SON DAKİKA

Uysal: "Tüm sorunlarla ilgileniyoruz merak etmeyin"

Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının birinci birleşiminde, ilçede Salı akşamından itibaren etkili olan yağışın yol açtığı sorunlar ve çözüm yolları konuşuldu. 07 Ekim, 2015 12:55 Güncelleme: 07 Ekim, 2015 12:55 Uysal: "Tüm sorunlarla ilgileniyoruz merak etmeyin"

Kdz Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim ayı toplantılarının birinci birleşiminde, ilçede Salı akşamından itibaren etkili olan yağışın yol açtığı sorunlar ve çözüm yolları konuşuldu. Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, “Ben sel felaketinde zarar gören esnafımıza geçmiş olsun diyorum. Ama yanlarındayız, ilgiliyiz, herhangi bir problemleri varsa her zaman da yanlarındayız” dedi.

Ereğli Belediye Meclisi’nin Ekim Ayı toplantılarının birinci birleşimi, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın başkanlığında gerçekleştirildi.

Uysal, toplantı öncesinde yaptığı gündem dışı konuşmada ilçede bir akşam önceden itibaren etkili olan ve önemli maddi hasara yol açan yağışları değerlendirdi.

Belediye başkanı Uysal şöyle dedi:

“Meteoroloji verilerine göre metrekareye47,6 kilogram yağış yağdı. Bizler dün akşamdan beri tüm birimlerimizle sahadaydık. Sabaha kadar da itfaiyemiz, fen işlerimiz, kanalizasyon işlerimiz ve dört başkan yardımcımız birebir takip etti. Allaha şükür can kaybımız olmadı. Sabaha karşı kavaklık mahallemizde bir sel olayımız oldu. Bölücek’te de bir öğrenci aracımız kaldı. Onlar da kurtarıldı. Can kaybımız yok.

Bu bir afet. Biz göreve geldiğimiz zaman arka arkaya taşkınlar yaşadık. Hatta Gülüç ırmağına gittiğimiz zaman, Bölücek’ten Topçalı arasında bir dere yatağı değil, bir ırmak varmış gibi dehşet bir görüntü oldu. O gün de can kaybı yaşamadık. Ben çalışan arkadaşlara, hepsine çok teşekkür ediyorum. Biz ondan sonra DSİ ile görüştük. Dün yine görüştük. 19-20 ekimde gelecekler.

Peki neler yapıyoruz. Çarşı içindeki Pençes deresini belediyeden bazen seyrediyorum. Bu yükseldiğinde nerelere zarar veriyor biliyorum, Kabasakal’ın durumunu da biliyorum. Bunlarla ilgili bilgi paylaşımı yapmak istiyorum.

Birincisi Pençes deresinin yukarısına bir tane tersip bendi kurularak dereye aynı miktarda su akması sağlanacak. Sabit şekilde bir baraj sistemi oluşturularak su akması sağlanacak. Aktığı zaman ilçemiz bir daha buna benzer sel felaketleri yaşamayacak. Bunun projesini hazırlanıyordu. Ama kısmet, dünkü yağan yağmurda daha da kötü oldu.

Kabasakal deresine iki yönden dikkat çektik. Birincisi taşması, daha ziyade buranın ıslah edilmesi lazım. Burada sivrisinekler larvalarını bırakıyorlar. Yazın her akşam bu bölgeye ilaçlama gönderiyoruz. Bu ıslah edildiğinde ilaçlama masrafımız azalır diye düşünüyoruz. Bu konuda da proje hazır. Hatta bu bölgeye bir de köprü yapılacak, o şekilde devam edilecek.

Gülüç Irmağı konusunda da bir proje çalışıldı. O konuda da gerekli birimlerle görüşülecek. Bu konuda daha fazla bilgi vermek istemiyorum ama 20 Ekim’den sonra sayın bölge müdürü, sayın valimizle birlikte ilk açıklamayı yapacaklar. O bilgileri oraya saklıyorum. Ben sel felaketinde zarar gören esnafımıza geçmiş olsun diyorum. Ama yanlarındayız, ilgiliyiz, herhangi bir problemleri varsa her zaman da yanlarındayız.

ÖZYAĞCI: “ISLAH ÇALIŞMASI NEDEN BİTMEDİ?”

CHP’li Ereğli Belediye Meclis Üyesi Özkan Özyağcı, Kabasakal Deresi’nde ıslah çalışmasının 4 yıl önce başladığını belirterek, çalışmanın bitmemesini eleştirdi. Özyağcı, “Sizin gelişinizden 2,5 yıl önce Kabasakal deresinin ıslahı başlamıştı. Eğer zamanında yapılmış olsaydı Kabasakal deresinde taşma olmayacaktı. DSİ’nin muhakkak buna çare bulmalı. 20 Ekim’de gelecek olan heyete bunu gösterin. Nerede dört yıldan beri bu iş. Gülüç Irmağına da ne yaparsanız yapın, üstüne düşülmüyorsa 15 sene devam etsin yine aynı olur. Şu anda kabasakal deresi de aynı durumda. Oraya ayrılan ödeneklerin ve müteahhidin takip edilip oranın yapılması gerekir. Bunu soralım hep beraber” diye konuştu.

Uysal, Özyağcı’nın sözleri üzerine konu ile ilgili olarak aralıklarla DSİ yetkilileriyle görüştüğünü söyledi.

NALCI, “SEL BASKINI DEREDEN KAYNAKLANMADI”

CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cumhur Nalcı da, çarşı merkezinde bir akşam önce yaşanan sel baskınının derenin taşması sonucu olmadığını savunarak, “Çarşı içinde giderlerde ve üstten gelen suyun aktarılmasında problem var. Kışla sanayide arabamla sürüklendim. Zor kurtardım arabayı. Kabasakal deresinde de durum kötü. Sabah oradaydım. Kışla sanayinin durumu da kötü. Karayolunun kot farkının yüksekliğinden midir, geçen sene de halkımız orada mağdur oldu” dedi.

Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Nalcı’ya cevap verirken şunları söyledi: Müdürlerimizle konuştuk, dere etrafının yükselmesinin nedeni, rögarlar dereye bağlandığı için, bunların bağlandığı, dereye akıtılan yerler daha üst seviyede kaldığı, oradan gelen su daha güçlü olduğu için, çarşı içindeki rögarların o suyu yenemediği için böyle bir olay yaşandı. Eğer bu giderleri çok yüksek yaparsanız kot farkı oluyor. Oradan gelen su hem kütle, hem hız olarak daha büyük. Bu yüzden yandan gelen su bunu yenemiyor ve geriye doğru birikiyor. Çözüm, çarşı içindeki giderleri bir üst seviyeye dereye bağlayan bir sistem yapacağız. Bir boru sistemiyle bunu yapacağız. İkinci çözüm, bazı yerlere eğim yapıp suyu toplayacak öyle akıtacağız, çözümü bulacağız merak etmeyin. Tüm sorunlarla ilgileniyoruz merak etmeyin. Şimdi bir acı var, can kaybı yaşanmadı ama olmaması gereken bir durum. Bu doğal bir felaket, nasıl çözüleceği konusunda çalışacağız.”

 

Yorum Ekle