SON DAKİKA

Makro Paşamızın aramızdan ayrılışının 1.'nci yılı

Makro Paşamızın aramızdan ayrılışının 1.'nci yılı 28 Kasım, 2021 10:25 Güncelleme: 28 Kasım, 2021 10:25 Makro Paşamızın aramızdan ayrılışının 1.'nci yılı

   Hürriyet’de 22 yıl muhabir, büro şefi ve Türkiye ekip şefliği yaparak her olaydan gazetecilik başarılarıyla emekliye ayrıldıktan sonra da mesleğini yaşadığı süre boyunca devam ettiren, Ulusal ve yerel basın dünyamızda saygın bir konumu olan, mesleğin amatör heyecanını 48 yıl boyunca sürdüren Zonguldak’ın duayen Gazetecisi Cahit Akman üstadımızı aramızdan ayrılışının birinci ölüm yıldönüm de saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.

   İnsanı insan gibi gören ve yaşamda insanı değerlerin tüm pozitifliğini hayatı süresince yaşamına ve sanatına uyarlayan Akman, hiçbir ayrım yapmaksızın İnsan yaşamının her alanlarını çok iyi gözleyebilen ve bunları yazılarına, şiirlerine, mizahına, karikatürlere, fotoğrafa, sanata kadar işleyebilen eşsiz bir insandı. 

Birikimlerini de özellikle meslekdaşlarıyla paylaşabildiği gibi ufuk açıcı önerileriyle de desteklerdi.. ‘

’Ben her gün güneşle doğuyorum. Yaşamımı da kendi dünyamdaki paylaşımcılarımla da doyasıya yaşıyorum’’ derken incelemeleri, araştırmaları, ilgi alanına giren her ürettiği şeyde azim, inanç, irade ve sabır gücünün sonunda gülümseme sadeliğindeki coşku gizemini ancak onu yaşarken tanıyabilenler bilebilir. 

     Mesleği gereği Türkiye’yi 5 tur atan ve adım atmadık yer bırakmayan Akman ile Demokrat Gazetesi’nde tanımıştım. Daha sonraki yıllarda mesleki dayanışma çok güçlü bir dostlukla devam etti. Ona,’’Bizim Makro Paşamız’’ derdim. Bu sözüme alınmaz, ve hoşgörü enginliğiyle ’Önemli olan sorun çözümleyebilmek’’ diyerek gülümserdi. Akman’ı gazeteciliğinin dışında sanatla iç içe olan dünyasını da hatırlayacak olanlar bilir S Rota Dergimizde gerçekleştirdiğim söyleşi de paylaşmıştım.

‘’Odunlar insanlardan daha anlayışlı’’ göndermeli sözü ile elinde ki maket bıçağıyla yontularak odunlar değer kazanıyor heykel oluyordu. 

         Kayın ve gürgen ağacını tercih ediyor, Gözle çizerek elinde basit bir maket bıçağıyla Alaplı’da ya evinde, ya da sahilin bir köşesinde saatlerce çalışırdı. Ağaç köklerini günlerce inceledikten sonra farklı heykeller ile rölyef çalışması yapardı.

40’ın üzerinde ahşap yontu heykeli yaşam alanını doldurmuştu. Vaktin de yeterince hazırlık yapamadığından Erzurum Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Ankara Çankaya Sanat Merkezi’nde eserlerini sergileyememişti.    

‘Ereğli’de çalışırken de fırsat buldukça yontuyla uğraşır. Yağlıboya resim çalışmaları, doğa fotoğrafçılığı, uzun yıllar görev yaptığı Zonguldak’ta da maden kazaları sonunda insanların yaşamlarındaki bilinmeyenler ‘’Göçük dulu Hatçe’’ isimli tiyatro oyunu yazımına yönelmişti. Malesef o çalışmayı bitirmeye ömrü yetmedi.

Gazeteci ve yazar olması nedeniyle siyasetin içinde yer aldığımdan siyasi karikatürler, fıkralar ve mizahi yazılar yazardı, ‘’Çaresiz Sevgisizler’’ kitabı da alt kültür ve eğitimsiz kadınların yaşadıkları dramları, travmaları, şiddeti, horlanmayı, aşağılanarak değersizliklerin yaşam tarzına dönüşen anektotları sosyal bir yara anlayışıyla anonimleştiriyordu. 

      “Bana göre sadece sanatta değil yaşamda imkansız diye bir şey yok. İmkansızlık insanın içinde. Ben zor ve imkansız olarak nitelendirilen şeylere ilgi duyuyorum. İmkansızı gerçekleştirmek gibi de diyebilirsiniz. İnanç ve azimle gerçekleştirilemeyecek bir şey olamaz. O nedenle daha çoook işimiz var. Ve onları da gerçekleştireceğimiz umudundayım.’’ Derdi. 

Cahit Akman’ın vefatı derin bir üzüntüdür şahsım adıma. Demokrat Gazetesi başlayan dostluğumuz, Ereğli Gazeteciler Derneği (EGD) Yönetimine 2006 Yılında geldikten sonra daha pekişti.

Ardından sırasıyla çalıştığım Can Radyo, ERT TV, ve en son 2013 Yılında faaliyetlerine başladığım S Rota Gazetecilik kurumlarında da mesleki dayanışmamız devam etti. 

Bana hep Amazon derdi. Savaşcı ve mücadeleci ruhum olduğunu ifade eder dominant karekterim ile her konunun üstesinden kolaylıkla gelebileceği ifade ederdi.Cahit Akman üstadımız da adının anlamı gibi yaşamı boyunca çalışan, çana gösteren, azimli ve inatçıydı. 

 Cahit Akman üstadımı vefatının 1’nci yılında saygı, özlem ve minnet ile anıyorum.

Ruhun Şad Olsun. Işıklar yoldaşın olsun senin gibi Gazeteciler bu ülkeye az ve ender gelir.

Mevcut arşivim de üstadım Cahit Akman'ın yaptığı çalışmalardan bazılarını sizlerle paylaşıyorum...

 

Yorum Ekle