SON DAKİKA

Uzunmehmet, törenle anıldı

Uzun Mehmet, 1829 yılında Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü buluşunun 188. yılında törenle anıldı. 21 Haziran, 2017 11:46 Güncelleme: 21 Haziran, 2017 11:46 Uzunmehmet, törenle anıldı

Uzun Mehmet, 1829 yılında Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Köseağzı köyünün Neyren Deresi yatağında taşkömürünü buluşunun 188. yılında törenle anıldı.

Zonguldak’ta Uzun Mehmet Anıtı’nda düzenlenen anma törenine, Vali Vekili Nevzat Taşdan, Zonguldak Belediye Başkanı Yardımcısı Nilgün Sarıbay, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu ve TTK yöneticileri, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Amelebirliği Başkanı Osman Balamir, GMİS Genel Sekreteri Satılmış Uludağ, GMİS Genel Mali Sekreteri Adnan Tıska, GMİS Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Kahraman Kabaskal, TMMOB MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, askeri erkan, bürokratlar, GMİS’e bağlı şubelerin başkan ve yöneticileri, meslek odası ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, siyasetçiler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. TTK, GMİS, MMO ve Amelebirliği çelenklerinin Uzunmehmet Anıtı’na konulmasının ardından madencileri anlatan şiirler okundu.

Törende TTK Genel Müdür Vekili Kazım Eroğlu, GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, MMO Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı birer konuşma yaptılar. 

Demirci;TTK Tarihinin en kötü dönemini yaşıyor

Bugün Uzun Mehmet’in kömürü buluşunun 188’nci ve Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96’ncı yıldönümünü birlikte kutluyoruz.

Uzun Mehmet’ten günümüze bu topraklarda kömür üreten atalarımızı sevgi, saygı, şükran ve hayatını kaybedenleri rahmetle anıyoruz.

Halen yerin yüzlerce metre altında doğa ile savaşan ve yerüstünde bu üretim zincirine katkı veren tüm madenci kardeşlerimize kazasız-belasız çalışmalar diliyoruz.

Değerli konuklar;

Zonguldak ve Türkiye Taşkömürü Kurumu, üretim tarihinin en kötü dönemini yaşıyor.

8 binin altına düşen işçi sayısıyla yılda 1 milyon tonun altında üretim yapabiliyoruz.

Oysa bugünkü iktidar 2003 yılında, kamu ve özel sektör olarak bu bölgeden yılda 10 milyon ton kömür üretmenin hesabını yapıyordu.

Çünkü bu bölgede 1 milyar tonun üzerinde kömür rezervi var.

Bugün geldiğimiz noktada Kamu küçüldü, özel sektör hesapları tutmadı ve üretim dip yaptı.

Yılda yaklaşık 4 milyar dolarımız taşkömürü ithalatına gidiyor.

Sanayimizin bel kemiği olan ve taşkömürünün varlığı sebebiyle bölgemize kurulan Kardemir ve Erdemir’e kömür veremiyoruz.

Herkes kendi doğal kaynaklarımızı kullanmaktan söz ediyor ama gereken adımlar atılmıyor.

Değerli arkadaşlar,

2010 yılından buyana Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü işçi alınmasını talep ediyor, biz her fırsatta “İşçi Alınsın, Üretim Artsın” diyoruz ama duymazdan, görmezden geliniyor.

TTK kaybediyor, Zonguldak kaybediyor, Türkiye kaybediyor.

İnsanlar iş arıyor, Zonguldak göç ediyor ve yurt dışından Zonguldak’a kömür geliyor.

Değerli konuklar,

Geçen yıl bugün Zonguldak’ta “Taşkömürü-Demirçelik ve TTK Paneli düzenledik.

Konunun uzmanları tarihimizden bugüne Zonguldak gerçeğini anlattılar ama ilgililer yine görmezden, duymazdan geldiler.

Bu yıl, Bülent Ecevit Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü “Zonguldak Havzası Kömür Madenleri Potansiyeli ve TTK Raporu”nu hazırladı.

Bu raporu Bayram sonrası tüm ilgililere ulaştıracağız.

Türkiye’nin TTK’ya ve Zonguldak’a ihtiyacı olduğunu her fırsatta anlatmaya devam edeceğiz.

Bu sorumluluk tüm Zonguldak halkınındır, hepimizindir.

Bu duygularla hepinize tekrar sevgi ve saygılarımı sunuyor, teşekkür ediyorum.

Mübarek kadir gecesi Dualarımızın kabul olmasını diliyorum. 

Eroğlu; “ Yatırımlara hız verildi”

“Kurumda yıllardır çeşitli nedenlerle geciktiriliş ana alt yapı yatırımlarına 2003 yılından itibaren hız verildi. Bu kapsamda 2’si havalandırma kuyusu olmak üzere 5 derin kuyu tesis edilerek hizmete alınmıştır.

Ayrıca 130 milyon ton rezervin üretime hazırlanması amacıyla ana at hazırlıklarımızın önemli bir kısmı tamamlanmıştır. Kısa vadede bu katlarda üretim sürecine geçilmesin planlanmaktadır.

Kömür üretiminde mekanizasyonun sağlanarak üretim ve randımanların artırılması, çalışma ortamının daha güvenli hale getirilmesi için başta dik damarlarda olmak üzere mekanizasyona yönelik çalışmalar sürdürülmektedir. Bu kapsamda Amasra TİM’de pilot olarak mekanize uygulanması yapılmış ve başarılı olmuştur. Uygulamanın Karadon ve diğer müesseselerimizde yaygınlaştırılması çalışmalarımız sürdürülmektedir.

Bunlarla birlikte kent ve madencilik kültürü ve tarihi konularında çok önemli çalışmalar yapılmaktadır. Bilhassa kentimizde konuşlanan, Türkiye ve Dünya ölçeğinde önemli bir yeri olduğuna inandığım Maden Müzesi son yıllarda hayata geçirildi.” 

Kaymakçı; “TTK’da değişen bir şey yok.”

“TTK uzun yıllar Türkiye’de madenciliğin ana merkezi olmuştur, Madencilik ve kömür denince Zonguldak akla gelmiştir. Ve özellikle Cumhuriyetin ilk yıllarında özel önem verildiği bir bölge olmuştur. Fakat 1990’lı yıllarda ve sonrasında TTK ve Zonguldak sürekli ihmal edilmiş ve bugün 1920’lı yılların gerisinde üretim yapan bir kurum durumuna düşürülmüştür.

Geçtiğimiz yıl bugün burada ne demişsek aynısı bugün de geçerlidir. Bu durumun bir an evvel değişmesi zorunludur. Zonguldak kaybederken aynı zamanda ülkemiz kaybetmektedir.”

Yorum Ekle