SON DAKİKA

ÖZDEMİR "EREĞLİ TERCİH DEĞİL TERKEDİLEN KENT OLDU"

MHP Ereğli Belediye Başkan Adayı Mevlüt Özdemir, EVEDER’e yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu. 07 Ocak, 2014 19:19 Güncelleme: 07 Ocak, 2014 19:19 ÖZDEMİR "EREĞLİ TERCİH DEĞİL TERKEDİLEN KENT OLDU"

MHP Ereğli Belediye Başkan Adayı Mevlüt Özdemir, adaylığının açıklanmasının ardından ‘İlçenin en büyük sorunu kurumlar arası diyalogsuzluk’ diyerek başladığı Sivil toplum Örgütleri ziyaretlerini sürdürüyor.

Bugüne kadar 50’nin üzerinde Sivil Toplum Örgütü ve Kuruluşları gezen Özdemir, ilçenin yaşadığı sıkıntının başında kurumlar arası diyalogsuzluğunun bulunduğunu açıklayarak, 31 Mart Sabahı Ereğli Belediyesinin kapılarını tüm kurumlara açacağını duyurmuştu.

Özdemir, belediye başkanı olduğu gün, belediyenin makam aracını kullanmayacağını ve Belediye Başkan maaşınıda öğrencilere burs yada eğitim kurumlarına bağışlayacağını açıklamıştı.

MHP Ereğli Belediye Başkan Adayı Mevlüt Özdemir, MHP İlçe Başkanı Talat Şeker, Gülüç Belediye Başkan Adayı A.Tarık Semiz ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Erdemir Emeklileri Derneği’ne  (EVEDER) yaptığı ziyarette önemli açıklamalarda bulundu.

Özdemir ve MHP heyetini, EVEDER Bakanı Aziz Boy ve Yönetim Kurulu Üyeleri karşıladı.

İŞTE ÖZDEMİR’İN KONUŞMALARINDAN ÖNE ÇIKANLAR

“Kurumlarımızı ziyaret etmeye devam ediyoruz. Biz Ereğli’de şunu gördük. Ereğli’nin en büyük probleminin istişaresizlik olduğunu, kurumlar arası diyalogsuzluk olduğunu gördük. Ereğli’de yapılan işlerde, çalışmalara ilişkin kurum-kuruluşlarımızdan, vakıflarımızdan-derneklerimizden en küçüğünden en büyüğüne, sendikamızdan-hastanemize ve Ticaret Sanayi Odasına kadar gerekli diyalog içerisinde olunmamasının Ereğli’yi bu hale getirdiğini gördük.  Son 10 yıldır Ereğli’nin sosyal ve ekonomik olarak uğramış olduğu çöküntünün bu diyalogsuzluktan kaynaklandığını görüyoruz.  İnsanların ve kurumların bir araya gelememesinin Ereğli’ye yapılacak hizmetlerin önünde bir engel olduğunu net bir şekilde fark ettik.

EN BÜYÜK SORUN KURUMLAR ARASI DİYALOGSUZLUK

Bizler Ereğli Belediye Başkan adayı olarak yola çıktığımızda özellikle Karabük Belediyemizi örnek alarak bir takım projeler geliştirmeye çalışıyoruz, AR-Ge bölümündeki arkadaşlarımız projeler hazırlamaya devam ediyorlar. Fakat inanır mısınız bizim en büyük projemiz kurumlar arası diyalog oldu. Şunu gördük, biz bu kurumlarla diyalog içerisinde olmadan ve bunların fikirlerini almadan bu insanlara danışmadan yapacağımız hiçbir yatırımın çalışmanın hiçbir anlamı yok. Çünkü fantezi olur. İnsanların yerinde zamanında fikirlerini alıp onlarla birlikte bir proje ürettiğiniz zaman kamuoyu size sahip çıkıyor.

TERSANE LİMAN OLSUN

Böylelikle bugüne kadar gezmiş olduğumuz kurum ve kuruluşlardan da birçok fikirler edindik.  Bunları AR-GE ekibimiz değerlendiriyor ve bu ziyaretlerimizi sürdüreceğiz. Yakında Ereğli’nin mimarisiyle ilgilide Mimarlar Odasını ziyaret edip görüşlerini alacağız. Biliyorsunuz Erdemir’in özelleştirilmesinden sonra Ereğli’de bir ekonomik sıkıntı oldu. Bu sıkıntıyı Tersanelerle aşacağımızı düşünmüştük ve aşmıştık da. Tersanelerimizde ciddi şekilde insanımız istihdam ediliyordu. Tersaneler dünya ekonomisinde olan krizden dolayı kapanma noktasına geldi. Hükümet tarafından bu konuda yeterli teşvik yapılamamasından dolayı bu insanlarımız bugün tesislerini kapattılar, TSO’ya gittik, burası için ne yapılabilir diye dediler ki, ‘Buranın ruhsatını liman olarak değiştirelim, En azından orada yüzlerce insanın çalışmasına katkı sağlayalım’. Bizim de hoşumuza gitti. Ve bunu kamuoyunda dillendirdik. İnşallah ileriki zamanlarda burası bir liman olarak Ereğli’de yeni bir istihdam alanı olabilir.

TAŞINACAK HASTANENİN YERİNİ ÜNİVERSİTEYE VERELİM

Yine Ereğli’nin en büyük problemlerinden biri işsizlik diyoruz. Nüfusumuz yüz binin üzerindeyken Ereğli’de sadece 2 bin 700 tane öğrencimiz var. Bunun 2 bin tanesi dışarıdan geliyor. Aynı zamanda fakülte içerisindeki öğretim görevlileri olsun, öğrenciler olsun, sosyal hayatımızdan Ereğli hayatından kopuk yaşıyorlar, çünkü bulundukları ortam ve mekan gereği Ereğli Halkıyla yeterince kaynaşamıyorlar. Üniversiteler ve fakülteler bir şehrin gelişiminde ciddi bir yer teşkil ediyorlar. Biz bu bağlamda da eski şuanki taşınacak olan Devlet Hastanemizdeki alanın üniversiteye terk edilerek orada üniversite öğrencilerimize daha güzel bir eğitim alanı  bir yurt ve öğretim görevlisi arkadaşlarımıza da daha güzel bir sosyal yaşam alanı hazırlamak istiyoruz. Burası şehir merkezine yakın olmasıyla da öğrencilerin ekonomik katkıdan da bir çalışma olacak. Bunuda kamuoyunda dillendirmeye çalııyoruz. Hiçbirşey yapamasak en azından kamuoyunun beklentilerini yükselmek istiyoruz.

AR-GE BİRİMİ OLUŞTURDUK

Bugün bir AR-GE ekibi oluşturduk. Sadece bir MHP’nin belediye başkan adayı gibi değil seçimi kazanmış gibi bir AR-GE ekibi kurduk. Bu ekibimiz Ereğli’ye ne yapabiliriz, İç turizmle alakalı, dış turizmle alakalı, Ereğli’mizin bir çok tarihi yapıları var, bunları nasıl restore ettirebiliriz, hangi AB fonundan bir takım yardımlar alabiliriz, Dünya bankasından krediler gerekirse hibeler alarak buraları restore ederek hem halkımızın hizmetine hemde iç ve dış turizme katkıda bulunmak istiyoruz.

EREĞLİ TERCİH EDİLEN DEĞİL, TERK EDİLEN BİR KENT OLDU

Ben Ereğli’ye geleli uzun bir zaman oldu. Bir çok kişi dışarıdan göç etti. Bunun sebebi Ereğli tercih edilen bir kentti. Bugün Ereğli tercih değil, terk edilen bir kent haline geldi. 2004 yılında Devlet İstatistik Enstitüsünün yapmış olduğu çalışmada 2012 yılına gelindiğinde Ereğli’nin nüfusu 240 bin olarak planlanmış. Bu çalışmanın Türkiye’deki sapma oranı yüzde 2, Ereğli’yle ilgili sapma oranı da yüzde yüz 40 olmuş. Böyle bir problem varsa Ereğli’de biz bunda yerel yönetimler, işadamları, hükümet olarak hepimiz suçluyuz. Kimseyi tek başına suçlamıyorum. Artık yeter diyorum, burda duralım, bir araya gelelim bir diyalog kuralım Ereğli için ne yapabileceksek  yapılması gereken her türlü proje için bir araya gelelim, kaynaşalım Ereğli’mizi bu moral bozukluğundan kurtaralım. Bizim meramımız bu. Bizim meramımız Ereğli’de bir kişi daha fazla çalışsın. Bir işletme daha ekonomik ve sosyal sıkıntıdan dolayı daha kapanmasın. Ereğli halkı bizi biryerlere getirdi, bu halka karı ahde vefa borcumuzu ödeyelim.

EREĞLİ’YE HİZMET SADECE FESTİVALLE OLMUYOR

Ben kimseyi eleştirmiyorum.  Herkesin kendine ilişkin bir yönetim şekli vardır. Fakat hem iş dünyasından hem sivil toplum örgütlerinden aldığımız intibada şu idi; Ereğli’ye hizmet sadece festival ile olmuyor. Sadece sokakların süpürülmesiyle olmuyor, Ereğli’ye hizmet yapacak isek yatırımcının gerekirse kapısına gitmeliyiz. Tüm sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirerek yatırımcıyı Ereğli’ye çekebilmek için bütün gayretimizi göstermeliyiz. Onlara alt yapı imkanları sağlamalıyız. Gelin biz size yer arazi verelim gerekirse hibe edelim diyebilmeyiz. Gayret gösterdiğimiz zaman Ereğli’de yüzler yeniden gülecek, umutlar yeniden parıldayacak, bugün üniversiteye gidecek olan birkaç tane genç kardeşimizle görüştüm, tercihlerini şu şehir, bu ehir diye yaptılar. Dedim ‘Niye bu şehir, şu şehir diye düşünüyorsunuz’, verdikleri cevap ‘Abi mecburen öyle çünkü orda üniversite okurken belki iş bulabilirim’. Yani bu çocuklarımız tekrar geri dönmeyi düşünmüyorlar Ereğli’deki bu sıkıntılardan dolayı. Bu beni üzüyor. Bu aynı zamanda bizim sosyal aile yapımıza da bir sekte vuruyor. Bununda önüne geçmemiz lazım.

‘TEMBELLEŞMİŞİZ’

Ereğli’de ERDEMİR gibi bir devimiz var, bu dev buradayken Ereğli’de yan kollarının açılmasına yönelik bir aksaklık varsa bunu ben hem yerel yönetime, hem hükümetime hem işadamlarımıza ve kendime bağlarım. Bizler biraz tembelleşmişiz, bizlerin Ereğli’ye sahip çıkması lazım. Bu bağlamda bizim niyetimiz Ereğli’de tekrar birlik beraberlik ruhunun pekiştirilmesi, bir takım çalışmalar yapılmasını ve bunun için illaki bir hükümet belediyesinin olması gerekmediğini anlatmak istiyorum. Yanıbaşımızda Alaplı ve Gülüç Belediyemiz var. Devrek ve Çaycuma var. Buralarda iktidar partisinin belediyesi, bir çok yerde olduğu gibi buralarda da hizmet yapılmamış. Ama dönüp bir Karabük belediyemiz var, bir Kastamonu, Manisa belediyesi , Amasra var. Buralarda Milliyetçi Hareket partisinin belediyesi. Şehri 5 yıl içerisinde 20 yıl ileriye götürmüşler. Demekki şehrin gelişmesi için hükümet belediyesi olmak gerekmiyor. Gerekli olan tek şey, Halkımıza hizmet anlayışı, ahlaklı ve birlik bütünlüğü sağlamak. Karabük belediye Başkanımızı ziyaret edeceğim bu hafta. Hem destek isteyeceğim hem kendisine teşekkür edeceğim. Diyor ki Karabük Belediye Başkanımız, ben 72 defa Bakan karşıladım,  Evet hükümet diyor ki kardeşim bazı projeleri biz destekledik. Başkanımda diyorki, ‘Ama projeyi ben yaptım, bende geldim senden istedim’. Dolayısıyla bu halka hizmet olarak döndü Karabük’te. Halka hizmet Hakka hizmettir, biz bu düsturla inşallah Ereğli’nin hak ettiği hizmeti, Ereğli’deki moral bozukluğu, iş dünyasındaki sıkışıklığı kaldırmak üzere üzerimize düşen vazifeyi bütün sivil toplum örgütleriyle beraber gerçekleştirmek istiyoruz, bu bağlamda da sizleri ziyaret ettik, sizlerle istişare etmek ve fikir alışverişinde bulunmak istedik. Bize bu imkanı verdiğiniz için sizlere çok teşekkür ediyorum.

EVEDER’DEN TEŞEKKÜR

EVEDER Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Boy da, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Ziyaretinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Ereğli’de hep beraber yaşıyoruz. Ereğli’de bir hava kirliliği olsa hep beraber etkileneceğiz, bir güzellik olsa hepimiz faydalanacağız, şuanda Sendikadan sonra en çok üyesi bulunan sivil toplum örgütü olarak biz EVEDER’iz. Bizler Erdemir Kültürü ile yetiştik, Erdemir kültürü ile büyüdük, Erdemir’den ayrılan tüm abilerimiz, büyüklerimiz Türkiye’nin her türlü iş kollarında iş buluyorlar ve çalışıyorlar emekli olduktan sonra dahi. Ama maalesef Ereğli’de bir çok üretim yapıldı, ERDEMİR kanalıyla, bu üretim Ereğli’de hiç faaliyet göstermedi. İnsanlar bir an önce sıcak parayı nasıl kazanırım, sahip olurum diye mücadele verdiler. Bizler EVEDER olarak her Perşembe burada bir teknoloji toplantısı yapıyoruz. Fikir alışverişinde bulunup Ereğli’yi tartışıyoruz, konuklar ağırlıyoruz. Sizlere de çıktığınız bu yolda başarılar diliyoruz. EVEDER olarak sizlere de kentimizde ilgili düşüncelerimizi aktarmaktan mutluluk duyuyoruz” dedi.

MHP heyeti ve EVEDER yönetimi, bir süre daha Ereğli üzerine fikir alıverişinde bulundular.

Özdemir ve ekibi, gün içerisinde Ereğli İş Adamları Derneği’ni de (ERİD) ziyaret etti.


Haber : Bilgin AVCI
Foto   : Seyhan DİKAY

Yorum Ekle