SON DAKİKA

Gazeteciler gününde bir araya geldiler…

Gazeteciler gününde bir araya geldiler… 11 Ocak, 2019 11:09 Güncelleme: 11 Ocak, 2019 11:09 Gazeteciler gününde bir araya geldiler…

Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla düzenlenen yemekte, gazetecilerle bir araya geldi. Uysal, yaptığı konuşmada siyasi geleceğiyle ilgili beklentileri konusunda ipuçları verdi. Başkan Uysal, “Bugüne kadar çok şeyler yaptık. Ama yeterli demiyoruz. Ne diyoruz? Biz yola devam diyoruz. Allah’ın izniyle de bu hizmetlere devam etmemiz lazım. Hepsi için aslında bir ufkumuz olmalı” dedi.

Karadeniz Ereğli Belediyesi’nce, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Gülüç Büyük Anadolu Otel’de yemek programı düzenlendi. Geceye Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın yanı sıra, Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı, Kozlu Gazeteciler Derneği Başkanı Tansel Kardeş, mesleğin duayenlerinden Bedri Erel, Karadeniz Ereğli ve çevre ilçelerde yayın yapan basın kuruluşlarının çalışanları katıldı.

Başkan Uysal burada yaptı konuşmada, gazetecilerin işinin zor olduğunu, ne yapsalar birileri tarafından beğenildiğini, başkaları tarafından ise eleştirildiğini söyledi.

Ömrü boyunca ağzından düşürmediği kelimelerin bir tanesinin eğitim olduğunu belirten Uysal şöyle dedi:

“Gazeteci arkadaşlarımızın da eğitime, çalıştaylara, konferanslara, kongrelere gerek ilçemizde, gerek başka şehirlerde gidilmesine ihtiyaç var. Çünkü eğitime hiç ara veremeyiz. Örneğin iki gün önce akşam ilçemize büyük bir kar yağışı oldu. Aslında çok büyük değil, bir kar yağışı oldu. O gece basındaki arkadaşlarla bir-iki aralığında atmışımdır herhalde. Gecenin ikisine kadar ne konuşabiliriz? Bir belediye başkanı birden sonra üç tane basında çalışan arkadaşa ne mesajı atabilir. Yarın sabah beşte ekiplerle beraber herkes görevinin başında. Çünkü eğitime devam edilecek. Başta okullarımız olmak üzere, hastane yollarında, eğitim alanlarında en ufak bir aksaklık olmasın diye. Buna niye ihtiyacımız var? Gece o saatlerde paylaşımlar yapıyorlar. ”Okullar Tatil, başardın başkan, okullar tatil olacak.” Baktım, sevinmeler var. Bizim eğitim süremiz senede 180 gün. Biz 180 günün bir gününü dahi harcayamayız. Çünkü yurt dışı örneklerden Almanya 220 gün, Japonlar 243 gün. O zaman bizim ülkemizde 180 gün eğitim varsa, bizler üzerimize düşen görevi yapmamız lazım. Görevimiz nedir, okulların tatil olmasından mutlu olmak kolay, tam tersine şunu sormamız lazım. Açık olmama sebepleri yenilebilir sebepler mi? Evet. Yapabilir miyiz, yapabiliriz. Dünyada örnekleri var. Karla kışla uğraşan bir tek Karadeniz Ereğli ilçesi mi? Vicdanıma şunu da sordum, doğuda, güneydoğuda hava şartlarını biliyorsunuz. Şunu bilmenizi istiyorum, eğitimin her alanı önemli. Eğitim olmadan iyiye, doğruya gideceğimize inanmam. Bu yüzden yorulmadan çok çalışmamız lazım. Bizim insanımız yaşamak için çalışıyor deriz. Oysa çalışmak için yaşamalıyız.”

ETİK MESELESİ DE ÖNEMLİ…

Etik konusunu da önemsediğini vurgulayan Belediye Başkanı Uysal şöyle devam etti:

“Her alanda, başta belediyeler ve kamusal alanlar olmak üzere, basın da olmak üzere etik kuralları hayatımıza kazandırmamız lazım. Dün sizlerin de bildiği gibi sayın cumhurbaşkanımızın himayelerinde yerel yönetimler ve etik konuları konuşuldu. Zonguldak’ımızın da saygıdeğer meclis başkanımız sayın Köksal Toptan bey de oraya katıldı. Çok önemli bir konu. Önümüzdeki günlerde olgunlaştığı zaman iletişim yaparız. İnşallah Ereğli’de etik kuralları konuşmaya başlarız. Her alanda, özellikle belediyelerde, kamusal alanlarda, bir bina hayal edelim, hekimlikte, kamuda, belediyede etik kuralların konuşulduğu bir Ereğli düşünün. Mutlu oluruz. Bunları konuşmamız gerekli.

Bizim en büyük problemimiz birbirimizi sevmeye çalışırken önyargılı davranmamız. Bir gün önyargılardan kurtulup birbirimizi anlamaya ve dinlemeye başlarsak, o zaman hayatımızda daha iyiye gideceğimize inanıyorum. Bizim kültürümüzde yaratılanı yaratandan ötürü seven bir nesiliz biz. Sevmeye devam edeceğiz, önyargısız.”

“UFUK ÇİZGİSİNİN ÖTESİNİ GÖRMELİYİZ”

Kendisinden önceki konuşmacılardan birinin, dernek evi projesiyle başka ilçelerdeki gazeteci örgütlerinin ufkunu açtığını söylediğini hatırlatan Uysal “Benim arzu ettiğim olay bu. Bir ufuk açıp o ufkun üstüne bir şey koymak. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘Ufuk Çizgisine Kadar Göreceğiz’ demiş. Bizim bugün ufuk çizgisinin ötesini de görmeye ihtiyacımız var” diye konuştu.

“HİÇ BİR ŞEY YAPMADI’ DİYORLAR, DOĞRUDUR”

Kendisine yönelik algı oluşturmakta başarılı olamadığı eleştirisini de yanıtlayan Uysal şunları kaydetti:

“Ne zaman gelişmiş ileri, güzel noktalara gideriz biliyor musunuz? Algı yönetimi değil, gelişmişlik üzerine konuşmaya başlarsak o zaman ileri noktaya gittik demektir. Gelişme mühendisliği konuşmamız lazım. Algı mühendisliği sosyolojik bir bilim. Gelişmişlik mühendisliği dediğimizde daha objektif olmamız lazım. ‘Satamadı’ dedi Necati Başkan, hiçbir kuyumcunun ’altınım var, bileziğim var’ diye bağırdığını duydunuz mu? Bağıranlar kim, daha ucuz fiyatla satılabilen eşya diyelim. Kıymetli eşyası olan, mücevheri olan bağırmaz.

Dört buçuk yılda, göreve geldiğimizde bir şey söylendi. ‘Hiçbir şey yapmıyor.’ Dört buçuk yıl bitti, bu sefer ‘Hiçbir şey yapmadı’. Bence doğru. İnanın söyledikleri en doğru cümle bu. Bir şey yapmadım, çünkü hakikaten bir şey değil, çok şey yaptık. Bir şey yapmadı diyenler de çok şey yaptığımı ifade etmek istiyorlar. Dört buçuk yıl öncesi film şeridi gibi gözümün önünden geçti. İnanın Ereğli’de hangi noktaya gitseniz, yürüme mesafesinde yaptığımız bir işi görürsünüz.”

Uysal, konuşmasında görev süresince yaptığı çalışmaları detaylarıyla anlattı.

“YOLA DEVAM DİYORUZ”

Hizmetlerini saatlerce anlatabileceğini öne süren Uysal şöyle devam etti:

“Aslında bu hizmetleri en iyi sizler biliyorsunuz. Bir şekilde basında bu haberlerle karşılaşıyorsunuz. Ama bizler önümüzdeki günlere, geleceğimize bakacağız. Sizlerle beraber el ele konuşarak, daha güzel bir geleceğe gitmemiz lazım. Desteklerinize ihtiyacım var. Çünkü basın olumsuz bir şeyler yazarsa, şehrin tanıtımına katkısı olumsuz yönde algılanır. Bu yüzden yaptığınız görevler çok önemli. İlçemize ait güzel yöndeki bilgilendirmelerde üstünüze çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu yüzden, hep beraber kafamızı ellerimizin arasına alıp düşünmemiz lazım.

Bugüne kadar çok şeyler yaptık. Ama yeterli demiyoruz. Ne diyoruz? Biz yola devam diyoruz. Allah’ın izniyle de bu hizmetlere devam etmemiz lazım. Hepsi için aslında bir ufkumuz olmalı.Diyorlar ki bazen, vizyon sahibi… Çok güzel bir cümle, benim de hoşuma gidiyor böyle denilmesi. Vizyon ulaşılabilir, hayal edilebilir bir hedeftir. Ancak bizim çok hedeflere ihtiyacımız var. Bizim multivizyoner olmamız lazım. Vizyon yetmiyor artık. Çok fazla alanda vizyonlarımızı ortaya koymamız lazım. Önümüzdeki günlerde sizlere AK Projeleri tanıtmaya başlamamız lazım.A harfi Akıllı Şehir, ikincisi Atatürk Kültür merkezi, K harfi Kültür Yolu Projesi, Kent Meydanı projesi. Çok fazla açık vermeyeyim, projelerimi söylemeye başlamış olacağım.”

Uysal konuşurken bir gazetecinin ‘Adaysınız anladık yani’, diye takılması üzerine Uysal “Hayır lütfen, Hayatta her şeye hazır olacaksınız, hazırlıksız yakalanma gibi bir şansımız yok. Şunu anlatmak istiyorum. Hayatta çok çalışacağız. Ne öğrendiysem annemden öğrendim. Okuma yazması yoktu. Bana ‘oğlum, içinde arı olacak arı’ derdi. Arı çalışkandır. Çalışkan olacaksın. Çalışmalıyız, çalışmalıyız, bıkmadan yorulmadan çalışmalıyız. Neşet Ertaş ‘Aşkınan çalışan yorulmaz’ diyor. Ben Aşkınan çalışıyorum. Çalışan gazeteciler gününüz kutlu olsun” ifadelerini kullandı.

DERNEK BAŞKANLARI DA KONUŞTU…

Toplantıya katılan dernek başkanları da konuştu.

Karadeniz Ereğli Gazeteciler Derneği Başkanı Necati Günay, Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın yaptığı hizmetleri anlatarak, Dernek Evi projesinde verdiği destekten ötürü Uysal’a teşekkür etti. Günay, son dönemde Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti ile aralarında yaşanan sorunlar nedeniyle ZGC yönetimine yönelik eleştirilerde de bulundu.

Alaplı Gazeteciler Derneği Başkanı Doğan Bostancı da Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’ın Dernek Evi projesiyle kendilerinin de ufkunu açtığını, Alaplı’da da bu konuda taleplerde bulunduklarını ifade etti.

Kozlu Gazeteciler Derneği Başkanı Tansel Kardeş de çalışan gazetecilerin sorunların çözümü için destek verilmesi gerektiğini belirterek, davetinden ötürü Belediye Başkanı Hüseyin Uysal’a teşekkür etti.

Avrupa Gazeteciler Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Altan Akçakese de belediyenin son dönemde basın kuruluşları arasındaki ikili uygulamaya son vermesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ereğli Basınının Duayeni Bedri Erel de Ereğli Gazeteciler Derneği ve Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti arasındaki problemleri büyütmeden, en kısa sürede sona erdirmek gerektiği vurgusu yaptı.

Yorum Ekle