SON DAKİKA

Lavuar Alanı Projesinin suyunun çıktığı resmi olarak açıklandı!

Lavuar Alanı Projesinin suyunun çıktığı resmi olarak açıklandı! 26 Eylül, 2022 14:07 Güncelleme: 26 Eylül, 2022 14:07 Lavuar Alanı Projesinin suyunun çıktığı resmi olarak açıklandı!

Toplu Konut İdaresi Başkanlığınca (TOKİ) Zonguldak’ın merkezinde yürütülen ve kentin en önemli projelerinden biri olarak uzun zamandır lanse edilen, Lavuar Alanı Projesini su bastığı resmi olarak ortaya çıktı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın, projedeki gecikmelerin nedenine ve projenin mevcutta hangi aşamada olduğuna ilişkin Meclise sunmuş olduğunu soru önergesini yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, projenin dehliz yapısı imalatı aşamasında, zeminden gelen yoğun su ve zemin sıvılaşması nedeniyle projedeki imalatların durdurulduğunu açıkladı.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta, maliyet hesaplamaları yapılarak sorunun çözülmeye çalışıldığı bilgisi aktarılırken, projenin güncel iş bitim tarihi de yüklenicinin süre uzatımı hakkı saklı kalmak koşuluyla 06.07.2023 olarak belirtildi.

Söz konusu yanıtlarda, 69.504.000,00 TL bedel ile ihalesi yapılan proje için yüklenici firmaya 10.08.2022 tarihi itibari ile 13.505.294,07 TL hakediş bedeli ödendiği bilgisine yer verilirken, “Projenin fiyat farkı ödemesi aylık bazdaki enflasyon oranıyla ve yüklenicinin hakediş oranıyla yapılan hesaplamalar sonucu yapıldığı için projenin toplam fiyat farkı ödemesi proje bitiminde belirlenecektir.” denildi.

Önergesine verilen yanıtları değerlendiren CHP’li Yavuzyılmaz ise şunları söyledi:

‘Bu yanıt, projenin suyunun çıktığının resmi ispatıdır’

“06.05.2021 tarihinde, 69.504.000 bedel ile İhale edilen ancak aradan geçen yaklaşık 1,5 yılın ardından proje bölgesine tabela asmaktan öteye geçilemeyen Lavuar Alanı Projesiyle ilgili olarak Meclise sunmuş olduğumuz son soru önergemiz geçtiğimiz günlerde yanıtlandı.

Söz konusu yanıta göre, projenin zeminden gelen yoğun su ve zemin sıvılaşması nedeniyle durdurulduğu, dahası çözüm yollarının da şu ana kadar bulunamadığı açıklandı. Bu yanıt, Lavuar Alanı Projesinin, basiretsizlik ve plansızlık nedeniyle suyunun çıktığının resmi ispatıdır.

‘Büyütülüp, uzatılan tabelası dışında projede bir değişim göremiyoruz’

18.05.2022 tarihinde tamamlanacağı taahhüt edilen projenin açıklanan bitiş tarihten bu yana 4 ayı aşkın süre geçmiştir. İşin neden geciktiğiyle ilgili olarak daha öncesinde vermiş olduğumuz soru önergelerimize ‘koronavirüs pandemisi’ gerekçe gösterilirken, her geçen gün yeni bir sorunlar, ardından ise yeni bir mazeretler sunulmaktadır. Zonguldak’ın birçok yerinde gördüğümüz benzer projelerdeki gibi Lavuar Alanı Projesi de, öngörüsüzlükler ve plansızlıklar yüzünden ne yazık ki ‘bir mazeret projesine’ dönüşme yolundadır.

Bugün projenin bölgesine bakıldığında, projenin büyüyüp, uzatılan tabelası ve gün be gün ortaya çıkan maliyet artışları dışında bir değişim, proje bölgesinden somut bir ilerlemeyi ne yazık ki göremiyoruz.

Lavuar Alanından bağımsız ve aslında doğrudan bir ilişkisi olmayan Uzun Mehmet Camii yanı park bahçe düzenlemesi gibi çalışmalar projeye eklenerek projede yol katedilmiş imajı verilmek istendiğini anlıyoruz.

Diğer yandan tüm bu gelişmelerle ilgili olarak da yetkilerce Zonguldak kamuoyuna kapsamlı bir bilgi verilmeyerek sessiz kalınıyor. Buradan bir kez daha projenin akıbetiyle ilgili olarak Zonguldak halkına kapsamlı bilgi verilmesi çağrısında bulunuyorum. Konusunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle