SON DAKİKA

“Vatandaş sahte içkinin kucağına itilmeye devam ediyor”

Yavuzyılmaz: “Vatandaş sahte içkinin kucağına itilmeye devam ediyor” 20 Aralık, 2021 07:47 Güncelleme: 20 Aralık, 2021 07:47 “Vatandaş sahte içkinin kucağına itilmeye devam ediyor”

Türkiye’de son günlerde Zonguldak’ın da dâhil olduğu 10 ilde sahte içki tüketimine bağlı olarak hayatını kaybedenlerin sayısı 47’e ulaşırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz zehirlenme vakalarındaki artışa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yavuzyılmaz, "Fahiş vergiler yüzünden vatandaş sahte içkinin kucağına itiliyor, merdiven altı üretim yaygınlaşıyor” diyerek, konunun artık bir halk sağlığı sorununa dönüştüğünü, söyledi.

CHP’li Milletvekili, alkol üzerindeki vergilerin makul seviyelere indirilmemesi halinde ülke genelindeki kaçak üretimlerin ve can kayıplarının daha da artabileceğine dikkat çekerken, vergilendirmede ölçünün kaçırıldığını, daha çok vergi alayım derken tam tersine devletin 1,56 milyar TL gelir kaybına uğratıldığı, Sayıştay Dairesinin tespitleriyle anlattı.

Sayıştay Dairesinin 2019 ve 2020 yıllarında Tarım ve Orman Bakanlığını uyardığını, ölümlerin ise göz göre göre geldiğinin raporlarla anlaşıldığını söyleyen Yavuzyılmaz, konunun detaylarına ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Ülkemizde, son günlerde, 3’ü ilimizde olmak üzere toplam 47 vatandaşımız sahte içki tüketimine bağlı olarak ne yazık ki hayatını kaybetmiştir. Yılbaşı kutlamalarının yaklaşması nedeniyle bu durumun daha da artmasından endişe duyulmaktadır.

Özellikle son yıllarda, alkollü içeceklere getirilen ölçüsüz vergilerle vatandaşlarımız sahte içkinin adeta kucağına itilirken, toplumda kaçak içki üretim ve tüketimi yaygınlaştırılmıştır.

Avrupa İstatistik Ofisi Eurostat'a göre ithal ve yerli alkollü içki sıralamasında Türkiye, Avrupa'da alkollü içkinin en pahalı olduğu 3. ülke konumundadır ve alkol üzerindeki vergilerin makul seviyelere çekilmemesi halinde ülke genelindeki can kayıplarının daha da artması kaçınılmazdır.

Sayıştay Dairesinin, Tarım ve Orman Bakanlığını denetlediği raporlarında da bu konuyla ilgili çarpıcı tespitlere yer verilmiştir. Bu bulgulara göre ölümlerin göz göre göre geldiği anlaşılmaktadır.

Bakanlığın, tütün ve alkol piyasasındaki denetleme ve inceleme görevini yapacak personel altyapısı oluşturulmadığı raporlarla tespit edilirken, yasa dışı ticareti önleyecek yeterli tedbirlerinde Bakanlıkça alınmadığı vurgulanmıştır.

Yine ilgili raporlarda hükümetin vergi gelirleri arttırayım derken kantarın topuzunu kaçırmak suretiyle devleti nasıl milyonlarca lira zarara uğrattığı rakamlarla anlatılmaktadır.

Bulgularda, sadece özel tüketim vergisi (ÖTV) üzerinden devletin kaybının 2019 yılı için en az 1,56 milyar TL’ye ulaştığı, üstelik paylaşılan arz rakamlarının üreticilerin ve ithalatçıların beyanlarından elde edilmesinden dolayı, fiili arz miktarı konusunda da kesin verilerin bulunmadığını söylenmektedir.

Kısaca, bu ölçüsüz uygulamalar vatandaşı canından, devleti ise gelirinden etmektedir. Yıllardır bir halk sağlığı sorununa dönüşmüş olan bu durumdan artık vazgeçilmesi, makul vergilendirme ile yasal tüketimin tercih ettirilmesi gerekmektedir.”

Yorum Ekle