SON DAKİKA

Milli Şair’i anma ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yılı kutlamaları

Milli Şair’i anma ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yılı kutlamaları 12 Mart, 2018 11:51 Güncelleme: 12 Mart, 2018 11:51 Milli Şair’i anma ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yılı kutlamaları

Karadeniz Ereğli’de İstiklal Marşı’nın Kabulünün Yıldönümü ve Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü dolayısıyla kutlama ve anma programı düzenlendi.

Erdemir Kültür Merkezi’nde, Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nce düzenlenen törene Kaymakam Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Numan Korkmaz, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Program, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü İhsan Gökçe Kaya, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında 12 Mart İstiklal Marşı’nın kabulünün 97. Yıldönümünü kutlardı, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’u andı.

Kaya, İstiklal Marşı’nın yazılış sürecini anlatırken, hürriyet mücadelesine yakışacak bir şiire ihtiyaç duyulduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

“Mehmet Akif Ersoy, ‘Sahipsiz vatanın batması haktır, sen sahip çıkarsan bu vatan batmayacaktır,’ diyerek İstiklal Marşı’nı yazmıştır. Mehmet Akif, halkı temsil eden idealist bir şair, bir edebiyat öğretmeni, cesur bir gazeteci, bir gönül insanıdır. Vatan sevdalısı bir yurttaştır. Sporcudur, iyi bir yüzücüdür. Boğazı bir uçtan bir uca yüzerek geçmiştir. Ankara’nın dışının buz gibi soğuk, içinin alev alev yandığı bir dönemde, istiklal marşı yarışmasında kazandığı parayı almayan ve hayır için veren bir kişidir. Arkadaşı ‘keşke alsaydın, kendine palto alırdın’ dediği için onunla aylarca konuşmayacak kadar gururlu bir kişidir. Sakarya Savaşı’nda Mustafa Kemal’le birlikte ilk kez yüzey hattı savunma stratejini uygulayan askeri bir zekadır. Tacettin Dergahı’nda elleri kan içinde ilk kez ‘Korkma’ yazan bayrak ve vatan sevdalısıdır. Arabistan çöllerinde askerlere cesaret aşılayandır. İngilizlerin kışkırttığı müslümanları hak yolunda, islam yolunda bir olmaya çalışan mümindir. İşgallerin altında inim inim inleyen Anadolu topraklarında halka verdiği vaazlarla halkı vatanperverleri hak yoluna çağırır.Dört dili ana dili gibi konuşan, verdiği sözü asla unutmayan, dosttan öte bir dosttur. Çocukluk arkadaşına bile verdiği sözü unutmaz, kendinden önce ölen arkadaşının çocuklarını kendi çocuğu gibi sahiplenir. Dış görünüşe, kıyafete çok önem vermezdi. Fransızcayı çok iyi bilmesine rağmen cümleleri içinde kullanmayan, Türkçeye aşık bir şairdir. Mehmet Akif Ersoy, detaylarda gizli derin bir insandır. Atatürk bizzat Kur’an’ın tefsirini istemiştir kendisinden.

Milletleri millet yapan manevi değerlerin başında bayrak ve Milli Marş gelir. Büyük Türk Ulusunun yılmayan mücadele ruhunu yansıtan Üstad, şüphesiz bayrağımızın hilalini milletimizin ışığı, yıldızını da pusulası görmüştür. Bu destanı yazmak Mehmet Akif’in kaderinde vardır.”

Uzun Mehmet Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencisi Yağmur Duman’ın Birlik adlı şiiri okunmasının ardından İstiklal Marşı’nı anlatan sinevizyon gösterisi gerçekleştirildi. Programda 12 Mart Korosu konser verdi.

Etkinlikte Akif’in Zulmü Alkışlayamam adlı şiirini ise öğrencilerden Kıvanç Sezgin okudu. İstiklal ve Gençlik adlı tiyatro oyununun sahnelenmesinin ardından, İstiklal Marşı Güzel Okuma Yarışması’nda birinci olan Ayşe Ekşi, marşın ilk iki kıtasını okudu.

Tören, günün anlam ve önemine ilişkin Milli Eğitim Müdürlüğü’nce düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere protokol tarafından ödül verilmesiyle son buldu.

 

Yorum Ekle