SON DAKİKA

Unutmak kolay!

Unutmak kolay! 28 Eylül, 2017 08:16 Güncelleme: 28 Eylül, 2017 08:16 Unutmak kolay!

Karadeniz Ereğli’de  ne kadar derin etkileri olursa olsun, çözüm üretilemeyen konuların unutulmaya terk edildiği gözleniyor. Daha önceleri siyasetin konusu olan ve ilçeyi ciddi olarak zora sokan, büyük istihdam kayıplarına yol açan gelişmelerden artık söz edilmiyor. Adeta çözüm önerileri getirmekten de vazgeçilmiş gibi görünüyor.

Karadeniz Ereğli, son on yılında büyük bölümü olumsuz birçok gelişmeye sahne oldu. Global kriz nedeniyle Tersaneler büyük kapasite kaybına uğradı. Alacaağzı ocakları kapandı. Açılması konusunda yapılan girişimler neticesiz kaldı. Üniversite öğrencisi sayısı arttırmak için yapılan girişimler bile artık unutuluşun eşiğine geldi.

TERSANELER UNUTULDU MU?

Bilindiği gibi,  Amerika Birleşik Devletleri’nde başlayan Mortgage krizinin etkileri, dünya genelinde ulaştırma sektörünü vurdu. Navlunların düşmesi nedeniyle deniz ticaretinde kullanılacak gemilerin yaşlarında yükseltme yoluna gidildi. Bunun üzerine gemi siparişlerinde trajik bir düşüş yaşandı.

Bu olay, daha çiçeği burnundaki Ereğli tersanelerini de derinden etkiledi. Birçok tersane kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Yapımına başlanan gemiler kızakta paslanmaya terk edildi. Buralarda çalışan işçiler ya başka sektörlerde iş buldu, ya da gurbet elde ekmeğini kazanma arayışına yöneldi. Kimisi de işsiz kaldı.

2010’dan sonra gerçekleştirilen tüm mahalli idareler, Milletvekili seçimlerinde tersanelerin durumu gündeme geldi. Adaylar arasında bunu namus meselesi olarak görenler, çözümün anahtarının çok kolay olduğunu ve başarılabileceğini söyleyenler oldu. Fakat zaman içinde çözüm bulunamayınca  mesele unutuluşa terk edildi.

ALACAAĞZI BİLMECESİ…

İlçenin çözümsüz kalan problemlerinden birisi de Kandilli’de eskiden TTK bünyesinde faaliyet gösterirken, Rödevans sistemiyle özel sektöre devredilen Alacaağzı kömür ocağının durumu.  Bu ocağı alan şirket uzun süre üretim yaptı ama zaman zaman ilk rödevans ihalesinin şartnamesinden kaynaklanan sıkıntılar dile getirildi. İşçi eylemleri yapıldı. Nihayet işçiler sendika şemsiyesi altına girdi derken, rödevans firması Alacaağzı’ndan çekileceğini açıkladı. 2015 yılından bu yana atıl duran ocağın fiziki koşulları tartışıldı, buranın yeniden TTK’ya devri istendi. Fakat iktidarın tercihi yeniden rödevans ihalesine çıkmak oldu.

İki kez ihaleye çıkılmasına karşın istekli bir firma çıkmayınca, muhalefet partileri tarafından yoğun eleştiriler yapıldı, hatta ocağın fiziki durumunun bozulmasına yol açan kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunuldu. İktidar partisi milletvekileri, ihale şartnamesi koşullarını cazip hale getirecek önlemler konusunda girişimlerde bulundu. Ancak hala ocağın geleceğinin ne olacağına ilişkin somut bir gelişme yaşanmadı. Giderek bu konu da kamuoyu  gündeminden düştü, neredeyse unutulmaya yüz tuttu.

ÜNİVERSİTE KAMPÜSÜ HAYAL Mİ GERÇEK Mİ?

Bilindiği üzere, istihdam kaybı yaşayan Ereğli’de çözüm yolları arayışları kapsamında öğrenci sayısının arttırılması, bunun için de yeni bir kampüs oluşturulması gündeme geldi. Yer hazırdı. Eski Ereğli Devlet Hastanesi binaları üniversiteye devredildi. Tapu sorunları çözüldü, anıtlar kuruluyla arada yaşanan pürüzler aşıldı, avam proje ihalesine çıkıldı ve bu proje tamamlandı.

Fakat bir süredir siyasilerin bu konuda net bir açıklama yapmaktan çekindiği dikkat çekiyor.  Üniversite kenti söylemleri yerini giderek başka söylemlere bırakmaya başladı. Bu konuda yaşanan tıkanıklıkların ne olduğu konusunda bile kamuoyuna yönelik net bir bilgilendirme yapılmıyor.  Ereğli’de siyasilerin işin üstlenicisi olarak adres gösterdiği Bülent Ecevit Üniversitesi’nde Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer’den bu konuda takvim içeren bir açıklama almak mümkün olmadı.  Bu konu da unutulmaya yüz tutan konular arasında yerini aldı.

SAVSAKLAMA İHTİMALİ

İlçede birçok konu aynı kaderi paylaşma tehlikesi taşıyor. Devam eden çalışmalar, unutulan konuların yanında daha az aciliyet taşıdığından, onların unutulmasının daha kolay olduğu değerlendirmeleri yapılıyor.

Kamuoyunda Ereğli Zonguldak yolu, Ereğli Devrek Yolu, Ereğli Çevre Yolu gibi konularda neticenin vaktinde alınamayacağı konusunda bir algı oluşmaya başladı bile.  Ereğli Devlet Hastanesi’ne erişimi kolaylaştıracak köprülü kavşak, yeni şehirlerarası otobüs terminali, ilçenin otopark ve trafik problemleri gibi konularda “Savsaklama ihtimali”nden endişe ediliyor.

 

Yorum Ekle