SON DAKİKA

Sahne değişti, oyun aynı mı kaldı?

Yavuzyılmaz, Yayla Ortaokulunun yıkılma girişimi üzerine konuştu: “Sahne değişti, oyun aynı mı kaldı?” 28 Ağustos, 2022 14:38 Güncelleme: 28 Ağustos, 2022 14:38 Sahne değişti, oyun aynı mı kaldı?

70 yılı aşkın süredir sayısız öğrenci yetiştiren ve aynı zamanda Zonguldak için simgesel öneme sahip olan Yayla Ortaokulunun, yıkılması yönündeki girişimlerin olması kamuoyunda büyük infial yaratırken, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, yaşanan gelişmelere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Yavuzyılmaz’ın açıklamaları ile tarihi Yayla Ortaokulu başta olmak üzere, Cumhuriyet Ortaokulu ve Üzülmez Ortaokulunun yıkılmasının planlandığı ortaya çıkarken, “Kız Meslek Lisesinin yıkılarak otopark yapılması sürecine dur diyen” Yavuzyılmaz, söz konusu gelişmelere dikkat çekerek, “okulların, yıkımdan rant doğuran dönüşüm oyunlarıyla asla ele geçirilemeyeceğini” aktardı.

Hükümetin, depreme hazırlık adıyla başlayıp ranta çevirdiği çok sayıda projeyi ülkenin birçok bölgesinde hayata geçirildiğini hatırlatan CHP’li Yavuzyılmaz, “doğal afetlerden rant devşiren, depremleri bile istismar eden bir anlayış ile karşı karşıyayız, Zonguldak’ta, Kız Meslek Lisesi üzerinden oynanan yıkım oyunu henüz dün gibi akıldayken, bu yeni adımı sorgulamak ve irdelemek tarihsel bir sorumluluktur” diyerek şunları söyledi:

‘Milli Eğitim Bakanı, Yayla Ortaokulu yıkılmayacak! demişti’

“Geçtiğimiz yıl, tarihi Kız Meslek Lisesinin otoparka dönüştürülmesine izin vermememiz üzerine, bu seferde 1950’li yıllardan bu yana Zonguldak’ın merkezinde sayısız öğrenci yetiştiren ve Zonguldak için kültürel öneme sahip Yayla Ortaokuluna göz dikilmiş, okulun bölgede yapılması planlanan çevre düzenlemesi kapsamında yıkılacağı yönündeki girişimler ise konuyu Meclis gündemine taşımamıza neden olmuştu.

Gelişmeler üzerine Milli Eğitim Bakanlığına yöneltmiş olduğumuz soru önergemize cevaben, dönemin Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulun yıkılması yönünde bir girişimin bulunmadığını ve okulun kendi binasında, mevcut haliyle eğitim öğretim faaliyetlerine devam edeceğini, 31.05.2021 tarihinde tarafımıza bildirmişti.

‘Kız Meslek kültür varlığı tescil edilince, sahne değiştirildi, oyun aynı mı kaldı’

Ancak, söz konusu yanıtın üzerinden yaklaşık bir yıl geçerken, bugün aldığım bilgilere göre, Yayla Ortaokulunun, riskli olduğu gerekçesiyle, benzeri bir yöntem ile yıkılmasının planlandığını görmekteyiz. Üstelik yıkım kararının alınmasına neden olan raporun bir buçuk yıl önce başlatılan bir çalışmaya dayandırıldığı, okulun sadece yeni bina tarafından numune alındığı ve binanın yıllara meydan okuyan tarihi yapısından ve sinema salonundan numunelerin alınmadığı bilgisine ulaştık. Okulun yıkılarak tekrar yapılacağı aktarılıyor ancak Zonguldak halkının aklına ‘Kız Meslek Lisesini otoparka dönüştüremeyen anlayış, eski defterleri karıştırıp B planını tekrar hayata mı geçirmek istiyor’ sorusu geliyor. Sahne değişiyor ama oynanan oyun hep aynı mı kalıyor?

‘Birden ortaya çıkan bu durumu sorgulamak tarihsel bir sorumluluktur’

Hükümet, depreme hazırlık adıyla başlayıp ranta çevirdiği çok sayıda projeyi ülkenin birçok bölgesinde hayata geçirirken, Zonguldak’ta, Kız Meslek Lisesi üzerinden oynanan yıkım tezgâhı henüz dün gibi akıldayken ve Milli eğitime bağlı okulların bir prosedür olarak sürekli dayanım testinden geçirildiği söylenirken, birden ortaya çıkan bu durumu, deprem raporunun aradan geçen bir buçuk yılın ardından neden bugün açıklandığını sorgulamak ve irdelemek tarihsel bir sorumluluktur.

‘Bakanlığa bina sağlam mı diye sormuş, yanıt alamamıştık’

11.10.2019 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki tüm okulların dayanıklılığının ne olduğunu, yetersiz bulunan yapıların güçlendirilmesi için hangi çalışmaların yapıldığını sormuş ancak yanıt alamamıştık.

Ancak bugün, Yayla, Cumhuriyet ve Üzülmez Ortaokullarının yıkılması söz konusu edilmektedir. Bugüne kadar neden bu okullar için dayanıksız denilmemiştir, neden daha öncesinde bir güçlendirme çalışması yapılmamıştır da bugün bu okullar çürük ilan edilmiştir, açıklanmalıdır.

‘Bu kararların ardından yıkımdan otopark doğurtulmak isteniyorsa geçit vermeyiz’

Elbette yarınlarımızın teminatı olan çocuklarımızı her türlü tehlikeden korumak en büyük önceliğimizdir ancak Zonguldak’ın simge yapılarının, kültür varlıklarının ve tarihi okulların dönüşüm oyunlarıyla ele geçirilmesinin hep karşısında durduk, duracağız. Bu kararların ardından, yaklaşık 5 bin metrekarelik bu kıymetli arazide yıkımdan otopark yahut farklı bir yapı doğurtulmak isteniyorsa geçit vermeyiz. Bu nedenle sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle