SON DAKİKA

Yavuzyılmaz, Yayla Ortaokulunu Meclis gündemine taşıdı..

Yavuzyılmaz, Yayla Ortaokulunu Meclis gündemine taşıdı.. 05 Eylül, 2022 20:24 Güncelleme: 05 Eylül, 2022 20:24 Yavuzyılmaz, Yayla Ortaokulunu Meclis gündemine taşıdı..

Yapımı devam eden devlet hastanesinin 'unutulan' otoparkı için yıkılmak istenen tarihi Kız Meslek Lisesinin ardından, bu seferde Zonguldak için simgesel öneme sahip Yayla Ortaokulunun yıkılmak istenmesi kamuoyunda bir kez daha infial yaratırken, konu Türkiye Büyük Millet Meclisine taşındı.

Yeni eğitim öğretim yılı için öğrencilerine kapılarını açmaya hazırlanan okulun, ani bir karar ile yıkılmak istenmesine geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamalarla tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, karara ilişkin 14 maddelik soru önergesini Millî Eğitim Bakanlığına yöneltirken, tüm Zonguldaklıları Yayla Ortaokuluna sahip çıkmaya çağırdı.

Yavuzyılmaz, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına sunduğu önergesinde, alınan yıkım kararını tüm boyutları ile irdelerken, önergesinde değindiği hususları ve sürece ilişkin düşüncelerini şu ifadelerle aktardı:

‘Rant odakları, kurumları istismar; öğretmenleri, öğrencileri ve aileleri perişan ediyor’

“70 yılı aşkın süredir sayısız öğrenci yetiştiren tarihi Yayla Ortaokulunun, yıkılması yönündeki girişimlerin olması Zonguldak kamuoyunda büyük bir üzüntü ve kızgınlık yaratmıştır.

Kent hafızamızda önemli bir yer tutan okulun, 2022- 2023 yılı eğitim öğretim faaliyetlerine hazır halde öğrencilerine kapılarını açmayı beklerken, ani bir karar ile yıkılmasının planlandığı bu nedenle de öğrencilerinin başka okullara nakledileceği geçtiğimiz hafta ortaya çıkmış̧, bu durum Zonguldak haklı tarafından tepki ile karşılanmıştır.

2019 yılında tarihi Kız Meslek Lisesini yıkarak yerine otopark yapmak isteyen irade bu sefer de aynı bölgede bulunan Yayla Ortaokulunun yıkılması planını kamuoyunda tartıştırarak, rant odaklı niyetlerini ısrarla hayata geçirmek istemekte, bunu yaparken de kamu kurumlarımızı istismar; öğretmenlerimizi, öğrencilerimizi ve ailelerini şimdiden perişan etmektedir.

‘Siyasi baskı altındaki kurumlardan alınan deprem risk raporları şaibelidir’

Kız Meslek Lisesini yıkmayı başaramayanlar, yaklaşık 5 bin m2 alanlık kıymetli arazisi bulunan Yayla Ortaokuluna uzun zamandır göz dikmiş, zaman zaman yaptıkları denemeler ile okulun öğrencilerini başka okullara göndermeyi denemiş, Zonguldak kamuoyundan gelen tepkiler üzerine niyetlerini rafa kaldırmıştır.

Bugün ise bu planın, siyasi baskı altındaki kamu kurumları üzerinden alınan ve 1,5 yıldır tozlu raflarda bekletilen şaibeli deprem risk raporları ile oldu bittiye getirilerek tekrar hayata geçirilmeye çalışıldığını görmekte; Yayla Ortaokulu yıkıldıktan sonra, okulun bulunduğu 358 no’lu ada, 2 ve 3 numaralı parsellerde otopark ve ticarethanelerin inşa edilmesinin planlandığı, bu hususta çeşitli iş insanlarına ve tacirlere önceden sözler verildiği duyumlarını almaktayız.

‘Okul arazisinin bütününde ve makul bir sürede tekrar okul inşa edilmeyeceği ortadadır’

Diğer yandan, ülke genelinde deprem gerekçesi ile yıkılıp tekrar inşa edilmeyen yahut başka bir yapıya dönüştürülen onlarca okul varken; Zonguldak’ın dört bir yanında ilan edilen sürede inşa edilemeyen, yapımına başlanamayan ya da bitim tarihi defalarca ötelenerek yılan hikayesine dönüştürülen onlarca proje mevcutken, Yayla Ortaokulunun arazinin bütününde ve makul bir sürede okulun tekrar inşa edilmeyeceği ortadadır.

Yayla Ortaokulunun yıkılması yönünde bir karar söz konusu ise bu kararın uygulamaya sokulması için neden okulların tatile girdiği tarih değil de okulların 2022-2023 eğitim öğretim yılı faaliyetlerine başlayacağı tarihin hemen öncesi düşünülmüştür, açıklanmalıdır.

Aynı şekilde, Yayla Ortaokulunun öğrencilerinin ve eğiticilerinin başka okullara dağıtılması ve okulların birleştirilmesi süreçlerinde ortaya çıkabilecek; eğitim alanı yetersizlikleri, sosyal olanakların azalması, hijyen sorunlarının artması, ikili eğitim zorunluluğunun oluşması ve güvenlik açıklarının oluşması gibi öğrencilerinin başarılarını doğrudan etkileyecek çeşitli mağduriyetlerin önlenmesi adına hangi adımların atılacağı bütün detayları ile ortaya konulmalıdır.

‘Zonguldak halkını okula sahip çıkmaya çağırıyorum’

Yayla Ortaokulunun yıkılması halinde öğrencilerinin ve eğiticilerinin dağıtılacağı okullar bugüne kadar kaç̧ defa dayanım testinden geçirilmiştir? Bu testler hangi tarihlerde yapılmıştır? söz konusu okul veya okullar için hazırlanan bir deprem risk raporu varsa bunun sonucu nedir? Zonguldak kamuoyu acilen bilgilendirilmelidir.

Tüm bu hususları; şeffaflıktan uzak, samimiyetsiz ve şaibeli şekilde yürürlüğe konulmak istenilen bu süreçlere ilişkin endişe ve sorularımızı, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'e iletmiş bulunmaktayız.

Zonguldak için her fırsatta ‘benim memleketim, vefa borcum var’ diyen ve kentteki eğitimin kalitesini artırma sözü olan Sayın Bakanı, Zonguldak’a yapılmak istenen bu kötülüğe fırsat vermemeye ve tüm Zonguldak halkını Yayla Ortaokuluna sahip çıkmaya çağırıyorum.”

Yorum Ekle