SON DAKİKA

Yerel basın denetimsiz…

5187, 5953 ve 5651 sayılı yasalar ile 195 sayılı BİK yönetmeliği ihlal ediliyor. 14 Ocak, 2019 11:52 Güncelleme: 14 Ocak, 2019 11:52 Yerel basın denetimsiz…

Yetkilileri bir kez daha göreve davet ediyoruz. 

5187, 5953 ve 5651 sayılı yasalar ile 195 sayılı BİK yönetmeliği ihlal ediliyor. 

Ereğli (S Rota Haber) - Demokrasimizin vazgeçilmez unsuru olan basın, yayın, medya ve iletişim sektörü yerel bazda başıboşluk ve denetimsizlik içinde meslek ilkeleri ve yasal ihlalleriyle dikkat çekiyor. Yasaların öngördüğü denetim ve kontrol etkin biçimde yapılamadığından halkın haber alma ve bilgilendirilme hakkının kullanılması ile meslek ilkelerine aykırılık güvensizlik erozyonuna yol açıyor. 

2017 ve 2018 yılında yine bu zamanlarda yayınladığımız bu haberimizi okuyucularımızla üçüncü kez aynen yayınlıyoruz

Yazılı, görsel, sözel, medya ve iletişim basın yayın kuruluşları açısından Zonguldak’ın önde gelen ilçesi Ereğli’de günlük, haftalık, 15 günlük ve aylık periyotla yayınlanan gazete ve dergiler ile radyo ve tv kuruluşlarında teknik elemanların dışında künyelerde genel yayın yönetmeni, yazı işleri müdürü, sorumlu müdür, koordinatör, sayfa sekreteri, editör, muhabir, kameraman, spiker, programcı ,yazar, karikatürist ve hukuk danışmanları yeralıyor. Bu kuruluşlar 5187 sayılı yasa kapsamında olmakla birlikte resmi ilan alan gazeteler 1 Ocak 2017’den itibaren yürürlüğe giren ve yeniden düzenlenen 195 sayılı Basın İlan Kurumu’nun yönetmeliğine uygun olarak yayın yapıyorlar. BİK’in denetiminde olmayan ilçelerdeki uygulamalar ise Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nce yapılıyor.Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü de Valilik, Kaymakamlık ve Cumhuriyet Savcılıklarıyla koordineli olarak basın kuruluşlarıyla işlemlerini sürdürüyor. 

Son yıllarda yaygınlaşan internet yayıncılığı ve haber siteleri ise,” İnternet yasası” olarak bilinen “İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkındaki 5651 sayılı yasa” kapsamındalar. Basın sektöründe sarı basın kartı alabilecek görevlerde çalışanlar 5953 sayılı,” Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkındaki Kanun” ile 5510 sayılı SGK yasası ile birlikte Deftardarlık ve Vergi Daireleri sorumlulukla yükümlüler. Yerel TV’ler ve radyolarda teknik yayıncılık açısından RTÜK’ün kapsamında. 21 Mayıs 2016’da SGK’nın”Ücret.prim, ikramiye ve bu nitelikteki her türlü istihkakın bankalar aracılığıyla ödenmesine dair yönetmelik değişikliğine göre çalışanlara güvence veriyor. 

SORUMLULUK YÜKÜMLÜLÜĞÜ 

Valiliğin 5187 sayılı yasaya dayanarak meslek kuruluşlarına gönderdiği yazıda üye gazetecilerin sözleşmelerinin bir suretinin derneklere gönderilmesini istemesine karşın üye profillerinde güncelleme yapılıp yapılmadığı konusu Kaymakamlık Dernekler Masasını da ilgilendiriyor. Basın kuruluşlarının künyelerinde hukuk danışmanı olarak görünen avukatların iş ve danışmanlık sözleşmeleri olup olmadığı da Baro Başkanlığı’nca incelemesiyle anlaşılır. Yerel yönetim kuruluşları da kendi hizmet ve denetlemeleri açısından yükümlüler. 

İnternet yayıncılığının yaygınlaşması nedeniyle 5651 sayılı yasa 5187 sayılı basın yasası kapsamına alınırken Basın İlan Kurumu 195 sayılı yeni yönetmeliğide buna göre düzenlendi.Yılbaşından itibaren yürürlükteki yönetmelikte resmi ilan alan gazetelerin internet siteleri künyelerini buna göre düzenlediler. Resmi ilan almayan basın kuruluşları ve haber siteleri ise 5187 ve 5651 sayılı yasaları ihlalleri devam ediyor. 

BİR KEZ DAHA UYARIYORUZ 

Bazı Gazeteler BİK’in yeni yönetmenliğinde ön görülen koşullarının farkında değiller. Valilik, Mülki Amirler ve BİK Şube Müdürlüğü’nü bir kez daha uyarıyoruz.Yayın kuruluşlarının Cumhuriyet Savcılıklarındaki kayıtları güncel mi ? Yasal eksiklikleri var mı ? 5651 sayılı yasa ilçelerde kaymakamlığın internet yayıncılığı izin belgesi verilmesini öngörüyor. Ereğli’de özellikle basın yayın ve medya kuruluşlarında izin belgesi alan var mı ? Ya da ne gibi işlemler yapıldı ? 

Geçen yıl aynı günlerde sormuş ve yanıt beklemiştik. Ama halkın bilgi edinme yasası, Bimer ve Cimer’e başvurmaksızın yetkililerden geçen bir yıl içinde yanıt verilmedi. Geçen ay ilçede yapılan güvenlik toplantısında Kaymakam,”Devlet hizmeti dediğin şey ciddiyet ister.

Ciddiyet nedir ? Verdiğin sözü tutacaksın. Aldığın emri yerine getireceksin.Verdiğin emri yerine getireceksin. Verdiğin emri takip edeceksin. Bu iş böyle olur. Herkes için geçerli bu. Eğer verdiğimiz emri takip etmezsek, aldığımız emri uygulamazsak o zaman devletcilik oynuyorsunuz demektir. Bu devlet hizmeti ciddiyet ister.Bu seçilmişler için de böyledir. Atanmışlar içinde böyledir” demişti. 

Halkın haber alma hakkı ve kamuoyunun aydınlatılması açısından sorularımızın gereğiyle sonucunun verileceğine inanıyoruz.

 

 

Yorum Ekle