SON DAKİKA

ODABAŞ:“TAŞERONLAŞMA KÖLELİKTİR”

Bu sayımızın röportaj konuğu Ereğli’de 30 yıldan bu yana Erdemir işçilerinin temsilcisi olan ve ay sonuna doğru 10.Olağan Genel Kurulu’nu yapacak olan Türk Metal Sendikası’nın Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş 16 Aralık, 2014 17:06 Güncelleme: 16 Aralık, 2014 17:06 ODABAŞ:“TAŞERONLAŞMA KÖLELİKTİR”

Röportaj: Seyhan DİKAY

Metal sektörünün  armadası olan Erdemir’de çalışan 5 bine yakın işçinin 30 yıldan buyana temsilciliğini yapan Türk-İş bünyesinde yer alan Türk Metal Sendikası’nın Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş bu sayımızın röportaj konuğu oldu.  Geçtiğimiz günlerde delege seçimini tamamlayarak 27 Aralık’ta 10.Olağan Genel Kurulunu yapacak olan sendikanın Şube Başkanı Odabaş, çalışma hayatında  gündemde ki yerini koruyan taşeronlaşmayı, “Kölelik” olarak nitelendirdi. Odabaş siyasete atılacağı söylentilerine de açıklık getirerek “Siyasette beklentisi olmadığını” söyledi.

 

Türk Metal Sendikası’nın Şube Başkanı Yusuf Ziya Odabaş, genel kurul öncesindeki yoğunluğu arasında söyleşimize katılarak sorularımıza net yanıtlar verdi. Ereğli’de Erdemir işçileriyle özdeşleşen ve  çeşitli gelişmelerle sürekli gündeme gelen Odabaş ile yaptığımız söyleşiyi okurlarımızla paylaşıyoruz.

Bölgemiz çalışma hayatında Sendikanızın konumu nedir ? Sendikanız Ereğli’de bir denge mi ?

Kdz.Ereğli’de, 1984 yılından bu yana, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında yetkili sendikayız, Türk Metal Sendikası ilk toplu mücadeleyi 1987 yılında yapmıştır.Bizim bu iş kolunda şu an aktif olarak Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında 4610 tane üyemiz var,temsil ettiğimiz kitlemizin sayısı budur.

Şimdi bölgemizde ki örgütlenmede kendi iş kolu alanımız çok fazla yok. Bir kaç tane kuruluşlar var ama, Kdz.Ereğli’de ve Türkiye’de sendikacılık anlamında örgütlenmede, yasaların getirmiş olduğu sıkıntılar var.Bu sıkıntıları da yaparken örgütlendiğin yerde bedel ödemek kötü bir şey. Biz bir arkadaşlarımızı üye yaptığımız zaman işverene hemen tavır alarak bir arkadaşın iş akdini fesih edince burada bir vebal altına giriyorsunuz bunun sorumluluğuyla da o kişinin işinden, aşından olması bize rahatsızlık veriyor.

Bu engelleri aşabilmek için işçi kesimini daha çok bilinçlendirerek bölgemizde bazı çalışmalar yapıyoruz.Ama kolay mıdır ?  Zor tabi, bunu da zamanla ekibimizle beraber aşacağımıza inanıyorum.

Sendikanız denge mi sorusuna ise şu şekilde cevap vereyim, şimdi sizler daha iyi takip ediyorsunuz dışarıda, bölge de örgütlü bir güç tabanımla, değişik konularda her noktada birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimizi  gösterdik, taktir sizindir. Ben teşkilatım için fazla övücü bir şey söylemek istemiyorum, ama tabanımızla güzel işler yaptığımızı gösteriyoruz, yaptığımız eğitime katkılar ve sosyal etkinlikler olsun, tabandaki arkadaşlarımız her zaman bize sahip çıktı, Bu bağlamda çalışanlara herkese teşekkür ederim.

Metal sektöründe 1.5 milyona yakın çalışana rağmen sendikalı  İşçi sayısı 220 bin ile

% 6 civarında. Neden örgütlenemiyorsunuz. ?

Bölgemizde metal iş kolunda, iş alanı çok fazla yok. Kdz.Ereğli’de kamuoyunda şu şekilde bir intiba var, bir dönemler biliyorsunuz Gemi Tersanelerinde eylem yapıldığı zaman bazı arkadaşlar bize geldiler, Basın camiasında da dahil olmak üzere, neden burada örgütlenmiyorsunuz şeklinde soruyorlardı. İş kolları farkı var, tamam orada sac var, gemi imalatı yapılıyor ama Liman işi sektöründe olduğu için bizim iş alanımızın dışında olduğundan örgütlenemiyoruz. Metal iş kolunda bu bölge de iş alanı yok, yan sanayi çok fazla gelişmemiş.Türkiye genelinde metal iş kolunda biz birinci sendikayız. Şuan aktif 165 bin üyemiz var.Metal iş kolunda 3 sendika mücadele ediyor, bu 3 sendikanın içinde en örgütlü biziz, bizim üçte bir rakamına erişmeyen sendikalar var.Biz onun için örgütlenme bağlamında Metal iş kolunda diğer sendikalarından çok öndeyiz.

Taşeronlaşma ve kıdem tazminatının fona bağlanmasına ne diyorsunuz ? Taşeronlaşmaya bakışınız nedir ?

Şimdi çıkarılan yasalar her zaman çalışanın lehine olan bir şey değildir. Taşeronlaşmaya biz bölgemizde elimizden geldiği kadar karşı çıkıyoruz. Kamuoyunda söylendiği gibi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarında taşeronlaşma yok. Tabi ki temsil de olmayan çalışma barışına pek bir faydası olmaz. Biz de burada örgütsüz bir işçinin olmasını istemeyiz. Taşeronlaşma köleliktir. Biz buna karşı her türlü duruşumuzu, Türk-İş Genel Başkan Yardımcısı ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanımız Pevrul Kavlak her zaman karşı çıkmıştır. Ama dediğim gibi yasalar çalışanlar lehine değil daha çok işverenlerin lehine yasalar çıktığı için sermayenin dediği yapıldığından Türkiye’de sıkıntılar yaşanıyor. Biz elimizden geldiğince bölgemizde taşeronlaşma engel olmaya çalışıyoruz.

Ereğli’de, Türk Metal’in önünün kesilerek  Çelik-İş Sendikasının örgütlenmeye çalıştığı iddiaları doğru mu ?

Bazı insanların sempati duyduğu yada Ereğli’ye belli bir sendika getirmek için uğraştıklarını biliyoruz ama biz her şeye açığız tabanımıza güveniyoruz. Bir dönemler bu şekilde çalışmalar oldu, destekler verildi ama tabanda başarı bulamadı. Erdemir işçisini huzurunu kaçırmaya çalışan insanlar var, şu an için böyle bir durum yok sadece söylenti.

27 Aralık’ta yapılacak Genel Kurulunuzla ilgili bilgi alabilir miyiz?

Türk Metal Sendikası Kdz.Ereğli şubesi olarak 10.Genel Kurulumuzu  Büyük Anadolu Otel’de yapacağız. Fabrika çalışanlarımızın arasında, Genel Kurul’da delegenin taktiri her zaman ön plandadır. Teşkilatımızın ve bizim ne olacağını önümüzde ki süreç gösterecek. Şimdiden Genel kurulumuzun Erdemir çalışanlarına ve Bölgemize  hayırlı olmasını diliyorum.

Siyasete atılacak mısınız ?

Bizim öyle bir beklentimiz yok.

Yorum Ekle