SON DAKİKA

Ertuğrul: "Bu fiyatlar taban fiyat değil tavan fiyattır"

Cumhuriyet Halk Partisi Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalite fındık fiyatının 22.5TL., Levant kalite fındık fiyatının ise 22TL. olarak açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı 01 Ağustos, 2020 14:52 Güncelleme: 01 Ağustos, 2020 14:52 Ertuğrul: "Bu fiyatlar taban fiyat değil tavan fiyattır"

Cumhuriyet Halk Partisi Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalite fındık fiyatının 22.5TL., Levant kalite fındık fiyatının ise 22TL. olarak açıklanmasının ardından basın açıklaması yaptı

Başkan Ertuğrul konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verdi;

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,Giresun kalite fındık fiyatını 22,5 TL, Levant kalite fındık fiyatını 22 TL  olarak açıkladı.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde fındık fiyatlarının hasattan önce açıklanmasını ve bu yıl rekolte düşüklüğü nedeni ile en az 25 TL olması yönünde açıklamalarda bulunmuştuk. Bunlardan fiyatın hasattan önce açıklanması talebi yerine gelmiştir.

Ancak açıklanan fiyatlar rekoltenin nerdeyse yarı yarıya düştüğü bir sezonda beklentinin çok altında gerçekleşmiş, hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bu fiyatlar taban fiyat değil tavan fiyattır.  Bu fiyatlar üreticimizin yüzünü güldürmemiş aksine endişeye sevketmiştir.

Çünkü borç içindeki üretici özellikle Bankalara olan borcunu ödeyebilmek için ürününü peşin satmak isteyecek ve tüccarlara yönelecektir.Bu şekilde fiyatlar açıklananın altına düşecek üreticinin kazancı düşük kalacaktır.

Üreticinin daha fazla mağdur olmaması, tüccarın insafına kalmaması için TMO peşin fiyatına fındık almalı ve hatta üreticinin ayağına giderek ürün almalıdır. Çünkü TMO ya fındık getiren üretici randıman, nem gibi nedenlerden ürünü geri çevrildiğinde küsmekte tekrar TMO ya kadar gitmeye çekinmektedir.

Alaplı İlçesinde bulunan TMO Özellikle Ormanlı  Beldesi ve Bayat köyü gibi merkezlerde alım ofisleri oluşturmalıdır.

Yine TMO 22 TL sına aldığı fındığı ileriki dönemde daha yüksek fiyata sattığında farkın bir kısmını üreticiye  prim olarak yansıtmalıdır. Aksi takdirde milli bir serveti büyük firmalara peşkeş çekmeye  uluslararası kartelin çıkarlarına  hizmet etmeye devam edersiniz. Fındık için emeğini harcayan, alınterini döken ve geleceğini fındığa bağlayan üreticimiz bunun  altında kalmaz.

Bu gelişmeler ışığında yine de bereketli ve sağlıklı  bir hasat, kazançlı bir fındık sezonu diliyorum.”

Yorum Ekle