SON DAKİKA

Temel Şahin'den, Kıbrıs Harekatının 48. yıldönümü açıklaması

Temel Şahin'den, Kıbrıs Harekatının 48. yıldönümü açıklaması 19 Temmuz, 2022 14:44 Güncelleme: 19 Temmuz, 2022 14:44 Temel Şahin'den, Kıbrıs Harekatının 48. yıldönümü açıklaması

Muharip Gaziler Derneği Kdz. Ereğl Şube Başkanı Temel Şahin, Kıbrıs Harekatının 48. Yıldönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

48 Yıl önce bugün 15 Temmuz 1974’ de Kıbrıs’ ta kanlı bir darbe gerçekleştiren Rum terör örgütü Eoka, Makarios yönetimini devirmiş ve Kıbrıs Cumhuriyetini sona erdirmişti. Bu darbenin amacı; Yunanlıların, Enosis hayali olan adanın Yunanistan’ a bağlanması, Kıbrıslı Türklerin adadaki varlıklarının sona erdirilmesi ve en önemlisi de Türkiye’ yi Ege denizi ile Akdeniz’ de Mavi Vatanı kuşatarak ve güneyden tecrit etmekti.

Londra ve Zürih antlaşmaları gereği garantör devlet olan Türkiye, bu darbe karşısında; barışı tesis etmek, soydaşlarımızın güvenliğini sağlamak ve Türkiye’ ye yönelik olası tehdidi ortadan kaldırmak maksadıyla adaya müdahale kararı almıştır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, 20 Temmuz 1974 günü havadan indirme ve denizden çıkarma harekâtını başarıyla icra ederek, Kıbrıs’ taki darbeyi bertaraf etmiş ve Kıbrıs Türklerini büyük bir katliamdan kurtarmıştır. Bu harekâtta, Kıbrıs Türkü ve onun kahraman mücahitleri canları pahasına savaşarak Mehmetçiğe her türlü desteği vermiştir. Böylece adada barış ve istikrar sağlamıştır.

Kıbrıs Türkünün Kıbrıs’ ın 1878 yılında İngilizlere bir ordu bitti ile terk edilmesiyle başlayan esareti, 20 Temmuz 1974’ de Mehmetçiğin süngüsü ile sona ermiştir. Bugün Kıbrıs Türkü kendi vatanında ve kendi bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır.

Mehmetçik ve Kıbrıs halkı bu topraklar için kan dökülmüştür. Kanla sulanan topraklar artık Kıbrıs Türkü’ nün öz vatanıdır. Bu topraklardan ve bağımsızlıktan fedakarlık yapmak asla söz konusu olamaz.

Kıbrıs adasının etrafında geniş petrol ve doğalgaz yatakları bulunmaktadır. Küresel ve emperyalist güçler dikkatlerini bu bölgeye kaydırmışlardır. Bu nedenle Kıbrıs adasının önemi eskiye göre daha da artmıştır. Bu durum, Türkiye Cumhuriyetinin 1974’ de Kıbrıs’ a müdahalesinin nedenli haklı ve gerekli olduğunu da göstermektedir.

Türk ordusu ve onun kahraman askeri Cumhuriyet tarihi boyunca kendilerine verilen her türlü savaş görevini, üstün cesaret ve kahramanlık örnekleri sergileyerek başarıyla yerine getirmiştir. İç ve Dış terör örgütleri, tüm vatan hainleri her zaman ve her yerde Türk ordusunun demir yumruğunu ile ezilmeye mahkumdur. Türk ordusu, Türk milletinin özü ve Türkiye Cumhuriyeti’ nin teminatıdır.

Kahraman Kıbrıs gazileri, 48 sene önce Kıbrıs’ ta canınızı ortaya koyarak fedakarca ve cesaretle savaştınız. Türk Devleti’ nin iradesini, kararlılığını ve haklılığını düşmana kabul ettirdiniz. Sizler, 48 yıl önce savaş meydanlarında hizmet ederek gazi olmanın haklı gururunu yaşıyorsunuz. Sizleri, gösterdiğiniz kahramanlık ve cesaretinizden dolayı kutluyorum.

Kıbrıs Barış harekatında; 498 can kardeşimiz, 70 mücahit ve 270 Kıbrıs Türk Şehit oldu. Şehitlerimizi ve aramızdan ayrılan Kıbrıs gazilerini Türkiye Muharip Gaziler Derneği adına rahmet ve saygıyla anıyorum. Hayatta olan Gazilerimize de sağlık, mutluluk ve esenlikler diliyorum. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı kardeşlerimize kurdukları Cumhuriyetin şanlı bayrağı altında hür ve bağımsız bir şekilde yaşamlarında sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.

Yaşasın Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Yaşasın Türkiye Cumhuriyeti.

Ne mutlu Türküm diyene.

Yorum Ekle