SON DAKİKA

Kavlak: “Ayşe tatile çıkmaz, Türkiye kazanır”

Genel Başkan Kavlak: “İyi niyet var ama yetmez!” 09 Aralık, 2016 16:43 Güncelleme: 09 Aralık, 2016 16:43 Kavlak: “Ayşe tatile çıkmaz, Türkiye kazanır”

 

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Erdemir ile yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde MESS’in teklif ettiği 1 lira 70 kuruşluk zammın iyi niyetli ama yetersiz olduğunu söyledi. Kavlak, bu iyinetin karşılığı olarak kendilerinin de saatlik 3 liralık artış talebini 2 lira 70 kuruşa indirdiklerini açıkladı.

Kavlak, Erdemir Ana Kapı önünde toplanan üç bini aşkın işçiye yaptığı konuşmada, toplu sözleşme taslağını Erdemir İşçisinin kendisinin hazırladığını, tek satırına dokunmadığını söyledi.

İşçinin kabul etmediği hiçbir şeyi kabul etmeyeceklerini ifade eden Kavlak şöyle konuştu:

“Sizin istemediğiniz bir şeyi kabul eden namerttir, alçaktır. Kritik bir aşamaya geldik. Tüm gelişmeleri size aktaracağım, sonunda kararı yine siz vereceksiniz. Siz bitti demeden bitmeyecek. Biz bitti demeden bu iş bitmeyecek. Uyuşmazlıkta onlarca madde var. Çoğu bir kalemde geçecek maddeler. İyi niyet olsa anında çözülecektir. Bazı maddeler var ki, çözmek için iyiniyet yetmez. Adamakıllı güçlü bir irade de gerekiyor.

Nedir bunlar, tamamlayıcı sağlık hizmeti olsun, promosyonlarımızı toplu sözleşmeye yazalım. Aile büyüklerinin ayrısı gayrisı olmaz. Kayınpeder, kayınvalidelerimizin vefatında üç gün izin istiyoruz. İnsanca, hakça talepler. Bazı kafalar eski köye yeni adet olmaz, böyle gelmiş, böyle gider diyorlar. Biz ne diyoruz, Böyle gelmiş böyle gitmez, diyoruz. Vallahi de gitmez, billahi de gitmez.”

Kavlak, alanda bulunan işçilere bu maddeleri isteyip istemediklerini sordu. İşçilerin “Evet” diye cevap vermesi üzerine “O halde oybirliğiyle kabul edilmiştir hayırlı olsun” dedi.

“FEDAKARLIK SIRASI ERDEMİR’DE”

Eğer kendilerinin mücadelesi hak mücadelesi ise Erdemir işçisinin o hakkı en fazla hak eden olduğunu ifade eden Kavlak, Erdemir ihtiyaç duyduğunda Erdemir işçisinin lokmasını keserek yardımına koştuğunu hatırlattı.

Türk Metal Genel Başkanı şöyle devam etti:

“Bu işçinin istediği her kuruş onun helalidir, hem de anasının ak sütü kadar helalidir. Hepinizin bildiği gibi beş ay önce masaya oturduk. Bize iki ay boyunca hiç zam teklifi yapmadılar. Bunun anlamısıfır zamdır. Sonra altmış şekiz kuruş zam önerdiler. Masadan kalktık. Size sorduk kabul etmediniz ve eylemlerin kararını aldık. Bugüne kadar olanlar eylemlerin provasıdır, sadece ısınma turlarıdır. Tek bir fire vermedik. Şöyle bir ayağa kalktık, niyetimizi belli ettik. Böyle gelmiş böyle gitmez, bu düzen böyle gitmez, biz bu düzenin çarkına çomak sokarız. Vallahi de sokarız, billahi de sokarız.

Bizi en iyi Erdemir Yönetimi bilir. Belki o yüzden sağduyu galip geldi. Sıfır zamdan başladıkları pazarlıkta 68 kuruşa çıkan Erdemir yönetimi şimdi de 1 lira 70 kuruşa yükseldi.  Sıfır zamdan bu noktaya çıkmak önemli bir adımdır ama yetersizdir. Onun için bu bize yetmez dedik. Biz hayır dedik, size soruyorum 1 lira 70 kuruşu siz kabul ediyor musunuz?—işçilerden Hayır sesleri—siz etmiyorsanız biz de etmeyeceğiz.”

“TÜRK METAL’DEN İYİ NİYETE KARŞILIK”

1 lira 70 kuruşun anlamı Erdemir için 510 liradır. Sahte sendikaların, hokkabazların, sıfırcıların taslağına bile yazamadığı bu rakamı biz kabul etmiyoruz. Erdemir’in bu noktaya gelmesi iyi bir şeydir. Fakat bu noktaya geldiyse bunda Erdemir işçisinin payı büyüktür.  Birlikte gerçekleştirdiğimiz uyarı eylemleri sayesindedir. Bu rakamlar gelindiyse neler yapabileceğinizi gösterdiğiniz, gücünüzü gösterdiğiniz içindir. Bu birlikteliği gösterdiğiniz sürece kimse bizim bileğimizi bükemez, bizi yenemez.

Erdemir yönetiminin geldiği iyiniyeti konusunda gelinen nokta memnuniyet vericidir ama eksiktir. Erdemir işçisine yetmez. Biz 510 lirayı Erdemir ile kıyas kabul etmez işyerlerinde zaten aldık. Koskoca Erdemir bu rakama sığmaz. Fedakar Erdemir işçisi bu rakama mahkum olamaz.

Eğri oturup doğru konuşma zamanı. Erdemir yönetimi eksik de olsa bir lira yetmiş kuruşa çıkarak iyiniyetini gösterdi. Biz de samimiyetimizi göstermek için 3 lira olarak belirlediğimiz pazarlık rakamını 2 lira 70 kuruşa iniyoruz. Masadaki bu rakamın revize edilmesini kabul ediyor musunuz?”

Kavlak, talebi olumlu karşıladıkları için işçilere teşekkür etti.

İKİ GÜNLÜK EYLEM ARASI

Pazartesi günü sözleşmenin biteceğine inandığını ifade eden Kavlak, “Pazartesi masada bir uyuşmazlık çıkarsa eylemlere devam edeceğiz. O zamana kadar eylemlerimizi askıya alıyoruz.  Pazartesi bu işi masada bitirene kadar. Umarım yeniden yollara düşmeye gerek kalmaz, iki uygar taraf, iki sosyal ortak olarak tüm sorunları masada çözeriz. Herkes kazanır.  İşçi kazanır, işveren kazanır, Ereğli kazanır, bölge kazanır, en önemlisi Ayşe tatile çıkmaz, Türkiye kazanır, Türk İşçisi Kazanır” diye konuştu.

Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Savaş Erdem’e seslenen Kavlak, “Herkesin gözü kulağı burada. Pazartesi yeniden masaya oturacağız. Bu işi uzatmamak için ben de müzakerelere bizzat katılacağım. İyiniyetinize iyiniyetle karşılık verdik. Siz önerinizi yükselttiniz, biz indirdik. Arada fark iyice azaldı. Gelin elimizi tutun. Ülkemiz bir ateş çemberinden geçerken hainleri sevindirmeyelim. Gelin uzlaşalım. Hep birlikte Türkiye’nin yüzünü güldürelim” dedi.

 

Kavlak, Erdemir yönetiminin kendilerini iyi bildiğini hatırlatarak şunları söyledi:

“Bizi sendikal mücadeleyi kirleten sahte sendikacılarla karıştırmayın. Biz işçiyi kışkırtmak için greve çıkanlardan, işçinin ekmeğine kan doğrayanlardan değiliz. Bir üç isteyip bire razı olanlardan değiliz. Biz üçün birini alanlardan değiliz. Bunu kafanıza yazın. Pazartesi masada ikiyi göreceğiz.  Ondan sonra size elimizi uzatacağız.  Başka türlü bu eli size uzatmayacağız.  Artık yoklama yapmayı bırakın. Biz ne söylersek onu yaparız, boş konuşmaz, blöf yapmayız.”
Alanda toplanan işçilere, “Sözleşmeyi belirlediğiniz koşullarda bitirmemi onaylıyor musunuz?” diye soran Kavlak’a işçi “Evet” diye seslenerek cevap verdi.

İşçiler, “Bu işçi seninle gurur duyuyor”; “Adam gibi adam işte Pevrul başkan”, “Türk Metal Nerede, biz oradayız”, “Ölmek var dönmek yok” sloganları ile Kavlak’ı destekledi.

Eyleme Çorlu, Gebze, Sakarya, İstanbul bölgelerinde Türk Metal’in örgütlü bulunduğu işyerlerinden gelen işçi grupları da destek verdi. Eyleme yaklaşık üç bin beş yüz civarında işçi katıldı. 

 

Yorum Ekle