SON DAKİKA

Müzeler günü kutlanacak

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan, 18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle 23 Mayıs günü kutlama programı düzenleneceğini bildirdi. 18 Mayıs, 2017 07:11 Güncelleme: 18 Mayıs, 2017 07:11 Müzeler günü kutlanacak

  Ereğli ilçesinde Müzeler Günü kutlanacak.

Ereğli Müze Müdürü Ahmet Mercan,18 Mayıs Müzeler Günü nedeniyle 23 Mayıs günü kutlama programı düzenleneceğini bildirdi.

Mercan, yaptığı yazılı  açıklamada,  bu yılki   Müzeler Günü kutlamalarında  "Müzeler ve Tartışılan Tarih" konusunun ana tema olarak belirlendiğini belirtti. Belirlenen konunun amacının, müzelerde konuşulmayanı dile getirmek olduğunu belirten  Mercan açıklamasında şu görüşlere yer verdi:  Bu yıl, Müzeler Gününde, dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacıyla, Uluslararası Müzeler Konseyi ( ICOM ) tarafından tüm dünyada "18 Mayıs Müzeler Gününde ana tema "Müzeler ve Tartışılan Tarih", müzelerde konuşulmayanı dile getirmek olarak belirlenmiştir.

“MÜZELER TARTIŞILMAYACAK KANITLAR SUNMAKTADIR”

Belge değeri taşıyan tarihin canlı tapu belgeleri olan  tarihi eserlerimizin sergilendiği Müzeler tarih konusunda  gerçek anlamda tartışılamayacak kanıtlar sunmaktadır. Çünkü her eser ve her belge tarihte yaşayan bir olayın ( savaş, barış,antlaşma,v.s.)  yaşandığı döneme ait olup tamamen gerçektirler. Müzelerde sergilenen eserler ve kazılarda açığa çıkan tarihi eser ve belgeler tarihin bire bir tanığıdır.

  Bunu örnekleyecek olursak İstanbul’un Fethi Sırasında Osmanlı Donanmasına Karşı Haliç’in girişine gerilen zincir, belki tarihin yazdığı bir söylenti olarak kabul edilebilir ve insanların aklında acaba böyle bir olay oldu mu? diye düşündürebilirdi. Fakat beş bucuk asırdan beri korunan ve bugün İstanbul Harbiye de bulunan Askeri Müze’ de sergilenen zincir bir hakikat ve tarihe bir kanıttır. Dolayısıyla Müzelerdeki eserlerin varlığı tarihi tartışmaları bitirecek mahiyette kesin ve somut delillerdir. Yine halen Topkapı Sarayı Müzesi’nde saklanan kutsal emanetler, fetih yoluyla nerelere kadar gidildiğini yazan tarih sayfalarını doğrulayan elle tutulur gözle görülür ve bu konuda tarihi tartışmayı sonlandırır niteliktedir. Bu tür örnekleri çoğaltmak mümkündür. Müzeler ve tarihi eserlerimiz bu özellikleriyle konuşulmayanı dile getirmektedir.

“KARADENİZ EREĞLİ TARİHİ KENT…”

Karadeniz  Ereğli Müzesi ve Cehennemağzı Mağaraları da Antik dönemde ve diğer dönemlerde bölgemizde hangi kültür ve medeniyetlerinin yaşadığı gösteren tarihi eserlerle doludur.

Tüm bu sebeplerle tarihi yerinde görüp anlamak ve tanımak için Müzelerimizi gezmeliyiz. Özellikle Karadeniz  Ereğli’de yaşayan vatandaşlarımız öncelikle bulundukları yerin tarihini bilmek, anlamak ve anlatmak için Karadeniz  Ereğli Müzesini ve Cehennemağzı Mağaralarını gezmelidirler. Müze ve Cehennemağzı Mağaralarının yaz aylarında ziyarete açık olduğu gün ve saatler aşağıda belirtilmiştir.

Tarih: 15 Nisan 2017 – 02 Ekim 2017 (Turizm Sezonu)

Müze ve Cehennemağzı Mağaraları Pazartesi günleri hariç;

Her gün  ;

Sabah- 08:30 - 12.30

Öğle – 13.30 – 19.00

saatleri arası  açık olup müze girişi ücretsiz cehennemağzı mağaraları öğrenci ve yaşlılar hariç 5.00 tl’ dir

“KUTLAMA PROGRAMI…”

Not: Müzeler Günü kutlama programı 23Mayıs 2017 günü saat  10.00 'da Bozhane Cafe önünden öğrenciler ile  Cehennemazğzı Mağaralarına yürüyüşle başlayacak, 11.00 'de Cehennemağzı mağaralarında ( Ayazma) Ahmet-Nurdan Oğuz İlkokulunun katılımıyla yapılacaktır.

 

Yorum Ekle