SON DAKİKA

Erken Tanı Hayat Kurtarır...

Erken Tanı Hayat Kurtarır... 09 Ekim, 2019 13:42 Güncelleme: 09 Ekim, 2019 13:42 Erken Tanı Hayat Kurtarır...

Alaplı ilçesi Gümeli Yaylası’nda meme kanserinde erken tanıya dikkat çekmek ve bu hastalığı sevgiyle korkmadan atlatabilmek için en yaşlı porsuk ağacına yürüyüş ve porsuk ağacı dikimi gerçekleştirildi.
Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Batı Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği ve Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında ‘Her Gün Değerlidir – Erken Tanı Hayat Kurtarır’ sloganı ile hafta sonu Alaplı Gümeli Yaylası’nda düzenlenen etkinlikte meme kanseri tedavisinde kullanılan bir ilaç grubunun hammaddesini barındıran ve dünyadaki en yaşlı ağaçlar arasında yer alan 4114 yaşındaki Porsuk ağacı (Taxus Baccata) yaklaşık 300 kişilik katılımcı eşliğinde ziyaret edildi.
Alınan bilgiye göre, Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri kapsamında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Batı Karadeniz Meme Hastalıkları Derneği ve Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü ortaklığında ‘Her Gün Değerlidir – Erken Tanı Hayat Kurtarır’ sloganı ile Alaplı Gümeli Yaylası’nda etkinlik gerçekleştirildi.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı, Genel Cerrahi Anabilim Dalı Direktör, Meme ve Endokrin Birimi Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak Değişim Haber Merkezimize yaptığı açıklamada, etkinliğe katılan herkese teşekkür ederek, Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri çerçevesinde etkinliğimizi Gümeli Yaylası’nda Porsuk ağacında sembolik porsuk ağacı dikimi gerçekleştirdik.
Halkımızın yoğun ilgi gösterdiği etkinlik kapsamında Zonguldak merkez ilçe ile Ereğli, Alaplı, Çaycuma, Kilimli, Kozlu ve Devrek gibi ilçelerimizden tedavi olmuş hastalarla birlikte sembolik Porsuk ağacı fidesi dikimi sonrası, etkinliğe katılan meme kanseri savaşçılarına fideler hediye edildi. Umudu ve geleceği simgeleyen pembe balonlar gökyüzüne bırakıldı. Meme kanseri tedavisinde farkındalığın ve erken tanının önemini vurgulayan pankartlar eşliğinde Prof. Dr. Güldeniz Karadeniz Çakmak kanser tedavisinde erken tanı ve kişiselleştirilmiş tarama ve tedavi programları ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Onkoloji Merkezimizin bu konudaki önemi konusunda bilgilendirmelerde bulundu:
“Meme kanseri her kadının yaşayabileceği, çok sık rastlanan bir hastalık olup, günümüzde bu kansere bağlı kayıplar maalesef hastalığın erken evrede tespit edilmemesine ikincil gelişmektedir. Hayatı ve kendimizi ertelememeliyiz. Erken tanı ve kişiselleştirilmiş tedavi ile bu kayıpların önlenebilir olması bizim halkımızı uyarma zorunluluğumuzun en önemli kanıtıdır. Bu kanserler ile ilgili risk azaltma stratejileri ve erken tanı yöntemleri konusunda halkımızın farkındalığının artması ve bilinçlenmesi kanserle olan savaşımızda yüz güldürücü sonuçların anahtarıdır. Hastalarımızın kanser tedavisinde hekimler tarafından kanıta dayalı tıp doğrultusunda uygulanan ilaçlar dışında hiç bir ek veya yandaş tedaviye yönelmemeleri, hastalarımızı bu hastalıktan kurtarmamız konusunda hayati önem taşıyor. Kanserin tedavisi ancak multidisipliner ekip çalışması ile mümkün. Bu noktada üniversitemiz onkoloji merkezimizde cerrahi, medikal tedavi ve radyoterapi uluslararası standartlar doğrultusunda dizayn edilerek uygulanmaktadır. Bu sayede bugün sizler gibi kanseri yenmiş kahramanlarımızla birlikte yürüyoruz. Yanımızda bulunmanız bu hastalıkla savaşmakta olan diğer hastalarımız için büyük umut ve inanç kaynağı olup, zor olan tedavi sürecini aksatmadan tamamlamaları konusunda büyük destek sağlamaktadır. Bu nedenle başta siz meme kanseri kahramanlarımız olmak üzere, zorlu hava ve yol şartlarına rağmen buraya kadar gelerek bizi destekleyen tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyoruz. Bu etkinliğin planlanmasında gösterdikleri büyük çaba ve emeklerinden ötürü Nihan Kuzu ve Derya Suiçmez’e minnettarım”
Konuşmanın sonunda Prof. Dr. Karadeniz Çakmak, desteklerinden ötürü başta Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çufalı olmak üzere Kanser Birimi Başkanı Esin İlhan, Alaplı Belediye Başkanı Nuri Tekin, Gümeli Belediye Başkanı Ahmet Saydam, Herkes için Spor Federasyonu Zonguldak İl Temsilciliği ve Karadeniz Ereğli-Alaplı Off-Road Grubu ile katkıda bulunan tüm destekçilere teşekkürlerini iletti.

Yorum Ekle