SON DAKİKA

Posbıyık, Belediyenin durumunu bir bir anlattı

Posbıyık, Belediyenin durumunu bir bir anlattı 04 Aralık, 2019 11:07 Güncelleme: 04 Aralık, 2019 11:07 Posbıyık, Belediyenin durumunu bir bir anlattı

 

 

 

 

 

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, meclis kürsüsünde Belediyenin genel durumu ile ilgili de açıklamada bulundu.

EMLAK VERGİSİ

Emlak vergisi kanunu gereği beyanname usulü ile bildirilen  Emlak vergisinde, 2019 yılına kadar ERDEMİR tarafından hazırlanan beyannamelerin bu dönemde incelenmesi neticesinde eksik ve hataların tespit edilmesi üzerine, resmi yazı ile ERDEMİR’e bildirilerek eksik ve hataların düzeltilmesi istenmiştir. ERDEMİR’in olumsuz  cevabı üzerine Belediyemizce oluşturulan komisyon marifetiyle fabrika sahası içerisinde yerinde inceleme, tespit ve ölçümler yapılarak tutanak ile imza altına alınmıştır. Eksik ödenen Emlak vergisi  6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri neticesinde geriye dönük 5 yılı kapsayacak şekilde yüzde yüz emlak vergisi artışı oluşması öngörülmektedir.

ELEKTRİK VE HAVAGAZI TÜKETİM VERGİSİ

Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi yasa gereği tüm vatandaşların tükettiği elektrik bedeli üzerinden ödediği bir vergidir.

Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde Elektrik ve Havagazı Tüketim vergisi ÖDEMEYEN tek kuruluş ERDEMİR ’dir.

Elektrik ve Havagazı Tüketim Vergisi ile ilgili ERDEMİR, iki başlık altında ele alınmalıdır.

ERDEMİR’in Kendi içinde üretim faaliyetleri esnasında ortaya çıkan havagazını kullanmak suretiyle üretmiş olduğu elektrik enerjisini tüketmesi, bu yaklaşık toplam tüketiminin %25-%35 oranında 

Kendi ürettiği elektrik enerjisinin yeterli gelmemesi sebebiyle, Elektrik tedarik firmaları üzerinden satın aldığı elektrik enerjisini tüketmesi, yaklaşık toplam tüketiminin %65-%75 oranında

Başlık ile ilgili hukuki süreçte ERDEMİR Danıştay’a kadar olan süreçte tüm mahkemeleri yanıltmak çabası sergilemiş ancak hepsini kaybetmiştir. Sonrasında Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkını kullanmış ve süreç sonunda Anayasa Mahkemesi özetle, verginin ödenmesi gerektiği ancak matraha esas satış ilişkisi olmadığı ve matrah belirleme konusunda yerel mahkemeye geri göndermiştir. Bu konu ile ilgili belediyemiz tarafından elde edilen bilgi ve belgeler ışığında ERDEMİR’in kendi kullandığını iddia ederek mahkemeleri yanılttığı ve ürettiği elektrik enerjisini sattığı hususunda deliller elde edilmiştir. Süreç belediyemiz tarafından titizlikle takip edilecektir.

Başlık ile ilgili olarak hiçbir hukuki gerekçe ve sebep olmamasına rağmen  satın alarak tükettiği elektrik enerjisinin vergisini ERDEMİR’in satın aldığı firmalar belediyemize ödememektedir. Bu konuyla ilgili ERDEMİR hangi firmadan elektrik aldığını dahi açıklamamaktadır. Belediyemizin yapmış olduğu araştırma ve ulaştığı bilgi ve belgeler ERDEMİR’in kendi tedarikçisi olduğu yönündedir. Eğer değil ise kamuoyuna açıklaması gerekmektedir.

KIZILCAPINAR HES PROJESİ

2018 yılında Önceki dönemde hazırlanan DSİ-ERDEMİR-KDZ.EREĞLİ belediyesi arasında imzalanan PROTOKOL ile Ereğli halkının su hakkı gasp edilmek istenmektedir. Bu protokolün hiçbir vicdani ve hukuki açıklaması yoktur. Ereğli halkının yaşam hakkı her türlü ticari kaygının üstündedir.

Halil POSBIYIK olarak hukuki mücadelenin sonuna kadar takipçisiyim.

ÖZEL ENDÜSTRİ BÖLGESİ TEHLİKESİ

Endüstri bölgesi kanunu, sanayicinin bakir alanlar üzerine kuracağı tesislerin uzun zaman alan bürokratik süreçleri hızlandırmak amacıyla çıkarılan faydalı bir kanundur.

Kanunun ikinci bölümünde yer alan özel endüstri bölgesi ise mevcutta kurulu sanayi tesislerinin büyümesini sağlamak üzere çevresinde bulunan ve bürokratik olarak uzun zaman alan istimlak işlerinin hızlandırılması için çıkarılmıştır. 

ERDEMİR zaten senelerdir kullandığı ve büyümesinde bürokratik herhangi bir engelinin olmadı halde, içinde bulunan hazineye ait 2.085.000m², belediyeye ait 12.650m² ve şahıslara ait 14.000m² alanı devlet tarafından kamulaştırma bedelini ödeterek bedava sahip olma peşindedir. Hazineye ait 2.085.000m² alanın rayiç bedeli yaklaşık 4.5 milyar TL yani eski parayla 4.5 katrilyon TL civarındadır.

Özel Endüstri Bölgesi olduğu anda tüm vergi ve harçlardan kurtulma peşindedir. Özel ticari bir kuruluş olan ERDEMİR yıllık 6.5 milyar TL net kar açıklamasına rağmen vatandaşın devlete ve belediyemize ödediği hiçbir vergiyi ödemek istememektedir.  

Yorum Ekle