SON DAKİKA

VURAL: EĞİTİM SİYASET ÜSTÜ OLMALIDIR"

Türkiye’de Dershanelerin kapatılarak Özel Okullara dönüştürülmesi konusu yeniden ülke gündeminde yer alırken S.Rota Haber Gazetesi olarak büyük bir öğrenci potansiyeline sahip olan Ereğli’de dershaneler konusuna eğildik. Final Dergisi Dershaneleri Ereğli Şubesi Yönetim Temsilcisi ve Müdürü Recep Vural, dershaneler gerçeğini net bir dille ifade etti. 23 Aralık, 2013 15:09 Güncelleme: 23 Aralık, 2013 15:09 VURAL: EĞİTİM SİYASET ÜSTÜ OLMALIDIR"

Türkiye’de Dershanelerin kapatılarak Özel Okullara dönüştürülmesi konusu yeniden ülke gündeminde yer alırken  S.Rota Haber  Gazetesi olarak büyük bir öğrenci potansiyeline sahip olan Ereğli’de dershaneler konusuna eğildik. Final Dergisi Dershaneleri Ereğli Şubesi Yönetim Temsilcisi ve Müdürü  Recep Vural, dershaneler gerçeğini net bir dille  ifade etti.  Dershanelerin Özel Okullara uygun olmadığını, Özel Okullara dönüştürüleceği ifadelerinin yıllardır söylemden öteye gitmediğini ileri sürerek,’’Eğitim siyaset üstü olmalıdır’’dedi.

Final Dergisi Dershaneleri Karadeniz Ereğli Şubesi Yönetim Temsilcisi ve Müdürü Recep Vural,Gazetemizin sorularını yanıtladı.

Sayın Vural sizce,Dershaneler eğitimin neresinde?

Dershaneler Milli Eğitim temel kanununa göre kurulmuş olan öğretim yönetmenliğine göre Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) bağlı okullara paralel eğitim kurumlarıdır.

Asla okulun yerini alan kurumlar değildir.Ülkemizde bölgesel eğitim farklılıkları mevuttur, bu farklılıkların kapsamasında, Dershanelerin önemli görevleri vardır, söylenildiği gibi fırsat eşitliğini bozan değil, fırsat eşitliği sağlayan kurumlardır.

 

Dershanelerin kapatılması yine gündeme geldi, Özel dershanelere yeni bir misyon verilerek özel okula dönüştürülmesi sizce uygun mu değil mi ?

Dershanelerin okula dönüştürülmesi bence doğru değil, çünkü, Türkiye'de özel okullar % 40 kapasiteyle çalışırken , yeni okulların sektöre girmesi özel okulları da zor durumda bırakacaktır.Dershaneler fiziki yapı itibariyle zaten okul olmaya müsait değildir.

Olaya arz talep dengesi ile bakmak gerek...Eğer,Özel okul ihtiyacı olursa bu müteşebbisler tarafından doldurulacaktır.

Dershanelerin bir anda özel okula dönüştürülmesi hem Dershane açığını kapatmayacak hem de özel okulları zor duruma düşürecektir.Bu dönüşümde çeşitli teşvikler yapılacağı söylenmektedir, bu konuda hiç bir adım atılmamıştır, eğer teşvikler belirlenip uygulanırsa zaten özel okul olmak isteyenle gerekli adımı atacaktır, veliye Dershanelerin yükü özel okuldan çok daha azdır, dönüşümden sonra 12 yıl boyunca veliye özel okul maliyeti çok daha fazla olacaktır.

 

Özel Dershaneler birlikleri , dernekleri ortak bir ilan metni yayınlayarak Başbakan Recep Tayip Erdoğan'a, çağrıda bulundular. Başbakanla görüşme talep ettiler. Görüşmelerden nasıl bir sonuç çıkmasını umut ediyorsunuz. ?

18 Kasım 2013 Pazartesi günü yapılan Bakanlar kurulu kararında konu görüşüldü, olması gereken noktaya nihayet gelindi, konu zorlamayla değil, paydaşlarla ( Dershaneler-Veliler ve Öğrenciler) görüşülüp sonuçları ilerleyen zamanlarda değerlendirilecek.

Dershaneler eğitimde ki sorunların sebebi değil sonucudur, Dershaneyi kaldırarak eğitimde sorunlar çözülmez. Eğer Eğitimde sorunlar çözülürse Dershanecilik kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

Dershaneler şayet kapanırsa, çalışan 100 bine yakın eğitimci açıkta kalma tehlikesiyle karşı karşıya kalacak

İstihdam sadece 100 bin kişiyle kalmamaktadır,bu sadece dershanelerde çalışan kişi sayısıdır,buna Dershanelerin yardımcı sektörlerini, kırtasiye,yayın, Kargo, bina olarakta düşündüğümüz zaman olayın boyutu daha da artacaktır, Devlete vergisini veren bu kadar insana istihdam sağlayan kurumlar kapatılırsa merdiven altı Dershaneciliği türeyecek, devletin ciddi bir vergi ve istihdam kaybı olacaktır.

 

Hükümetin eğitimi iyileştirme projesinde sizce yanlışları nelerdir ?

Eğitimi iyileştirme ilgili de şunu söyleyebiliriz, planan Fatih projesi geçmiş Bakanın üzerinde durduğu bir projeyken şu an ki Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, eğitimde vazgeçilmez unsurun kalem-kağıt olduğunu belirtti.Avrupanın ve Amerikanın vazgeçtiği tabletler Ülkemiz eğitiminde  oyun aracı olmaktan öteye gitmeyecektir.

Özel Dershanelerin durumu sizce siyasetten nasıl arındırılabilir ?

Eğitimin siyaset üstü olması gerekir.ama artık Hükümetlerin değil, Bakanların eğitim politikaları olmya başladı, eğer bir gün Ülkemizin her yerinde Eğitim aynı seviyeye getirilirse ki! mümkün değil, bütün öğrencilerin algılama düzeyi aynı seviyeye gelirse Dershanelere olan ihtiyaç azalacak, ama asla ortadan kalkmayacaktır.

İnsanların çok defa öğrenme isteği yine paralel eğitim kurumlarına ihtiyacı doğuracaktır, olayın birde hukuki boyutu var, Anayasaya göre , suç teşkil etmeyen hiç bir işyeri kapatılamaz.

Dershanelerin işlediği suçu bizde merak ediyoruz, Öğrencilere fedakarca ders anlatan,etütler yapan Dershanelerin bu şekilde itibarsızlaştırılmasını doğru bulmuyoruz

3600 dershanenin olduğu Ülkemizde 6000'nin üzerinde, iddia bayii varken bütün suçun Dershanelere yüklenmesini halkın taktirine bırakıyoruz.

Bu vesileyle Ülkemizin eğitimine katkı sağlayan, gecesini gündüzüne katan,tatil günün de bile öğrencisi için çırpınan tüm Dershane Öğretmenlerine teşekkürü bir borç biliyorum.

Yorum Ekle