350 gün içinde ‘08.05.2022 tarihinde’ bitmesi gerekirken, okul inşaatı yıkımının ardında geçen yaklaşık 3 yılın sonrasında halen temel seviyelerindedir.

Aynı şekilde 10.12.2020 tarihinde yıkılan ve 24.06.2021 tarihinde inşaatına başlanılan tarihi Mithatpaşa İlköğretim Okulu inşaatı, 300 günün sonunda, ‘19.04.2022 tarihinde’ tamamlanmadığı gibi okulun inşaatının yüklenici firmanın 01.06.2022 tarihinde sözleşmesini feshederek iş bıraktığını tespit etmiş bulunmaktayız.

Bir diğer örnek Ahmet Zeki Atalay İlköğretim Okulunun başına gelenler ise Yayla Ortaokulunun başına geleceklerin habercisi gibi. 2020 yılında depreme dayanıksız diyerek yıkılıp yapılması planlanıyor. Yeni Okulun inşaatının ise sonradan başka bir arazide yapılmasına karar veriliyor. 27.04.2021 tarihinde yeni okulun inşaatına başlanarak 300 günün sonunda bitmesi gerekirken, okulun yerinde bugün yeller esiyor. Okulun eski arazisinde ise Alışveriş Merkezi yapılacağı Ak Partili ilçe yöneticisi tarafından açıklanmıştır.

Zonguldak’ın başına geleceklerin habercisi olan bu 3 okulumuzun durumunu ve ikili eğitim, taşımalı eğitim, birleştirilmiş sınıf zulmüne maruz bırakılan Zonguldak eğitim sisteminin dramını bir kez daha Meclis gündemine taşıdık.

Son olarak, Milli Eğitimin açıklamasından 10 gün sonra İl Özel İdarenin yaptığı açıklama ile yıkımı ve güçlendirilmesi planlanan okul sayısının 20’den 24’e yükseltildiğini görmekteyiz. Bu tutarsızlık ile ilgili olarak da Zonguldak kamuoyuna ivedi şekilde açıklama yapılması çağrısında bulunuyorum. Şaibeli tüm süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle