SON DAKİKA

Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümü

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 24 Temmuz, 2016 06:25 Güncelleme: 24 Temmuz, 2016 06:25 Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümü

CHP Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, Lozan Barış Antlaşması’nın 93. yıldönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. 

Milletvekili Turpcu yaptığı yazılı açıklamada, ulusun bağımsızlığını tüm dünyaya kabul ettirdiğimiz tarihsel bir zafer olan Lozan Antlaşmasını iyi anlamanın ve anlatmanın ülkemizin geleceği için çok önemli olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti. 

“Lozan Barış Antlaşması, büyük kurtuluş mücadelesinin son noktasıdır, bir bağımsızlık belgesidir.   

Kan ve gözyaşı ile dolu senelerin ardından, hangi zor şartlar altında imzalandığının çok iyi bilinmesi gerekmektedir. Lozan Barış Antlaşması, bir milletin bütün varını yoğunu ortaya koyarak kazandığı, kanıyla yazıp imzaladığı antlaşmadır. 

Sevr antlaşmasını kabul etmeyen Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk halkı, 19 Mayıs 1919 ile başlayan Türk Kurtuluş Savaşı`nda çarpışma dönemine geçmiş, yapılan mücadeleler sonucu düşman birliklerine geçit vermemiştir.   

Her şey bitti denildiği, hiç ümit kalmadığı bir anda, Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk Halkı, düşmanlarının her türlü teknolojik ve maddi imkanlarına karşılık, adeta yoku var ederek, tarihte eşi görülmemiş bir azimle her şeyini feda ederek, çoktan parçalanmış ve işgal edilmiş bu coğrafyayı bir vatan haline getirmiştir.  Eğer o dönem böyle bir mücadele ve direniş başlamasaydı, ülkemiz bir sömürge haline gelmiş olacaktı. 

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Lozan Antlaşmasına ilişkin "Türk milletine karşı yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr antlaşmasıyla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın, sonunda neticesiz bırakıldığını ifade eden bir vesikadır" demiştir. 

Oturduğu anlaşma masasından, karşısındaki devletlerin bitmek bilmeyen taleplerine karşı direnen, boyun eğmeyen ve hatta bu haliyle bile tekrar savaş riskini göze alarak rest çekip masadan kalkan onurlu bir duruştan bahsediyoruz. Bu nedenle, antlaşmasının hangi şartlar altında imzalandığını gelecek nesillere doğru anlatmak ortak sorumluluğumuzdur. 

Lozan, bir siyasi bağımsızlık belgesidir.  Lozan, iktisadi bağımsızlık belgesidir, kapitülasyonların kaldırılması ve Duyun-i Umumiye borcu ödemesinin bir plana bağlanarak ödenmesi, Türkiye'nin dışa iktisadi bağımlılıktan kurtulmak için ihtiyaç duyduğu alt yapıyı kurmaya yöneltmiştir.  Lozan Antlaşması bir eşitlik belgesidirBaşta Sevr olmak üzere, Birinci Dünya Savaşı'nı bitiren antlaşmalar, karşılıklı müzakere yapılmadan, ilgili devlete dayatılmak suretiyle imzalatılmıştır. Lozan bunun tek istisnasıdır. Gerçek bir müzakere süreci sonucu imzalanmış ve diplomasi tarihinde yerini almıştır. Birinci Dünya Savaşı’nı sonuçlandıran antlaşmalardan bugün hala yürürlükte olan tek barış antlaşmasıdır. 

Lozan Barış Antlaşmasının imzalanmasının 93. Yıldönümünde, bu toprakları vatan yapmak için, bağımsız, özgür, onurlu bir şekilde yaşamamız için mücadele eden, hayatını memleketine adamış olan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Lozan görüşmelerini yürüten kıymetli devlet adamı İsmet İnönü’yü ve başkanlığındaki heyetin değerli üyelerini, dönemin Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerini, Kurtuluş Savaşının tüm kahramanlarını saygı ve rahmetle anıyorum."

Yorum Ekle