SON DAKİKA

“TTK’da üretim için işçi açığı kapatılmalıdır’’

Genel Başkan, Milletvekilleri, Bakanlar , Başbakan ve Cumhurbaşkanıyla da görüştü. Geçen hafta da Başbakana bir kez daha hatırlattı. 07 Nisan, 2016 18:27 Güncelleme: 07 Nisan, 2016 18:27 “TTK’da üretim için işçi açığı kapatılmalıdır’’

 Röportaj: Seyhan DİKAY 

  Zonguldak’ın yaşam varlığı olan Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun 3 bin 200 olan işçi açığının kapatılarak üretim artışı sağlanarak istikrarın sağlanmasındaki ısrarını sürdüren

Genel Maden İşçileri Sendikası  siyasetin merkezi Ankara’da çalmadık kapı bırakmıyor. Milletvekilleri, ilgili Bakanların ardından Başbakan ve Cumhurbaşkanına kadar ulaşarak soruna çözüm arayan GMİS yöneticileri geçen hafta Başbakan ile 2.nci kez görüştü. Siyasetçilerden bugüne kadar sürekli vaadin dışında sonuç alamayan GMİS gelişmeleri dikkatle izliyor.‘’Sonuç alamazsanız eylem planınız var mı ?’’ şeklindeki sorumuzu yanıtlamamayı tercih ediyor. 

   Genel Maden İşçileri Sendikası, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda izlenen istihdam ve üretim politikaları eleştirerek, işçi açığının kapatılarak hedeflenen üretim rekoltesine ulaşılmasının kaçınılmazlığını savunuyor. Genel Başkan Ahmet Demirci ve Yönetim Kurulu üyeleri başkenti adeta mesken tuttular.. GMİS sorularımıza yanıt verdikten birkaç gün sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ile 2.nci kez bir araya geldi. AK Parti’nin Grup Toplantısının ardından görüşerek Başbakanı bir kez daha Zonguldak’a davet ettiler. Maden ocaklarına girerek madencinin çalışma zorluklarını görerek karar vermesini önerdiler. Başbakan en kısa sürede Zonguldak’a geleceğini vaat etti. GMİS Genel Başkanı rödövanscılara hükümet desteği verilmesine ilişkin yasa değişikliği konusuna temkinli yanıtladı. GMİS’in sorularımıza yanıtını okurlarımızla paylaşıyoruz. 

TTK işçi alımı yine gündeme geldi. Bu konudaki açıklamalarınız doğrultusunda  artık sonuç alabilecek misiniz?

 Türkiye Taşkömürü Kurumu  tarihinin en az sayıdaki işçisiyle en düşük üretimini yapar hale geldi. Buna karşılık Türkiye’nin stratejik özelliği sahip taşkömürüne olan ihtiyacı ve bu nedenle de ithalatı artıyor. Her yıl 4 milyar Dolar’a yakın  parayı taşkömürü ithalatı için dışarıya veriyor. Oysa  Zonguldak havzasında zengin taşkömürü rezervimiz  var. Bu kömürü üreterek ülkemiz ekonomisine daha çok katkı vermek gerekiyor. TTK’nın norm kadrosu 14 bin ve kurulu kapasitesi ise yıllık 5 milyon ton. TTK bugün 9 bin civarında işçiyle 1 milyon ton civarında üretim yapıyor. TTK Genel Müdürlüğü ise 3 bin 200 işçi açığının acilen giderilmesi gerektiği yönünde ilgili kurumlardan talebi var.Yani TTK’nın kömür üretimini artırabilmesi için en az 3 bin 200 işçi alması gerekiyor. Biz bu gerçekleri her fırsatta Ankara’da bürokratlara, siyasetçilere anlatıyoruz.Ocak ayında Zonguldak’ın iktidar ve muhalefet partili 5 milletvekili ile bir araya geldik. TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi için ortak hareket etme kararına vardık. TTK ve Zonguldak adına iktidar ve muhalefet partili tüm vekillerimizin ortak noktada buluşması bizleri umutlandırdı. Yılbaşında maden ocağına inen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Berat Albayrak,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu’ya da anlattık.Onlar da özellikle yerli kömüre öncelik vereceklerini belirttiler. Aralık ayında yapılan TÜRK-İŞ Genel Kurulu’nda, ardından Ocak ayında yapılan bir toplantıda Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’nu da Zonguldak’a maden ocaklarını ziyarete davet etmiştim. Sayın Başbakanımız bu davetimizi kabul ettimişlerdi.Bu ziyareti hızlandırabilmek için çalışmalarımızı ve görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin son dönemdeki sorunları ortada. Gündem yoğun. Buna rağmen Başbakanımız ilk fırsatta Zonguldak’a gelecek ve maden ocağına inerek TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini bizzat kendisi görecektir. Diğer yandan 8 Mart’ta Kadın Kurultayı’na katılan Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ile bir görüşme yaptık. TTK’nın işçi açıklarına dikkat çektik ve bu işçi açıklarının giderilmesi gerektiğini belirttik. Bu gerçeklerin ışığında sürdürdüğümüz  çalışmalardan sonuç alabileceğimize inanıyoruz.

 Eğer tüm girişimlerinize rağmen sonuç alamazsanız bir eylem planınız var mı?

 Bugün itibariyle sendika olarak birinci önceliğimiz TTK Genel Müdürlüğü’nün talep ettiği 3 bin 200 işçinin alınması ve işçi açıklarının giderilmesidir. Sonrasında, çalışan sayısının 14 bin kişilik norm kadroya çıkarılması ve kurumun istikrarlı şekilde çalışır hale getirilmesidir. Özellikle son dönemde özelleştirilen maden ocaklarında yaşanan facialarla yeraltı madenciliğinin devlet eliyle yapılmasının gerekliliği bir kez daha ortaya çıkmıştır.

168 yıllık üretim kültürüne sahip olan TTK, aynı zamanda Türkiye’nin madencilik okuludur.

TTK’dan vazgeçilebilmesi bu nedenle dahi mümkün değildir. Taşkömürü, demir-çelik ve enerji sektörünün ,ağır sanayinin vazgeçilmez ana hammaddelerinden biridir.Stratejik bir üründür. Diğer yandan TTK, halen Zonguldak’ın ve bölgenin bel kemiğidir. TTK’ya işçi aldırmak için çaba harcamak sadece GMİS’in değil Zonguldak’taki tüm kurumların ve tüm kesimlerin görevidir.Elbetteki bu görev, başta bölge milletvekillerimizin ve siyasi kadroların omuzlarındadır. Birlikte olursak başaramayacağımız iş olmaz. Bu nedenle birlikte hareket ederek başaracağımıza inanıyoruz. Önceliğimiz budur. 

Maden Kanunu’nun ek 29. Maddesine eklenen bir fıkra ile rödevansçılara Hükümet desteği yasalaştı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Uygulama yarar getirir mi?  

 İlgili madde, yasalardan kaynaklanan ek yüklerin nasıl karşılanacağına Bakanlar Kurulu’na yetki verdi. Ancak şu ana kadar Bakanlar Kurulu’nun bu konudaki net bir kararı yok. Alınacak destek kararlarına bakmak, ondan sonra yorumda bulunmak doğru olacaktır. Taşkömürünü üretmek durumundayız. Kendi özkaynağımızı yok sayma olanağımız yok. Özel sektörün de bu üretimi artırabilmesi için gerekli desteğin sağlanması gerekir. 

 

 

Yorum Ekle