SON DAKİKA

Yavuzyılmaz, TTK’nın “kurtarma ekiplerinin” önemine değindi

Yavuzyılmaz, TTK’nın “kurtarma ekiplerinin” önemini bir kez daha hatırlattı. 02 Kasım, 2020 15:18 Güncelleme: 02 Kasım, 2020 15:18 Yavuzyılmaz, TTK’nın “kurtarma ekiplerinin” önemine değindi

İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğünde ki deprem Türkiye'yi yasa boğarken, gözler bir kez daha ”Ülkece depremlere ne kadar hazırız” sorularına yöneldi.

1999 Gölcük depreminden bu yana hakkında çok konuşulan ancak aradan geçen 21 yıla rağmen yeterli tedbirlerin alınmadığı ülkemizde, bir diğer tartışma konusu ise deprem sonrasında yapılması gerekenler ve arama kurtarma faaliyetleri oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ülke genelinde yaşanan ve beklenen depremler ilgili bir kez daha Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) “tahlisiyeci” (kurtarıcı) birimini işaret ederek, geçtiğimiz yıl ekibin kapasitesinin arttırılması için ilgili kurumlara yapmış olduğu çağrıyı hatırlattı.

Yavuzyılmaz, 02 Ekim 2019 tarihinde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, TTK ve Zonguldak Valiliğine gönderdiği dilekçeler ve sonrasında yapmış olduğu görüşmelerle; olası deprem felaketlerinin ardından yapılacak olan arama kurtarma faaliyetlerinde görev almak üzere özel tahkimat metotları eğitimli ve deneyimli TTK’nın kurtarıcı biriminden daha fazla istifade edilmesini talep etmişti.

CHP’li Milletvekili, birimin büyütülmesi için yapmış olduğu çağrıyı yinelerken, yaşanan gelişmelere istinaden şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmir’de meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki sarsıntı ülkemizin birçok bölgesinde meydana gelebilecek deprem felaketlerine karşı ne kadar hazırlıksız olduğunduğunu bizlere bir kez daha göstermiştir.

Ne kadar üzücüdür ki deprem kuşağında, sismik açıdan oldukça aktif bir coğrafyada olmamıza, rağmen, on yıllardır ne deprem öncesi zorunlu çalışmalar yapıldı ne de deprem sonrası.

Ülkemizde deprem öncesinde alınacak tedbirler konusunda yeterli adımlar atılmadığı gibi deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerini yapabilecek kuruluş, ekip ve ekipman sayısı ne yazık ki halen yetersizdir.

Bir Zonguldak Milletvekili olarak bu kutsal görevin, yine Zonguldak’ın bağrından çıkmış, yeraltı madenciliğinde ülke genelinde 10.000'in üzerinde kurtarıcı yetiştirerek erişilmesi güç bir rekorun sahibi olmuş Türkiye Taşkömürü Kurumunun tahlisiyeci biriminin desteği ile gerçekleşebileceğini bir kez daha ifade etmek istiyorum.

Bu birimin aslen, yeraltı maden işletmelerinde meydana gelebilecek kazalarda ki can ve malzemeyi kurtarmak gibi bir görevi varken, büyük maden kazalarında görev almalarının yanı sıra, Gölcük, Düzce ve Van depremleri gibi ülkenin acı tarihine kazınan büyük afetlerde de kurtarma çalışmalarına katılmış, kurtardığı canlarla birlikte depremlerin isimsiz kahramanları olmuşlardır.

Ülke genelindeki maden kazaları ve deprem felaketlerinde görev alan TTK maden işçilerinden oluşan tahlisiye ekipleri meydana gelen göçük ve enkazlara, yeraltı kömür madenciliğinde kullanılan özel tahkimat metotları ile girmiş, göçükte ilerleme ve enkaz açma konularındaki deneyim ve eğitilmeleri suretiyle kurtarma faaliyetlerinde adlarından söz ettirmişlerdir.

Bu doğrultuda 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinden sonra TTK, 40’ı teknik eleman olmak üzere 400 kişilik acil durum ekipleri kurmak ve olası acil durumlar için bu ekipleri eğitmek üzere acil durum ekipmanları satın almıştır.

Ancak bugün gördüğümüz üzere başta milyonlarca konutun bulunduğu büyük şehirlerimizde meydana gelebilecek olası felaketler düşünüldüğünde, Türkiye’nin profesyonel kurtarma ekiplerinin başında yer alan TTK’nın, mevcut kurtarma ekip ve ekipman sayılarının yetersiz kalacağı açıktır.

Bu ihtiyaca binaen en kısa sürede, TTK’nın kurtarma kapasitesinin büyütülmesi, mevcut yer altı işçi sayısının en az ilave 3.500 işçi alınarak arttırılması, tahlisiyeci olma koşullarını sağlayanların tümüne arama kurtarma eğitimleri verilmesi, böylelikle mevcut tahlisiye ekip sayısının en az 3 katına çıkarılması gerekmektedir.

Türkiye için stratejik ve hayati öneme sahip TTK’daki mevcut yer altı işçi sayısının artırılması, yetiştirilmeleri yıllar süren arama kurtarma ekiplerinin sayılarının artmasını sağlayacak, aynı zamanda kaçak ocaklarda çalışmak zorunda kalan işçilerin TTK'da istihdamının sağlanması ve kömür üretiminde verimliliğin artırılması için kritik önemdeki bir adım olacaktır”

Yorum Ekle