SON DAKİKA

Yaratıcılık ve Üretkenlik Onun En Sevdiği

Karadeniz Ereğli'de Dünya'ya gelen , Karadeniz Ereğli Kız Meslek Lisesi'nin resim, çiçek, el sanatları bölümlerini bitiren, çocuk yaştayken babasının aldığı fotoğraf makinesinin de etkisiyle resimle bütünleşen, Göktürk "Sevgi , hoşgörü ve vefa" hayatımın vazgeçilmezidir..."diyor. 06 Haziran, 2015 13:43 Güncelleme: 06 Haziran, 2015 13:43 Yaratıcılık ve Üretkenlik Onun En Sevdiği

Röportaj:Seyhan Dikay

Ressam ve İş kadını Nazmiye Göktürk’ün çalışmalarını incelediğimiz zaman, kullandığı renkler ile bana canlılık duygusunu yaşatan değerli bir sanatçı.

Onu farklı kılan ve sanatseverlerin ilgisini çeken nedenler, kendine özgün ve canlı bir ritme sahip olan bir tarzının olmasıdır. Kullandığı renkler ve formlar, sizi çalışmaları içinde kısa bir yolculuğa sürüklüyor. Resimlere odaklanıyor ve içlerindeki derin anlamı çözmeye çalışıyorsunuz.

Kendisine, başarılı kariyerini elde edene kadar yaşadığı süreci ve merak ettiğimiz daha birçok soruyu sorduk. O da, tüm samimiyeti ile cevapladı.

Nazmiye hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz ?

Kdz.Ereğli Murtaza mahallesinde dünya'ya geldim,İlkokulu Kayabaşı'nda, Orta okulu şimdi ki Halil Paşa Konağında, Ereğli Lisesinde okudum.

Mezun olmama yakın Erdemir’den  emekli Esat bey ile evlendim. Hayatımda bir şeylerin yarım kaldığının farkındalığını hissederek Kdz.Ereğli Kız Meslek Lisesi'nin, resim, çiçek, el sanatları bölümlerine devam ettim. Baha adında İnşaat Mühendisi oğlum ve Banu adında İktisatçı bir kız annesiyim.

1992 yılında Erdemir Caddesinde gümüş dükkanı açtım, halen o cadde de esnaflık yapmaya devam ediyorum.Karadeniz Ereğli'de faaliyet gösteren bir çok dernek ve kulüpte üyeliğim var, bir dönem Yerel mahalli bir gazete de yöresel yemekler üzerine yazılar yazdım, bir dönem de ise siyaset içinde yer aldım.

Sevgi, hoşgörü, vefa hayatımın vazgeçilmez değerleri ve Kdz.Ereğli sevgisiyle yaşamaya devam ediyorum, tam bir Kdz.Ereğli tutkunuyum İlçem üzerine şiirler, kitaplar yazabilirim, şu an yaptığım ise Kdz.Ereğli’yi resimlemek, resimlerimi tuvalime aktarmak.

Hobilerim resim yapmak, kitap okumak,seyahat etmek, pul biriktirmek, sokak hayvanlarına yardımcı olmak.

Eregli de uzun suredir resim sanatının içindesiniz… Resim sanatımızda Ereğli'nin yeri nedir ?

Resim sanatına gönül verdim, bu sanata çocukluğumdan beri ilgi duydum, o anlamda içindeyim diyebilirim, mahallede çocukların resim ödevlerini zevkle yapardım.Milli bayramlarımızda konulu gösteriler olurdu çocukların makyajlarını yapar (Saç, sakal, yaralanma) onları törene hazırlardım.

Resim sanatına beni iten en önemli şeyin babamın bana aldığı fotoğraf makinası olmuştur, fotoğrafla resim sanatını çok yakın bulurum. İkisi de bakmak, görmek gördüğünü yansıtmaktır.Benim bu anlamda doğaya sanatsal açıdan bakışımı geliştirmiştir.

Lisede Kemal İncesu gibi dünyanın tanıdığı Ünlü Ressamımız resim derslerimize girerdi benim resimlerimi beğenirdi, üzerimizde etkisi büyüktür. Biz derslerde canlı pörtler çizer, sabunla heykeller yaptırırdı. Bizim zamanımızda her konuda eğitim gerçekten detaylı bir şekilde Öğretmenlerimiz tarafından bize öğretilirdi. El işi dersimizde eni konu dikişin temelini alırdık tek dersten sınıfta kalırdık, şu anda öğrenciler sınıfta bırakılmıyor sanatın işlevselliğini kavrayamamış bir toplum olarak, Kdz.Ereğli’de sanatçı olmak şans bence Halkımız tüm sanat ve sosyal etkinliklere karşı her zaman duyarlıdır, Sanatçı’ya her anlamda destekleyen güzel bir yöredir.

Resimleriniz de sıcak renkleri seçiyorsunuz, sebebi nedir?

Öncelikle şunu ifade etmek isterim, Resim sanatı yalnız estetik haz vermek değil derdini anlatma duygularını ifade etme biçimidir.Sıcak renkler sıcaklığı hatırlatır.Canlı, dikkat çeken insana enerji veren canlılık hissi vuyandıran renkler sıcak renklerdir.Turuncu, sarı, kırmızı sıcak renklerin başında gelir.Sıcak renkler, soğuk grubunda ki renklere göre daha dikkat çeker, bundan dolayı dikkat çekilmesi istendiğinde sıcak renkler kullanılır.

Renklerin insan psikolojisi üzerinde etkisi konusunda yapılan araştırmalar insana enerji ve canlılık vermesinden dolayı bazı alanlar bu sıcak renklere boyanır, anacak sıcak-soğuk renklerin kullanıldıkları ortamın amacına uygun ve birbiriyle denge içinde olmaları önemlidir. Tabi ki sanatsal normların içinde sıcak renkler beni çeker.

Renk, pekte dile dökemediğimiz yaşamda çok şey ifade eder, yeşilin,kırmızının kontrasını,sıcak renklerini seviyorum.

Bayanların ilgisi sizce sanata yeterli mi ?

Kdz. Ereğli’de yaşayan bayanların sanata, sanatçı’ya gösterdiği ilgiye hayranım, hiçbir yörede bu kadar ilgi olabileceğini sanmıyorum. Bir dönem Sanat kurumu yönetiminde görev almıştım.O dönem bana daha iyi bir fikir verdi,Ebru kursu açmıştık bayanlar tarafından ilgi ile karşılanmıştı.

Günümüzde bayanların atölyelere, Halk eğitim ve sanat kurumuna da ilgi ve katılımı gayet güzeldir. Resim, Heykel Sanatları çağlar boyunca Atölye sanatları olarak var olmuştur. Büyük ustaları da atölye eğitimi ortaya çıkarır, Bayanların atölyelere ilgisi artıkça sanat anlamında çok şeyler kazanılacaktır.

Ereğli'li ünlü ressam ve bir dönemin 10 grubunun lideri olan rahmetli Osman Zeki Oral'ın boşluğu doldurulabilir mi ?

Bizler hiçbirşeyin kıymetini yakınımızdayken bilmeyiz, kaybettikten sonra anlarız, bu tarih boyu böyle olmuştur, keşke herşeyi zamanında görebilsek, gecikmesek diye düşünüyorum, bunun imkansız olduğunu da biliyorum, bazı şeyleri keşfetmek zaman alıyor, zaman istiyor geçmişteki Ressamlar gibi tıpkı, Vincent van Gogh, Fikret Mualla v.s gibi Rahmetli Osman Zeki Oral’da yeri doldurulmaz bir Sanatçımızdı.Gerek Sanatçı, gerekse bürokrat kimliği ile Ülkemizde kültür ve sanatın gelişmesinde katkıda bulunmuştur.Türk resminin önemli ve değerli ustalarındandı.Yerinin doldurulamayacağının bilincindeyim.Picasso, Claude Monet, Calli, Nuri İyem v.b gibi pek çok sanatçının yeri doldurulmadıysa onlar kendi isimleriyle anılacaktır.

Rahmetli Osman Zeki Oral’ın da yeri doldurulamaz. O bizim gururumuzdur. Ruhu şad olsun, bölgesinin tanıtımını, çınar ağaçlarını, takalarını, balıkçılarını bütün Dünya’ya tanıtmıştır. Nur içinde yatsın.

Ereğli de sanata ilgi görülse dahi sanata gereken yatırım var mı ? Sponsorluk kültürünün yetersizliği sanatın gelişimini engelliyor mu ?

Sanata ilgi gösterme, İlgi duymakta yatırımdır, İlgiyle başlayan bu yatırım, atölyelerde, kurslarda daha katlanarak her anlamda gelişecektir. Resim sanatı ders kitaplarında, okullarda başlamalı hatta İlk Okulda çocuklara ünlü ressamları tanıtma ve tanıştırma olanağı vermeli.

Sponsorluk kavramı geniş bir alanı kapsar, yardım, bağış hibe destekleme gibi anlam ifade eder. İletişim araçlarından biridir. Halkla ilişkiler açısından toplumsal sorumluluk anlamında toplumun eğitim, sanat kültür v.s gelişimine destek verme yükümlülüğünü sponsorluk yerine getirir. Bu anlamda büyük şehirlerde gereken yatırımları izliyoruz ama İlçemizde pek sponsorluk ruhu girişimini pek fazla görmüyorum, dolayısıyla bu ilgisizlik ve yetersizlik sanatın gelişiminde engel teşkil ediyor. Her şeyin maddeye dayandığı günümüz şartlarında daha da gerilemiştir diye düşünüyorum.

Yorum Ekle