SON DAKİKA

GMİS ve Akdemir Basın Bayramını Kutladı

GMİS ve Akdemir basın bayramını kutladı 24 Temmuz, 2018 13:44 Güncelleme: 24 Temmuz, 2018 13:44 GMİS ve Akdemir Basın Bayramını Kutladı

“24 Temmuz Basın Bayramı ve Önemi…”

 Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutlayarak, yazılı bir açıklama yaptı. Belediye Başkanı Muharrem Akdemir,  24 Temmuz Basın Bayramı’nın önemine değinerek, “Basının, doğru, güvenilir, tarafsız ve nitelikli haber yaparak bunu topluma objektif bir şekilde yansıtmak gibi önemli görevleri vardır. 1908 yılında basında sansürün kaldırılması için verilen mücadelenin yeri ve önemi büyüktür. Tarihte de yer alan bu önem ve sorumluluk, içinden geçmekte olduğumuz süreçte ise basının toplumdaki yerini daha önemli hale getirmiştir.” dedi

Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı nedeniyle yapmış olduğu açıklamada şu görüşlerine yer verdi: “Toplumsal değerlerimize saygılı, kişi hak ve özgürlüklerini koruyup gözetmeyi temel görev sayarak halkımızın doğru bir şekilde haber alma ihtiyacını sağlayan basın kuruluşları ve emekçileri, aynı zamanda demokrasimizin güçlenmesine de büyük katkı sağlamaktadır. Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı “iletişim özgürlüğü” şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır. Basın, yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Görevini, toplumsal değerlere saygılı, kişisel hak ve özgürlükleri temel alan tarafsız bir anlayışla yerine getiren özgür basın; demokrasinin en etkili ölçülerinden biridir. 

Bu duygu ve düşüncelerle basında sansürün kaldırılışının yıldönümünü kutlar, bilginin elde edilmesi, topluma ulaştırılması, yazılı, görsel ve işitsel kamuoyunu bilgilendirme görevini başarıyla yerine getiren basın mensuplarımızın basın bayramını kutlar, sevgi ve saygılarımı sunarım.”

GMİS BASIN BAYRAMINI KUTLADI

“Basın demokrasilerin gözü, kulağı ve dilidir”

Genel Maden İşçileri Sendikası(GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, basında sansürün kaldırılışının 110. yıldönümü olan ve o tarihten buyana 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanması dolayısıyla bir basın açıklaması yaptı. Demirci’nin GMİS Genel Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklama şöyledir.

“Bilindiği üzere 24 Temmuz 1908 tarihi ülkemizde basında sansürün kaldırıldığı tarihtir. Bu tarihte gazeteler ilk kez sansürsüz olarak yayınlanmaya başlamış ve sansür ağır suçlardan biri sayılmıştır. Bu nedenle bugünü 'Basın Bayramı' olarak kutluyoruz.

Basın demokrasilerin gözü, kulağı ve dilidir. Gücünü halkın desteğinden alan, halkın haber alma hakkının kullanılmasını sağlayan basının, önemli ve etkin bir denetim organı olması demokrasilerin temel unsurunu oluşturmaktadır.

Basının güçlü olması özgürlüğüne dayalıdır.

Gerek ifade özgürlüğünün sağlanması ve korunması, gerekse kamuoyunun hak ve taleplerinin doğru yansıtılması açısından özgür olma hayati önemdedir.

Bundan dolayı gazetecilik, yaşadığımız dünyada en dinamik ve fedakârlık isteyen mesleklerin başında gelmektedir.

Bu özveri ve fedakarlık; ülkemizde zaman zaman demokrasinin askıya alındığı darbe dönemlerinde gazetecilere bedeller ödetmiştir.

Basın özgürlüğü demek; gerçeğin, tahrif edilmeden, abartılmadan, tarafsızca kamuoyuna nesnel bir şekilde olduğu gibi aktarılması, gazetecilik mesleğini icra eden arkadaşlarımız ile basın kuruluşlarının temel ilkesi olmalıdır. Bir ülkede basının özgürlüğü, demokrasinin de kalitesini gösteren önemli bir ölçüttür.  

Aynı zamanda toplumlar için de basın bir güç, bir okul, bir yol göstericidir.

Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi “ Basın ulusun ortak sesidir” . 

Gece - gündüz demeden, bayram- tatil demeden yoğun bir çalışma mesaisi harcayan basın emekçilerimizin bugün pek çoğu sendikasız ve örgütsüzdür.

Sendikalı olduğu için işten çıkarılan basın emekçilerimizin, sendikasız ve örgütsüz olarak işsiz kalma korkusuyla bu mesleği yapmaya devam eden basın emekçilerimizin örgütlenmesinin önünde engeller kaldırılmalıdır.

Düşünceyi ifade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri suç olmaktan çıkarılmalıdır.

İfade özgürlüğü ve gazetecilik faaliyetleri nedeniyle basın emekçileri en verimli çağlarını dört duvar arkalarında geçirmemelidir.

Ülkemiz 24 Haziran sonrasında yeni bir yönetim sistemine girmiştir. Bu Yeni Yönetim Sistemi’nde basının sorunlarına daha duyarlı olunacağına inanıyor, 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyor, görevini ifa ederken şehit olan tüm gazetecilere de Allah'tan rahmet diliyoruz.”

 

 

Yorum Ekle