SON DAKİKA

Yavuzyılmaz’dan Sahil Projesi açıklaması

Yavuzyılmaz’dan Sahil Projesi açıklaması 31 Mayıs, 2022 09:14 Güncelleme: 31 Mayıs, 2022 09:14 Yavuzyılmaz’dan Sahil Projesi açıklaması

Zonguldak’ın merkez ilçesinde, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yürütülmekte olan Kıyı Düzenlemesi ve Sosyal Donatılar İnşaatları ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi işi (Sahil Projesinde) halen tamamlanamazken, TOKİ’nin geçici kabul heyetinin projede incelemeler yaptığı öğrenildi.

Projedeki gecikmeleri daha öncesinde Meclis gündemine taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, güncel gelişmelere istinaden yaptığı açıklamasında, projenin imalatlarında değişikliğe gidildiği yönündeki tespitlerini Zonguldak kamuoyu ile paylaşırken, projede yeşil alan, oyun parkı, dinlenme alanı ve gezinti yerleri gibi rekreasyon (eğlendinlen) alanlarının her geçen gün daraldığını açıkladı.

Proje kapsamında yapılmakta olan işyerlerinin sayısı ve işyerlerinin hangi usullere göre kiralanacağı konusunda da Zonguldak kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmadığının altını çizen CHP’li milletvekili, konuya ilişkin şunları söyledi:

‘Bakanlık, bitmeyen projeyi bitti diye açıkladı’

“Zonguldak’ın sahil bandında yürütülmekte olan Sahil Projesi 09.03.2020 tarihinde ihale edilmiş ve 13.04.2020 tarihi itibariyle yüklenici firmaya yer teslimi yapılmıştı.

Taahhüt edilen 15 Ekim 2021 tarihinde bitirilemeyen projenin gecikme ihtimaline istinaden sunduğumuz soru önergemize verilen yanıtta imalatların 11.02.2022 tarihinde tamamlanmasının planlandığını” açıklanmış ancak proje belirtilen tarihte de tamamlanamamıştı.

Projenin ne zaman tamamlanacağıyla ilgili verdiğimiz son soru önergelerimiz yanıtsız bırakılırken, geçtiğimiz hafta henüz bitmeyen projenin bitmiş gibi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından ilan edilmesini şaşkınlıkla karşılamaktayız.

‘Malzeme seçiminde yanlıştan döneyim derken daha fazla yanlışa bulaşıldı’

Öte yandan projede kullanılan imalatlarda ahşap seçiminin ne denli doğru olduğunu Bakanlığa sorduğumuzda, Projede, tüm ahşap malzemelerde dişbudak thermowood kullanıldığını, bu malzemenin dış ortamda kullanılan en dayanıklı ahşap malzeme olduğu ve düzenli bakımlarının yapılması durumunda 25 yıl ömrünün bulunduğu, yanıtını almıştık.

Ancak projede yaptığımız inceleme ve araştırmalar sonucunda dişbudak malzeme kullanımından vazgeçildiğini, onun yerine çam imalatlara dönüldüğü, 180 °C derece sıcaklıkta ısıtılırken, aynı anda buhar ile koruma altına alınan dişbudak oranının projenin sadece %10’luk kesiminde kullanıldığını, geri kalanının çam malzeme olduğunu tespit etmiş bulunmaktayız.

Üstelik deniz suyuna temas eden kısımlarda dahi aynı malzemeler kullanılmış durumda. Bakanlığın, uyarılarımız sonrasında bir yanlıştan dönmek yerine projede daha fazla yanlışa bulaşılmış olduğunu anlıyoruz. Bu projenin Zonguldak halkına maliyeti ne yazık ki her geçen yıl artacak gibi duruyor.

‘Rekreasyon alanları daha fazla daraltılmamalı, esnaf mağdur edilmeden çözüm sunulmalı’

Son olarak proje kapsamında yapılmakta olan işyerlerinin sayısı ve işyerlerinin hangi usullere göre kiralanacağı konusunda Zonguldak kamuoyuna tatmin edici bir açıklama yapılmazken, proje bölgesine her geçen gün yeni ticari alanların eklendiği, halkın kullanabileceği yeşil alan, dinlenme alanı ve gezinti yerleri gibi eğlendinlen alanlarının her geçen gün daraldığını gözlemlemekteyiz. Bu konuda esnaflar mağdur edilmeden bir denge kurulması, ticari alanların kiralanma süreçlerinin kamu zararına yol açılmadan yapılması ve tüm bu adımların şeffaf şekilde atılarak, vatandaşın nefes alacak alanların da daha fazla daraltılmaması gerekiyor.

Zonguldak halkının menfaatleri için sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle