SON DAKİKA

Yavuzyılmaz, Kilimli Sahil Yolu “yolsuzluğuna” el attı

Yavuzyılmaz, Kilimli Sahil Yolu “yolsuzluğuna” el attı. 08 Haziran, 2020 16:00 Güncelleme: 08 Haziran, 2020 16:00 Yavuzyılmaz, Kilimli Sahil Yolu “yolsuzluğuna” el attı

Zonguldak’ın merkezi ile Kilimli ilçelerini birbirine bağlayan 3 bin 300 metrelik Kilimli-Uzunkum Sahil yolu projesi, 2011 yılında ihaleye çıkmış; sürüncemeli yapım sürecinin ardından tamamlanarak kullanıma açılan yol, dalga ve fırtınalardan gördüğü zararlar nedeniyle kısa sürede tekrar kullanıma kapatılmak zorunda kalmıştı.

Sahil yolunun meteorolojik etmenlerden kolayca etkileniyor olması ve fırtınaların ardından ortaya çıkan kusurlar ile yol için yapılan dolgunun sağlıklı olmadığı, tahkimatın gereğince yapılmadığı ve ihaledeki sözleşme maddelerine uyulmadığı ortaya çıkmış, usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak soruşturma ve yargı süreçleri başlatılmıştı.

Yolun tamamlanma ve güvenliği konularını daha öncesinde sıklıkla gündeme taşıyan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi Deniz Yavuzyılmaz, bu seferde yolun yapımındaki usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak girişimde bulundu.

Milletvekili, konuyu soruşturmakta olan Sayıştay Başkanlığına sunduğu dilekçesi ile soruşturmanın detayları ve ilerleme süreci hakkında bilgi taleplerinde bulunurken, herhangi bir yargılamada, Zonguldak kamuoyu adına, davaya müdahil olma talebini iletti.

Yavuzyılmaz’ın 01.06.2020 tarihli dilekçesinde şu ifadelere yer verildi:

“Ülkemizin saygın ve güvenilir bir kurumu olarak gördüğümüz (halkımızın verdiği verginin her lirasının hukuka uygun olarak kullanılıp kullanılmadığına ilişkin yetkili tek kurum olması ve bunun ikamesinin de olmadığı) Sayıştay Başkanlığı’na, kamuoyuna da defalarca yansıyan ve aynı zamanda Adli yargıya da adli yönüyle intikal eden 2014-2016 yılları arasında Zonguldak’ta Kilimli Sahil Yolu Dolgu İşi’ne ait (bilinen firma adı: Özdoğanlar Taah. İnş. Tic. Ltd. Şti. taşeronu firma: Şen İnş. Tic. Ltd. Şti. ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından) yolsuzluk iddialarına ilişkin olarak;

Sayıştay’ca şu ana kadar varsa re’sen veya bilirkişilerce yapılmış olan kamu zararı ile ilgili tespitlerin bulunup bulunmadığı, bulunuyorsa bu konuda düzenlenmiş Denetim Raporu ve/veya Yargı Raporu olup olmadığı, varsa sonuçlarının ne olduğu, sonuçlanmış olanların rapor örnekleri, kamu zararı tutarlarının ne kadar olduğu, ne kadarının tahsil edildiği, aynı işe ilişkin önceki ve sonraki yıllarda da aynı firmanın (bağlantılı taşeron firmalar dâhil) aynı bölgede veya aynı Bakanlıkta, benzer işlerinin de denetlenip denetlenmediği, kamu zararının aynı zamanda KDV, ÖTV (yakıt gibi), Gelir ve Kurumlar Vergisi gibi her türlü vergi kaybıyla ilgili de herhangi bir tespitiniz bulunup bulunmadığı, bulunmuyorsa bu konuda Maliye Bakanlığı'na gerekli bildirimin yapılıp yapılmadığı hususlarının açıklanması ile bahsedilen ve kamuoyunu ilgilendiren Denetim Raporu ve Yargı Raporu ilgili kısımlarının ve Başkanlığınızca sunulması re’sen uygun görülen bilgi ve belge örnekleri talep olunur.

Bununla birlikte, yapılan herhangi bir yargılama varsa Zonguldak kamuoyu adına müdahil olmak istiyorum.”

Yorum Ekle