SON DAKİKA

Yavuzyılmaz: "Vatandaşın hayallerini bile tırpanlandılar"

Yavuzyılmaz: "Vatandaşın hayallerini bile tırpanlandılar" 11 Aralık, 2020 16:18 Güncelleme: 11 Aralık, 2020 16:18 Yavuzyılmaz: "Vatandaşın hayallerini bile tırpanlandılar"

Ekonomik kriz, döviz karşısında eriyen Türk lirası, işsizlik, enflasyon derken; maddi durumu günden güne kötüleşen vatandaşlar umudu yılbaşı piyangosunda arar oldu.

1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Türkiye Varlık Fonu (TVF) üzerinden Sisal Şans’a devredilen Milli Piyango İdaresi ise yılbaşı büyük ikramiyesini 100 milyon TL olarak açıklarken, vatandaşın kazanabileceği ikramiyenin yüzde 20‘sinin ise “Veraset ve İntikal Vergisi” olarak kesileceği ortaya çıktı.

Konuyu gündeme taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, 93 yıldan bu yana alınmayan verginin artık alınmaya başlandığına işaret ederek, “vatandaşların hayalleri bile tırpanlanıyor” dedi.

Şans oyunu çekilişlerinin özelleşmesinin ardından, ikramiyelerden vergi kesilmeye başlandığını söyleyen Milletvekili, Milli Piyango İdaresinin yaptığı çekilişlerde, talihlinin ikramiye tutarlarında herhangi bir kesinti yapılmazken, gerçekleşen devir sonrasında, talihlilerden vergi alınmaya başlandığına dikkat çekerek, “Yılbaşı büyük ikramiyesi 100 milyon diye pazarlanıyor ancak bu ikramiye artık 80 milyona düştü!” dedi.

Ayrıca, daha önce Milli Piyango İdaresi’nin yaptığı çekilişlerde elde edilen hasılattan yüzde 18 KDV, yüzde 10 şans oyunları vergisinin devletin hazinesine ödendiğine belirten Yavuzyılmaz, özelleştirme sonrasında bu hasılatın yalnızca yüzde 10’nun devletin kasasına aktarıldığını, yüzde 18’lik vergisinin ise artık Türkiye Varlık Fonunun (TVF) kasasında bağlandığını söyledi.

Yapılan bu iki önemli değişiklik ile Türkiye Varlık Fonunun vatandaşın hazineye ödediği vergilere göz diktiğini kaydeden Yavuzyılmaz, şöyle konuştu:

“Türkiye Varlık Fonunun kasasına bir hortum daha bağlandı”

“Türkiye Varlık Fonu, vatandaşın Hazine’ye ödediği vergilere göz dikmektedir. Daha önce Milli Piyango İdaresinin yaptığı şans oyunu çekilişlerinde elde edilen hasılattan % 18 Katma Değer Vergisi ile % 10 Şans Oyunları Vergisi, Hazine’ye ödeniyordu. Ancak çekilişlerin devredildiği 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren, Sisal Şans %18’lik KDV tutarını Türkiye Varlık Fonu’na ödediği halde, TVF bu % 18’lik KDV’yi Hazine’ye ödememektedir. Zira lisans hakkı sahibi TVF’ye bu kapsamda tanınan bir KDV muafiyeti bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın bilet satın alırken bilet fiyatına dahil ödediği % 18’lik KDV’ye, Türkiye Varlık Fonu adeta el koymuştur. Vatandaşlarımızın ödediği bu vergiler Hazineye değil, doğrudan Türkiye Varlık Fonunun kasasına bırakılmaktadır. Böylelikle Türkiye Varlık Fonu devletin hazinesine bir hortum daha bağlamış, vatandaşlarımızın vergilerini gasp etmektedir.

“Vatandaş yanıltılmakta, umudu tırpanlanmaktadır”

Ayrıca çekilişlerin Sisal Şans’a devredildiği 1 Ağustos 2020 tarihinden itibaren, 93 yıldır Milli Piyangonun dağıttığı ikramiyelerden alınmayan ‘’veraset ve intikal vergisi’’, artık %20 oranında alınmaya başlanmıştır. Vatandaşlarımız ekonomik krizle boğuşurken, son günlerde sessiz sedasız yeni bir vergi çeşidi daha vatandaşlarımızın sırtına yüklenmiştir. Daha önce Milli Piyango İdaresinin yaptığı çekilişlerde ikramiye kazanan vatandaşlarımızın ikramiye tutarlarından herhangi bir kesinti yapılmazken, şans oyunu çekilişlerini Sisal Şansa devrettikten sonra artık vatandaşlarımız 7 Bin 60 TL üzerindeki tüm ikramiyelerin yüzde yirmisini “veraset ve intikal vergisi” olarak ödemek zorunda bırakılmıştır. Örnek olarak Sisal Şans, 31 Aralık 2020 tarihinde yapılacak yılbaşı çekilişinde vatandaşlarımıza büyük ikramiyenin 100 milyon TL tutarında olduğunu açıklamışsa da, bugüne kadar ki yapılan yılbaşı özel çekilişlerinin aksine, bu yıl ki çekilişte uygulanacak olan veraset ve intikal vergisi nedeniyle büyük ikramiye talihlisi ikramiye tutarının tamamına değil %80’ine sahip olacaktır. Yani vatandaşlarımıza duyurulduğu gibi büyük ikramiye tutarı 100 milyon TL değil, aslında 80 milyon TL olacaktır. Bu kesintiyle ilgili ne TVF’den, ne Milli Piyango İdaresinden, ne de Sisal Şans’tan bir açıklama yapılmamakta, vatandaşların algısı yanıltılmak, umutları bile tırpanlanmaktadır.”

Yorum Ekle