SON DAKİKA

“OSB’ye değil, yerine karşıyız!”

“Yaşam alanımıza sanayi bulaştırmayın” 07 Ocak, 2022 08:05 Güncelleme: 07 Ocak, 2022 08:05 “OSB’ye değil, yerine karşıyız!”

Karadeniz Ereğli ilçesine kazandırılması planlanan ve bakanlıktan ön onayı alan karma Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulacağı alandaki köy ve mahalle sakinleri; “Yaşam alanımıza dokunmasınlar. Buraya OSB kurulması demek tarım üreticiliğinin ortadan kalması demektir” diyerek projenin o bölgede yapılmasına karşı çıktılar.

 Ereğli'de, bir süredir gündemde olan ve yapılacağı yer konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ön onayı alan ikinci karma Organize Sanayi Bölgesi (OSB) mahalleli ve köylüleri harekete geçirdi.

27 Aralık 2021 tarihinde Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Keleş tarafından müjdeli şekilde duyurulan, 197 hektar alana sahip OSB’nin yapılacağı sahanın yakınındaki ve çevresindeki vatandaşlar konuya tepkili olduklarını belirttiler.

Özellikle, Ereğli ilçe merkezine yaklaşık 18 kilometre mesafede olan Kıyıcak Mahallesi ve çevresindeki Gökhasan, Karabacak ve Kavakderesi sakinleri, fındık başta olmak üzere birçok çeşit meyve ve sebze yetiştiriciliği yapılan bölgede OSB kurulmasına karşı olduklarını ifade ederek, yetkililere çağrıda bulundu.

“PROJEYE DEĞİL, YAPILACAĞI YERE KARŞIYIZ”

Kıyıcak Mahallesi’nin yerleşim ve tarım yapılan sahaların yakınlarında hayata geçirilmesi planlanan karma OSB konusunda görüşlerini açıklayan mahalle sakinlerinden Rahim Kara; “Biz sanayiye karşı değiliz. Sanayinin kurulacağı yere karşıyız. Yüzlerce, binlerce kişi de buna karşı. Mahallemizin camisinde toplantı yaptık. Herkes konuyla ilgili hemfikir. Konuyu da araştırdık. Tarım ve sanayi bir arada olmaz. Sonuna kadar hakkımızı savunacağız. OSB’nin buraya kurulması doğa katliamı anlamına gelir” ifadelerine yer verdi.

“GEREKİRSE SESİMİZİ BAKANLIĞA KADAR DUYURURUZ”

Kıyıcak Mahallesi sakinlerinden Yusuf Ağaç, yerel yöneticilere, projeden sorumlu olan kişilere seslenerek; “Gerekirse sesimizi bakanlığa kadar ulaştıracağız. Organize Sanayi Bölgesi’nin burada kurulmasına birkaç kişi değil birkaç bin kişi karşı. Burada her yıl 100 tondan fazla fındık mahsulü elde ediliyor. Aynı oradan cevizde yetiştiriliyor. Ayrıca, çilek ve arıcılık faaliyetleri de yapılıyor. Geçiminin büyük bölümünü bu işlerden karşılayan onlarca aile de var. OSB hem de karma OSB demek bunların yok olması anlamına gelir. Bu ürünler artık yetişmez. Karma OSB ile ne kurulacağı belli olmayan tesisler ile atıklar dere yatağı ile birlikte denize de ulaşacak. Zehirli atıkların denize ulaşmasıyla deniz canlıların hayatı da tehlikeye girecek. Çeşitli sektörün yatırımlar yapacağından bahsediliyor. Bu daha fazla zehir demek. Lütfen sesimizi duyun ve yerleşim, tarım alanlarından daha uzak bir yere yaparak, buradaki doğayı, havayı toprağı katletmeyin” şeklinde konuştu.

“TOPRAĞIMIZ, HAVAMIZ, DEREMİZ, DENİZİMİZ KİRLENECEK”

Kıyıcak Mahalle sakinlerinden Erol Ürkmez’de, toprağa, havaya ve denize zehir saçılacağını kaydederek, şöyle devam etti: “Sanayi ile üretim bir arada olmaz. Hele ki bu kadar yakınsa hiç olmaz. Burası yıllar önce köydü. Ereğli ilçesinin mahallesi oldu. Burada tarımdan geçimini sağlayan birçok aile var. Üstelik bu proje sadece Kıyıcak Mahallesi’ni değil çevresindeki mahalle ve köyleri de etkiler. Yetkililere buradan sesleniyoruz. Biz aramızda toplantı yaptık, görüş alışverişinde bulunduk. Proje için yerleşim yerlerinden daha uzak bir alternatif üretmelerini talep ediyoruz. Projenin burada hayata geçirilmesi demek, tarımın sonlanması demektir. Birçok ailede mağdur durumda kalacak.”

Aralık 2021’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yapılacağı yer dahil ön onayı aldığı açıklanan ve yaklaşık 40 adet karma sektörlerdeki yatırımcının yer almasının planlandığı ilçenin 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin 2022 yılı içerisinde inşasına başlanması planlanıyor. Bu proje ile onlarca yatırımcının Ereğli’ye gelmesi bekleniyor…

2. OSB gerek yatırımları gerekse kurulacağı yerle ilgili daha çok gündem de kalacağa benziyor.

Diğer yandan Kıyıcak Mahallesi sakinlerinin önümüzdeki günlerde, “Gelecek nesillere yaşanılabilir bir alan bırakmak istiyoruz” sloganıyla geniş kapsamlı basın açıklaması yapacağı öğrenildi.

Bu duruma, yetkililerin nasıl bir yaklaşım sergileyeceği de merak konusu olurken, konuyla ilgili gelişmeleri önümüzdeki haftalarda da aktarmaya devam ederek, konunun takipçisi olacağız.

Haber: Timuçin ÖZAT

 

Yorum Ekle