SON DAKİKA

Madencilikte yeni süreç başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 137 asil,11’i geçici 148 maddelik,”Maden Yönetmeliği” ve 28 maddeden oluşan,”Maden Sahaları İhale Yönetmeliği yürürlüğe girdi. 21 Ekim, 2017 17:21 Güncelleme: 21 Ekim, 2017 17:21 Madencilikte yeni süreç başladı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanlığı’nca 137 asil,11’i geçici 148 maddelik,”Maden Yönetmeliği” ve 28 maddeden oluşan,”Maden Sahaları İhale Yönetmeliği yürürlüğe girdi.

Haber: Cahit Akman 

Ereğli (S Rota Haber)- Birinci derecedeki enerji kaynağı kömür madenciliği yerine yeni enerji kaynakları arayışları ve üretim teknolojilerinde (jeolojik özellikler de dahil)ki arz-talep ve rehabilitasyon ile üretim –istihdam ilişkilerinde siyasetin elinde,”Ekonomik kambur” görülen Zonguldak’ın geleceğinin yol haritası artık netleşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar  Bakanlığı’nca,”Yer kabuğu ve su kaynaklarında tabii olarak bulunan, ekonomik ve ticarî değeri olan petrol, doğalgaz, jeotermal ve su kaynakları dışında kalan her türlü maddenin  maden olarak sayıldığı” Maden ve Maden Sahaları İhale Yönetmelikleri yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Zonguldak’la birlikte diğer bölgelerdeki maden sahaları bu yönetmelikler uyarınca ihaleye çıkarılarak işletilecek. 

Yeraltı ve yerüstü enerji zenginliklerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla “Türkiye Yerbilimleri Veri ve Karot Bilgi Bankası’nın Görevleri, Çalışma Usul ve Esasları Yönetmeliği” 21 Temmuz’da yayınlanmasını enerjinin ana omurgası olarak nitelendirilen yerli kömüre yönelik düzenlemeyi  Eylül’ün son haftasına girerken 137 madde ve 11 geçici maddeden oluşan ”Maden Yönetmeliği” ile 28 maddelik,”Maden Sahaları İhale Yönetmeliği” yürürlüğe  girdi. Her iki yönetmelik birbirini tamamlıyor. 

İŞLETME RUHSATI 10 YILDAN AZ OLAMAYACAK 

Bu sayımızda Maden Yönetmeliği’nin içeriğini özetliyorum. Yönetmelik ile devletin mülkiyetindeki maden kaynaklarının, milli menfaatlere uygun aranması, işletilmesi, geliştirilmesi ve üretilmesi amaçlanıyor. Maden gruplandırılmasında, işletme ruhsat süresi on yıldan az olamayacak..Toplam işletme ruhsat süresi I. Grupta 30, II. Grupta 40 yılı, diğer grup madenlerde ise 50  yılı geçemeyecek. I. Grup madenlerde 30 yıldan, II. Grup madenlerde 49  yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakan, diğer grup madenlerde ise 50 yıldan sonraki sürenin uzatılmasına Bakanlar Kurulu yetkilendiriliyor. 

HAZİNE HESABINA YATIRILACAK

 Ereğli Kömür Havzasındaki kömürlerin TTK Genel Müdürlüğü’nce üretilmesi sonucu özel idare, KHGB payı dışında Devlet hakkı ödenmeyecek.Ancak, Türkiye Taşkömürü Kurumu  Devlet hakkının %25’i  ruhsatın bulunduğu ilin Özel İdare’sine, %25’i ruhsatın bulunduğu en yakın köyden başlamak kaydıyla köylerin yer aldığı  ilgili ilçe veya ilçelerin KHB,%50’si de Hazine hesabına yatırılacak. Üretim bölgelerindeki Belediye payı da %0.2 olarak belirlendi. 

Arama faaliyetleri sonunda rezervi belirlenen madenlerin üretim ve üretime yönelik tüm faaliyetlerin yapılacağı alanların tahsis amacı; Bakanlığın, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapacağı bildirime müteakip, İl Mera Komisyonu’nun ve Defterdarlığın uygun görüşü üzerine, valilikçe değiştirilebilecek. Söz konusu yerlerin Hazine veya ait olduğu vakıf adına tescili yapılacak. Gecici maddeyle Kamu kurum ve kuruluşları ile iştirakleri hariç olmak üzere, yeraltı kömür madenciliğine dair redövans sözleşmeleri sona erdirilmeyen ruhsat sahalarının süre uzatım talepleri kabul edilmeyecek.

Yorum Ekle