SON DAKİKA

Sansürsüz basın 112 yaşında…

Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Zonguldak İl Temsilcisi İ. Necati Günay, “24 Temmuz Basın Bayramı” sebebiyle mesaj yayınladı. 23 Temmuz, 2020 14:20 Güncelleme: 23 Temmuz, 2020 14:20 Sansürsüz basın 112 yaşında…

Günay, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Tam 112 yıldır ülke basını, objektif, doğru, güncel, temel hak ve özgürlüklere saygılı ve kamu yararını göz ardı etmeyen bir anlayışla dimdik ilerlemeye çalışırken, önüne çıkan engellerle de mücadele etmek zorunda bırakılmakta…

Maalesef Cumhuriyetimizden bile eski olan gazetecilik mesleği, bugün yasaların yetersizliği nedeniyle 'meslek' grubu dahi görülmemektedir.

Dijital çağın getirdiği olumsuzluklardan biri de, hiçbir eğitimi olmayan, kalem tutmaktan aciz kişilerin, gazetecilik kisvesine bürünebilmek ve itibarını kullanmak için internet sitesi açarak; ahlaksızca, etik değerler dışında, haber dahi denilemeyecek paylaşımlar yapmasıdır.

Bölgemizde de bunların örnekleri mevcuttur.

Kdz. Ereğli Gazeteciler Derneği olarak bu tip kişilerle sonuna kadar savaşmak bizlerin asli görevidir.

Fakat bu konuda devlet yetkililerinin de yapması gerekenler vardır.

Bunlardan biri, 3 yıldır sürüncemede bırakılan İnternet Medya Yasası taslağının biran önce yürürlüğe sokulmasıdır.

Ayrıca, gazetecilik yapmak isteyenler için en az beş yıllık mesleki tecrübe istenmesi, internet sitesi açmak isteyenlere ise yine en az iki yıllık staj süresi belirlenmesi, ayrıca dernek ve cemiyetlerin gazetecilik yapmak isteyenlere referans olması gibi kriterler getirilmelidir.

Kısacası dernek veya cemiyetler artık oda statüsüne alınmalıdır.

Oda kaydı olmayanların gazetecilik yapmasına müsade edilmemelidir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayıyla kurulan Küresel Gazeteciler Konseyi'nin bu aşamanın ilk adımı olarak atılması umudu bile bizleri heyecanlandırmıştır.

Gazetecilerin bir başka sorunu ise, internet gazetelerinde gece-gündüz demeden mesleğini icra etmeye çalışan gazetecilerin Sarı Basın Kartına başvurularının kabul edilmemesidir. Bu konuda gelen şikayetler üzerine tarafımızca Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine sunulmak üzere bir rapor hazırlanmaktadır.

Tüm bu sorunlara rağmen bizler mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizin bilinmesini ister, kamuoyuna saygımızı sunarız.

LOZAN ANTLAŞMASININ DA YIL DÖNÜMÜ

24 Temmuz ayrıca, Lozan Antlaşmasının da yıl dönümüdür. Lozan Barış Antlaşması'nın 97. yıl dönümü vesilesi ile Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bugünlere ulaşmamızda emeği geçen tüm devlet adamlarımızı saygıyla yad ediyorum."

Yorum Ekle