SON DAKİKA

İnfluenza virüsüne dikkat!...

İnfluenza virüsüne dikkat!... 18 Ocak, 2018 09:57 Güncelleme: 18 Ocak, 2018 09:57 İnfluenza virüsüne dikkat!...

Ereğli Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Tuğba Erdoğan, kış ayı ile birlikte artan üst solunum yolu enfeksiyonu hastalığı ile ilgili uyarılarda bulundu.

Kış ayının gelmesi, havaların soğuması ile birlikte birçok hasta üst solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle hastaneye akın ediyor. Kış ayında özellikle 65 yaş üstü yaşlılar başta olmak üzere çocuk ve kronik hastalığı olan kronik akciğer hastalığı ya da kronik böbrek hastalığı gibi kronik ilaç kullanımı olan, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, onkoloji hastalarının büyük risk taşıdığı belirtildi.

Konuyla ilgili olarak açıklamada bulunan Özel Echomar hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Tuğba Erdoğan, hastalıkla ilgili uyarılarda bulundu. Erdoğan açıklamasında “Mevsimin açılmasıyla birlikte artık çok fazla üst solunum yolu enfeksiyonu başvurularımız başladı. Ama dönemin dönme ağırlık gösteren influenza virüsü. İnfluenza virüsünün özelliği her yıl zaten belli bir dönemde salgın yapıyor. Genelde boğaz ağrısı, ateş, kırgınlık, burun akıntısı gibi gelmekle birlikte son dönemde akciğer bulguları çok ön planda, bunlar neler solunum sıkıntısı olabilir öksürük, balgam, hırıltılı solunum şu an başvurularımızın şikayetlerinin en çoğu bu şekilde bu anlamda dikkatli olmak gerekiyor özellikle risk grupları şu an çok daha dikkatli tedavi edilmesi gerekiyor. Riskli gruplara gelince 2 yaş altı bebekler, 65 yaş üstü yaşlı hastalarımız, kronik hastalığı olan kronik akciğer hastalığı ya da kronik böbrek hastalığı gibi kronik ilaç kullanımı olan, bağışıklık sistemi zayıf olan hastalar, onkoloji hastaları bunlar risk grubunda eğer herhangi bir sıkıntı yaşıyorlarsa özellikle akciğer bulguları varsa bir sağlık kuruluşuna baş vursunlar. Peki bu salgında nelere dikkat etmeliyiz özellikle sıvı tüketimi çok önemli beslenme çok önemli bol bol vitamin almalı C vitamini ağırlıklı olmalı ve çok kalabalık ortamlarda bulunmamaları gerekiyor. Alışveriş merkezleri gibi çok insanların iç içe olduğu yerlerde çok fazla bulunmamak gerekiyor. Özellikle grip olan, üst solunum yolu enfeksiyonu olanlar evlerinde birkaç gün istirahat etsinler çok dışarı çıkmak zorundalarsa da maske takmalarını öneriyorum bulaştırıcılık açısından ve bu dönemde el hijyeni çok önemli sık sık ellerimizi yıkıyoruz ellerimizi yıkamamız gerekiyor. Bir de anti parantez bir şey belirtmek istiyorum bu gribal enfeksiyonlarda influenza virüsü de bunların içerisinde antibiyotik hiçbir işe yaramaz. Antibiyotik tedavisini düşünmesinler çünkü şu an insanlarımızda antibiyotik alışkanlığı var işte bir antibiyotik reçetedir, eczaneden aldım, evde vardı kullandım. Virüslere antibiyotikler işe yaramazlar, çok sıkıntı hissettekileri durumda lütfen bir sağlık kuruluşuna başvursunlar şu an Echomar hastanesinin içerisinde 3 çocuk polikliniği 2 kulak burun boğaz polikliniği 1 enfeksiyon ve 1 dahiliye poliklinikleri ile bu hastaların tamamına hizmet verir durumdayız, artı influenza testini de yapabiliyoruz” dedi.

YENİ BİNA YENİ HEYECAN

Echomar hastanesinin yeni binasının kısa zamanda açılacağını ve binanın açılması ile birlikte bölge halkına özellikle Anjiyo konusunda çok büyük katkı sağlayacağını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Tuğba Erdoğan” Yeni bina kısmı çok heyecanlı yürüyen bir süreçti biliyorsunuz bende yakın zaman da 1 Ekim’de Echomar hastanesine dahil oldum insan meslek hayatında dönüm noktaları vardır. Echomar yeni bina yapılışı benim için çok özel bu anlamda hem çok güzel bir tecrübe oldu hem de çok heyecanlı seyrediyor. En ufak detayda uzman görüşleri, ne yapabiliriz ile uğraşılıp gerçekten çok güzel bir şey ortaya çıkarıldı, biz tüm ekibimizle A’dan Z’ye hizmet için varız onun için bekliyoruz. Umarım en kısa zamanda açılır. Çünkü Batı Karadeniz için çok büyük bir yatırım özellikle kardiyoloji hastaları için 7 gün 24 saat anjiyo ünitesi ile Stent takılabilecek o hastalarımız artık Ankara İstanbullara gidip yorulmayacaklar, tam anlamıyla hizmet verebileceğimiz bir merkez olacak. Heyecanla bekliyoruz. Tüm detaylar hazır. Teknik alt yapı malzeme her şey hazır. Bizde hazırız. Hizmet için Ereğli halkına ve tüm Batı Karadeniz’e sadece Ereğli ile sınırlı kalmıyoruz umarım en yakın zamanda açılır” dedi.

Yorum Ekle