SON DAKİKA

YARDIM BEKLİYOR

Zonguldak’ta halk arasında fil hastalığı olarak bilinen 'lenfödem'e yakalanan Rasim Sarıbaş(61) her geçen gün biraz daha büyüyen ayak ve bacakları nedeniyle yürümekte güçlük çektiği gibi kendi ihtiyaçlarını da karşılamakta zorlanıyor. Sağlığına yeniden kavuşmayı ümit eden Sarıbaş, devlet yetkililerinden yardım bekliyor. 22 Kasım, 2014 16:54 Güncelleme: 22 Kasım, 2014 16:54 YARDIM BEKLİYOR

Eşi vefat ettikten sonra Zonguldak'ın Kilimli ilçesinde oğluyla birlikte yaşamaya başlayan 3 evlat sahibi Rasim Sarıbaş'ın, MTA'dan emekli olduktan sonra 17 yıl önce sağ ayağı şişmeye başlamış. Hastanede o dönemde tedavi olan Sarıbaş'ın ayağı kısmi olarak iyileşmiş. Sarıbaş, 10 yıl sonra ayağındaki problemin tekrar nüksettiğini belirterek başından geçenleri şöyle anlatıyor: "20 sene idare etti. 2007’de sağ bacak iyice büyüdü, 2011’de ise sol ayak da büyüdü. Bir kez daha hastaneye yattım. Bir çaresini bulamadık. İyi olmak için doktor araştırıyoruz. Sağa, sola, bakıyoruz. Çocuklar bakıyor. İstanbul’da yaşayan kızım, doktor arıyor. Şu durumda bir yere gitme imkânım yok. Yazın okullar tatil olduğu zaman gideceğim. Doktorların bazıları ‘bunun tedavisi yok, bu hastalık seninle yaşar’ diyor; bazıları ‘var’ diyor. Ben de ne yapacağımı şaşırdım. Umudum var. Televizyonda bir doktor, günde 1 saat lazer tedavisiyle, bu tür hastalığı '10 günde iyileştiriyorum' demiş. Ondan randevu alacağız.” dedi.

Yürümekte güçlük çekse de evin ihtiyaçlarını kendisinin gördüğünü anlatan Sarıbaş, “Ben yürümekte güçlük çekiyorum. Ayakkabı giyemiyorum, çünkü olmuyor. Kendi ihtiyacımı zor da olsa yapabiliyorum. Evin yakınındaki markete gidiyorum, kendi ihtiyacımı görüyorum, geliyorum yemeği kendim yapıyorum. Zor oluyor ama çare yok. Sobanın külünü de sağolsun, komşular döküyor.” şeklinde konuştu.


FİL(LENFÖDEM) HASTALIĞI NEDİR?

Halk arasında fil hastalığı olarak bilinen çok da yaygın olmayan bir hastalık türü. Tıp dilinde lenfatik sıvıların hücre dokuları arasında sıkışarak basınç uygulaması ve şişmesi olarak tanımlanıyor. Lenf sisteminin yapısal bozukluğundan da kaynaklanıyor. Dokular arası geçiş düzenli yapılamadığında bu sıvılar birikerek bacaklarda ve kollarda şişmeye neden oluyor. Tedavi düzenli bir şekilde gerçekleştirildiğinde hastalık yok edilebiliyor ancak tedavi bırakıldığında zedelenmeler ve yaralanmalar ortaya çıkıyor.

Yorum Ekle