SON DAKİKA

Okul önlerinde alınan “Güvenlik önlemleri” yeterli mi?

Dikay yazdı: "Okul önlerinde alınan “Güvenlik önlemleri” yeterli mi? 03 Ekim, 2017 07:11 Güncelleme: 03 Ekim, 2017 07:11 Okul önlerinde alınan “Güvenlik önlemleri” yeterli mi?

Bilgisayar ve iletişim çağının gençleri, Bağımsızlar, özgürler, aldırmıyorlar, hızlı yaşamayı seviyorlar, düşünmüyorlar, akıllarına geleni yapma eğilimindeler. Ve ne görüyorlarsa onu uyguluyorlar..

Daha 16’sına bile gelmeden “gece hayatı”nın müdavimi olmuş genç kızlarımız var.. Madde bağımlısı bir “orta öğrenim” gençliği.. Türkiye’de yaşamak istemeyen bir “yüksek öğrenim” gençliği.. Ve bunlar bizim geleceğimiz..

Üniversite öğrencileri arasında yapılan araştırmaya göre.. Hayata bakışları ve beklentileri farklılık gösteriyor.. Yapılan araştırmaya göre.. Büyük bir kesimi, hayatlarının geriye kalan kısmını yurtdışında geçirmeyi amaçlıyor..  Özel üniversitede öğrenim görenlerin yüzde 20'si.. Devlet üniversitesi öğrencilerinin de yüzde 18'i.. 

Sadece okul önlerinde alınan “güvenlik önlemleri” ile bu işin önüne geçmek mümkün mü?  

Birleşmiş Milletler (BM) Uyuşturucu ile Mücadele Ofisi yetkililerinin, Türkiye’nin sentetik uyuşturucu tacirlerinin hedefindeki pazarlardan biri olduğuna önemle vurgu yaparken, Uyuşturucudan hayatını kaybedenlerin; 26’sı 15-19, 54’ü 25-29, 25’i 30-34, 27’si 35-39, 26’sı 40-44 ve 8’i 45-49, yaş aralığındadır.

Öğrencilerde herhangi bir yasa dışı bağımlılık yapıcı uyuşturucu maddenin en az bir kere denenme oranı yüzde 1,5 olarak hesaplanmıştır. Bu oran erkeklerde yüzde 2,3, kızlarda yüzde 0,7 olarak hesaplanmıştır. Uyuşturucu kullanımı ve madde bağımlılığı uzağımızda olmayan bir tehlikedir. Yapılan araştırmalar uyuşturucu kullananların yarıya yakınının uyuşturucuya arkadaş etkisiyle başladığını göstermektedir. Bu nedenlerle uyuşturucu ile mücadelede en önemli yerlerden biri de tabi ki okullarımızdır."

Uyuşturucu bağımlılığı akşamdan sabaha düzelecek bir sorun değildir. Bu bir süreçtir ve zorludur.

Uyuşturucu “insan” olan her yerde olur, genç nüfusun olduğu yerlerde ise, daha çok olur. Çünkü uyuşturucunun “müşterisi” öncelikle genç nüfus, ardından bütün insanlardır. Bilhassa uyuşturucu ile ilgili ilk temas bir yere giderek olmaz, hedef insanın ayağına gelir uyuşturucu. O yüzden her yaşta kurulan arkadaşlık ilişkileri çok önemlidir.

Bir sıralama yapacak olursak şöyle yapabiliriz;

1- Uyuşturucu arkadaştan gelir.
2- Merak ettirilir.
3- Teklif eden kendi içtiğini beyan eder ve kendisi kullanarak bunu gösterir.
4- Sanal reklâmı yapılır.
5- Tanışıklık ilişkisiyle öğrenilen zaaflar üzerinden teklif yapılır.
6- Ve kesinlikle ilk kullanımlar ve bir süre daha uyuşturucu BEDAVA verilir.

Ereğli Emniyet Müdürü Küçük’ün 08 Eylül 2017 tarihinde Erdemir Kültür Merkezin’de gerçekleştirilen eğitim ve öğretim yılına hazırlık toplantısında yaptığı konuşmasını hatırlayalım; “Polis sorumluluk bölgesindeki eğitim kurumlarında gerekli tüm tedbirler alındı. Okulların sabah, öğlen ve akşam çıkışları kontrol altında,  Uyuşturucu engellendi "Okullarımızda halk arasında, 'uyuşturucu okullara kadar indi. Her yerde satılıyor, kullanılıyor.' şeklinde ifadeler var. Bizim ilçemizde gençlerimizin okul çağına gelen çocuklarımızın uyuşturucuya karışması söz konusu değildir. Bunu yapılan operasyon çalışmalarıyla tamamen engelledik. Bizim ilçemizdeki okullarımızda uyuşturucu kesinlikle ve kesinlikle yok. Bu konuda Ereğli İlçe Emniyeti olarak çok başarılıyız." Açıklamasında bulunmuştu.

Ancak geçtiğimiz akşam, Ereğli İnönü parkında hareketsiz yatan 18 yaşında ki bir gencin, uyuşturucu madde ve alkol aldığı iddiası ile sağlık ekipleri tarafından tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırılması, “Ereğli’de uyuşturucu kesinlikle yok” açıklamasını çürütmüyor mu? Kamu oyuna yapılan bu açıklama yaşananlarla örtüşüyor mu? Ya da örtüşecek mi? Bu manzara ve tablo ile Ereğli halkı daha öncede defalarca karşılaştı. Velilerin gönlüne su serpen  Küçük, yaptığı açıklamada olduğu gibi gerçekten uyuşturucu ile mücadelede çok mu başarılı.?

S Rota Haber olarak etkili-yetkili yöneticilere soruyoruz?

- Uyuşturucu ticareti ve uyuşturucuyla mücadele konusunda alınan ek önlemler nelerdir?

- Uyuşturucu kullanımı Kdz. Ereğli’de en çok hangi bölgelerde yaygındır? Buna ilişkin veriler nedir?

- 2016-2017 eğitim - öğretim yılında okulların önünde uyuşturucu satan kaç kişi yakalanmıştır? Okulların önünde ele geçirilen uyuşturucu miktarı ve türlerine göre dağılımı nedir? Ereğli özelinde bu veriler ne olmuştur?

 -2017-2018 eğitim öğretim yılında uyuşturucu kullanımının önlenmesine ve uyuşturucuyla mücadeleye ilişkin olarak kaç okulda eğitim ve bilgilendirme çalışması yapılmıştır? Kaç öğrenci katılmıştır?

 

 

 

Yorum Ekle