SON DAKİKA

Kum ocağı ÇED toplantısına sert tepki

Ereğli ilçesi Kandilli ve Terzi köyü sınırlarında bulunan Borcam cam fabrikasının silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısı Kandilli beldesi Gökçeler mahallesinde gerçekleştirildi. 20 Temmuz, 2017 14:11 Güncelleme: 20 Temmuz, 2017 14:11 Kum ocağı ÇED toplantısına sert tepki


Terzi köyü ve Kandilli beldesi sınırlarında kurulu bulunan Borcam Madencilik tarafından silis kumu ocağı kapasite artışı ve cevher zenginleştirme tesisi projesi ile ilgili ÇED toplantısı Gökçeler mahallesi  halk kahvesinde gerçekleştirildi. Toplantıda, proje ile ilgili olarak proje sahibi Borcam'ı temsilen ÇED başvuru dosyasını hazırlayan İZA çevre mühendisliği adına Mustafa Gümüştekin söz aldı. Gümüştekin, kendisine yöneltilen 'Toplantı neden Gökçeler beldesinde yapılıyor' sorusuna" Bunun sebebinden birisi, halk katılım toplantıları proje alanına yani ocağa en yakın yerde değil, etkilenmesi en muhtemel halkın olduğu yerde yapılır. Birinci neden olarak tesis nakliye düzeni olarak tesisten çıkan ürünlerin taşınması olarak Gökçeler içinde ki köy yolunu kullanmaktır" dedi. Bu konuşmanın üzerine toplantıya gelen vatandaşlar Gümüştekin' e 'Hazır yolu bozdunuz' diyerek tepki gösterdi.

Terzi Köyü Muhtarı Ali Yalçın' da fabrikadan dolayı köyde büyük sorunlar yaşadıklarını ve zarar gördüklerini söyledi.

Yaşanan bu olay sırasında bazı vatandaşlar ve Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, fabrikanın Terzi köyü sınırları içerisinde olması, ilk iki ÇED toplantısının Terzi köyünde yapılmasına rağmen üçüncü toplantının Gökçeler' de yapılamayacağını söyledi. Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile toplantıda kısa süre tartışma yaşayan ÇED toplantı başkanı Çevre Şehircilik Şube Müdürü Hakan Farizoğlu, toplantıyı ertelediğini açıkladı. Hazırlanan ve imza altına alınan tutanağın ardından toplantı sona erdi.

AYDIN: “ZARARI ORTADA!”

Toplantının ardından basın mensuplarına açıklamada bulunan Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, fabrikanın sağlıklı çalışma yapmadığını ve çevreye, insanlara büyük zararı olduğunu söyledi. Aydın konuşmasında "İçeride bir kaç görsel sizlere gösterdik. Siz basın mensuplarının yayınladığı görüntüler bunlar biz başka yerden almadık. 2010 yılından 2017 yılına kadar olan görseller var. Şimdi bu şirket normal şartlar altında çalışmıyor. Bölgemize verdiği zarar ortada. Halkımıza verdiği zarar ortada. Örneği bizim meclis üyemiz Serdar Coşkun. Kendisi orada çalışırken ciğer hastalığına, silikoz hastalığına yakalanmış ve bu mahkeme tarafından da onaylanmıştır. İkincisi alana verdiği zarar ortada. Halka şu anda hiç güven vermiyor. Bu fabrika sağlıklı çalışma ortamını yaratsın. Halkın güvenini kazansın. Tabi ki bizlerde şirketlerin çalışmasından yanayız" dedi.

DAHA BÜYÜK KATLİAM YAPILMASINA İÇİM EL VERMİYOR

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş' da konuşmasında çevre katliamı yaptığını iddia ettiği firmanın daha büyük bir katliama neden olmasına içinin el vermediğini söyledi. Demirtaş konuşmasında "Böyle bir çevre katliamının yaşandığı bir tesisin, böyle bir kapasite artırımı yapılarak daha büyük bir çevre katliamına yol açmasını kabul edemiyorum. İçime sindiremiyorum. Bir defa 2010 yılından bu güne kadar bu şirketin geçmişini incelediğimizde çevre katliamını sürekli yapan bir şirket haline gelmiştir. Zehirli atıklarını toprak altına gömen, Zehirli atıklarını gece saatlerinde hem denize hem ormana hem de doğaya korkunç zarar veren bir şirket" dedi.

BU TOPLANTI YETKİSİZ YERDE YAPILMIŞTIR

Demirtaş, konuşmasının son bölümünde toplantının yasal olarak Terzi köyünde yapılması gerektiğini, ancak Terzi köyünde yaşayan halkın fabrikanın kendilerine verdiği zararı bilmesinden ve tepki verebileceklerini düşünüldüğü için Gökçeler' de yapıldığını söyledi.

Toplantının yetkisiz yerde yapıldığını kaydeden Demirtaş "Bundan önceki iki ÇED toplantısı Terzi köyünde yapılmıştı. Üçüncüsünün de Terzi köyünde yapılması gerekirdi. Ancak bizim anladığımız kadarıyla Terzi köyünde ki vatandaşlarımız doğaya, çevreye ve kendilerine verdiği zararı yakından gördükleri ve hissettikleri için o zararı bire bir yaşadıkları için tepki göstereceklerini düşünerekten maalesef valilik buraya almıştır. Gökçeler' e almıştır. Elbette Gökçeler halkının da orada söz söyleme hakkı vardır ama, asıl söz söyleyebilecek yasal olarak söz söylemesi gereken halk, Terzi köyüdür. Dolayısıyla bu toplantının yeri yanlıştır. Bu toplantı yetkisiz yerde yapılmıştır" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından toplantıya katılanlar Gökçelerden ayrıldı. Toplantıya Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın yanı sıra Cumhuriyet Halk Partisi Ereğli ilçe başkanı Sertan Ocakçı, bazı avukatlar, çevreciler ve köylüler katıldı.

Yorum Ekle