SON DAKİKA

KIZIL TABAKANIN TAHLİYE SONUÇLARI GELDİ

Alaplı'da deniz üzerinde oluşan kızıl tabakanın tahlil sonuçları geldi. 22 Şubat, 2014 09:16 Güncelleme: 22 Şubat, 2014 09:16 KIZIL TABAKANIN TAHLİYE SONUÇLARI GELDİ

Alaplı'da 15 Şubat tarihinde Bölge trafik istasyonu mevkiinde deniz üzerinde oluşan kızıl tabaka, Alaplı İl Sağlık gurup başkanlığı ve Belediye başkanlığı görevlilerini harekete geçirmişti.  Denizden alınan numune, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çevre ve deniz bilimleri teknoloji fakültesine gönderilmişti.

Üniversite de yapılan inceleme ve araştırma sonrasında deniz üzerinde oluşan tabakanın 'Noktalika Skitilans' adında ki tek hücreli organizmadan kaynaklandığı belirtildi.

Konuyla ilgili Çimenoğlu yaptığı açıklamasında şunları kaydetti. "15 Şubat itibari ile 15-16-17 Şubat tarihleri arasında ilçemizde sizlerin de bildiği gibi Bölge trafik merkezimize doğru olan kıyılarımızda aşırı derecede kırmızılık, turuncu bir renk görüldü. Ne olduğunu bilemediğimiz ve ilk defa karşılaştığımız bu olayla ilgili  olarak denizden su numuneleri aldık. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Çevre ve deniz bilimleri teknoloji fakültesine yolladık. Orada incelenmesi için rica ettik. Sağ olsun oradaki hocalarız Doçent Doktor Ahmet Türkoğlu bizleri kırmadı. Bölümde inceleme yapıldı. Yapılan incelemenin sonucunda yoğun bir plankton üremesi dediğimiz tek hücreli bir organizma tespit edildi. Bu organizmanın adı 'Noktalika Skitilans' dediğimiz bir organizma. Yakamoz tarzında olan bir organizma. Nasıl geceleri ay ışığı vurduğu zaman işte bu yakamoz ışık röfle yapıp deniz üzerinde parlaklık oluşturan bir mikroorganizma ise bu da aynı şekilde kırmızı renkli güneşin vurması ile beraber kırmızı renkli ışık veren tek hücreli bir organizma. Çok yoğun olarak bulundu"

Çimenoğlu, deniz analarının ölümü ile ilgili  olarak da 'Noktalika Skitilans'  adlı organizmanın aşırı amonyak salgıladığını ve ölümlerinde bundan dolayı gerçekleştiğini söyledi. Çimenoğlu "Çok yoğun olduğu için raporda amonyak ürettikleri denizin içerisinde amonyak yoğun olarak tespit edildi. Bir zehirleyici etkisi vesaire her hangi bir şeyi yok. Ancak deniz canlılarına yoğun amonyak zarar veriyor. Deniz analarının ölümü de bundan kaynaklandığı ortaya çıktı. Yine rapora göre bu daha çok ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görüldüğü ve evsel ile sanayi atıklarının çok olduğu yerlerde kıyı körfez ve koylarda daga çok meydana geliyor. Orada görüldüğü söylendi. Bir de deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasının etken olduğu söylendi. Karadeniz' de bu mevsimde deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin altında olurmuş. Ortalama 7-8 derece. Fakat ilk defa bu sene deniz suyu sıcaklığı 10 derecenin üzerinde 12-13 derecelerde devam ediyor. Deniz suyu sıcaklığının yoğun olması evsel ve sanayi atıklarının olması bu tip organizmaların çoğalmasına neden oluyor. Ancak gelip geçici bir durum olduğu söylendi. Kış mevsimi olması, plaj mevsimi olmaması nedeniyle herhangi bir tehlikesi ve zararı olmadığı Üniversite tarafından bizlere rapor edildi. Sonuç olarak bir mikrobik kirlilik değil, bunu yapan 'Noktalika Skitilans' denilen tek hücreli organizma. Kendiliğinden de kayboılan bir organizma" dedi.

Yorum Ekle