SON DAKİKA

TETİKER: "HERŞEYDEN ÖNCE İSTİKRAR"

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, “Her şeyden önce istikrar şart. Maalesef Türkiye'de istikrarı bozmak isteyen güçler de vardır. Cumhuriyet tarihi boyunca da olmuştur. Bunlar gelişmekte olan ülkelerin kaderidir” dedi. 22 Ocak, 2014 09:53 Güncelleme: 22 Ocak, 2014 09:53 TETİKER: "HERŞEYDEN ÖNCE İSTİKRAR"

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Yaşar Tetiker, “Her şeyden önce istikrar şart. Maalesef Türkiye'de istikrarı bozmak isteyen güçler de vardır. Cumhuriyet tarihi boyunca da olmuştur. Bunlar gelişmekte olan ülkelerin kaderidir” dedi.

Ereğli'de, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) 2014 Yılı Mali Destek Programı kapsamında, Proje Hazırlama Eğitimi ve Devlet teşviklerinin anlatılacağı Kobi Zirvesi adı altında toplantı düzenlendi.

TSO Başkanı Yaşar Tetiker, TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen ve yoğun katılımla gerçekleşen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, her ülkenin kendine has ekonomik, sosyal ve siyasal bir karakteri olduğunu söyledi.

Türkiye'nin de kendine özgü bir ekonomik karakteri olduğunu ancak AB uyum sürecinde müktesebata uyum ve taahhütler neticesinde oluşan projeler olduğunu ifade eden Tetiker şöyle konuştu:

“Her ne kadar şu ana kadar kendi gayretimizle bazı problemleri çözmeye çalıştıysak da Avrupa müktesebatıyla birlikte, bütün bu uyum sürecinde verdiğimiz taahhütler bizleri çok daha hızlı hareket etmeye zorlamıştır. Dünyada kalkınmış ülkelerde yayımlanan raporlara göre bir durağanlık yaşanıyor. ABD, İngiltere, Fransa bütünüyle bazı sıkıntılar içerisinde. Bizim gibi kalkınmakta olan ülkelerde de Allah' şükür iyi gelişmeler var. Yakın zamana kadar, yani 2011'e kadar büyüme yüzde 6-6.5 civarındaydı. Bu rakam 2013 yılında yüzde 3.5 olarak gerçekleşti. Bu oran dünya ölçeğinde yabana atılır bir büyüme değildir. 2014 yılında gerçekçi olmak gerekirse, belki yüzde 4'e taşıyamayız ama en azından yüzde 3,5'u korumamız lazım.

Burada vurgulanması gereken bir diğer önemli husus, bir vücut için beyin, kalp, ciğer neyse, KOBİ'ler de ülkemiz için aynı önemi taşır. Neden önemlidir? İstatistiklere baktığımız zaman, istihdam ve ihracatın yüzde 65'inin KOBİ'ler tarafından gerçekleştirildiğini görüyoruz. Fakat buna rağmen bu hükumet öncesi 11 yıllık süreç öncesinde Kobilerin aldığı devlet payı yüzde 6,5 yüzde 7'lerde kalmıştır. Yani istihdamın yüzde 65'ini sağlıyorsunuz ama pay almaya gelince maliyeden ancak yüzde 6,5'unu alıyorsunuz. Bu, 2002'ye kadar böyleydi. 2002'den sonra bu pay yüzde 21-22'ye kadar çıkmıştır. Bunların değerlendirmesi kalıyor geriye. Burada kalkınmayı sağlayan unsurlar arasında KOBİ'lerin payının yüzde 85 olduğunu görüyorsunuz. Bunun anlamı şudur, KOBİ'lere ne kadar destek verirsek ülke ekonomisine artan oranda bir geri dönüşüm sağlamış oluruz. Demek ki verilen krediler boşa gitmiyor.Bu inşallah bundan sonra da böyle olacaktır. Arkadaşlar bu toplantı kapsamında teşviklerin ne olduğunu, hangi konularda nasıl yararlanılacağını, anlatacaklardır. Belki ilk toplantı da büyük rakamlar telaffuz edilmeyecektir. Ancak her üç ayda bir yenilenecek toplantılarla miktarın artacağını düşünüyorum.

 

“GELİŞMİŞ ÜLKELER DİĞERLERİNİN GELİŞMESİNİ İSTEMEZ”

Türkiye açısından en önemli konulardan birinin istikrar olduğunu vurgulayan Tetiker, “Her şeyden önce istikrar şart. Maalesef Türkiye'de istikrarı bozmak isteyen güçler de vardır. Cumhuriyet tarihi boyunca da olmuştur. Bunlar gelişmekte olan ülkelerin kaderidir. Gelişmiş ülkeler asla ve asla senin gelişmeni istemezler. O nedenle bizler çok çalışmalıyız. Bu çok çalışmanın içerisinde de işte bu destek programları var. Çok iyi takip etmeli, hangi alanlar, hangi kaynaklar var, bunları nasıl verimli kılarız iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

BAKKA Program Yönetim Birim Başkanı İlhan Baykara' da toplantıda yaptığı konuşmada, “Toplantının adının KOBİ zirvesi olmakla birlikte, esas olarak 2014 yılı Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı'nın tanıtımının yapıldığı ve gün boyu sürecek, başvuru nasıl yapılır, proje nasıl hazırlanır ve benzeri sorulara cevap oluşturacak bir tanıtım toplantısı olacak.

Mali Destek Programları iki farklı alanda verilecek. 2014 Sosyal Kalkınma ve Mali Destek Programı kapsamında bu yıl asgari 25 bin lira, azami 200 bin lira verilecek. Projelerin uygulama süresi 6 ila 9 ay olacak. KOBİ Mali Destek programı kapsamında da asgari 35 bin, azami 500 bin lira destek proje başına verilirken, proje süreleri de bu alanda 6 ve 9 ay arası olacak.”

Toplantı Baykara, BAKKA uzmanları Irmak Göksu Çağlı ve Merve Yollar'ın Mali Destek Programlarının tanıtımı, başvuruların nasıl yapılacağı ve projelerin nasıl oluşturulacağı konularında yaptıkları sunumlarla devam etti.

Yorum Ekle