SON DAKİKA

Ereğli’nin kurtuluşu kutlandı

Ereğli’nin kurtuluşu kutlandı 18 Haziran, 2018 13:05 Güncelleme: 18 Haziran, 2018 13:05 Ereğli’nin kurtuluşu kutlandı

Karadeniz Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıldönümü dolayısıyla tören düzenlendi. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, “Tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyan bizler, Nimet Hocaları, Recep Kâhyaları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Gelecek nesillerimiz, böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak, bu şanlı tarihe ve Kdz.Ereğli’mize sahip çıkacaklardır” dedi.

Törende Kaymakam vekili Saim Eskioğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Aykut Manioğlu ve Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal Atatürk Anıtı’na çelenk sundu, saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Bu esnada alanda bulunan Türk Bayrakları göndere çekildi.

Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal törende günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 98. Yılını kutladıklarını belirtti.

4 bin 500 yıllık şanlı bir tarihe sahip Ereğli’nin, bir Ramazan ayında Fransızların işgaline uğradığını belirten Uysal şöyle konuştu:

“8 Mart 1919’da Zonguldak’ı işgal eden Fransızlar, bir yıl sonra 18 Haziran 1920 tarihinde Kdz. Ereğli topraklarını işgal etmek istemiş, denizden savaş gemileriyle top atışına tutarak topraklarımıza düşman askeri çıkartmışlardır.Ancak, unuttukları şey, Kdz.Ereğli halkının milli ruhu, vatan sevgisi, birlik ve beraberliğidir.

Belediye başkanı Akmanoğlu Raşit ve Rüşdiye öğretmeni Nimet Hoca önderliğinde işgale karşı hızla müdafaa-ı hukuk cemiyeti kurulmuş, o yıllarda milli mücadele çalışmalarını yürüten, Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Mustafa Kemal’e durum bildirilmiştir. Kdz.Ereğli’nin işgal edildiği ilk günden itibaren her safhadan haberi bulunan, verdiği direktiflerle savaşa yön veren ve yardım sağlayan Mustafa Kemal, Karadeniz Ereğli’ye bir taraftan destek kuvveti gönderirken, egemenliğine ve bağımsızlığına düşkün Kdz.Ereğli halkı da boş durmamış, Müdafaa-ı Hukuk cemiyeti adı altında toplanarak, Fransızlara ilk kurşunu sıkıp topraklarımızda direnişe başlamıştır.

Ramazan ayının son on gününde, bölgemizin tüm yerleşim noktalarından, Alaplı’nın köyleri, Gülüç ve Kaptaş’tan, Cuma ve Yalı boyundan gelerek, Emekli Yüzbaşı, Kuvayi Milliye Komutanı İzzet Dura komutasında direnişe geçen vatanseverlerimiz, 10 gün süren milli mücadele sonunda Ramazan bayramı sabahı Kdz.Ereğli’yi düşman işgalinden kurtarmıştır. Yüzbaşı Cevat Bey, Devrekli Muharrem, İpsiz Recep de şanlı direnişe destek olmuş ve Kdz.Ereğli “Gazi Ereğli” ismiyle şanlı tarihimizde yerini almıştır. “

“UNUTMAYACAĞIZ”

Milli birlik ve beraberlik ruhunu en zor günlerde, hiç kaybetmeden ortaya koyan Kdz Ereğli halkının, 98 yıl önce verilen mücadelede olduğu gibi, her zaman, her koşulda bu birlik ve beraberliğini üst düzeyde tutacağını belirten Uysal şöyle devam etti:

“Tarihi şereflerle dolu bu kentte yaşamaktan gurur duyan bizler, Nimet Hocaları, Recep Kâhyaları, şanlı tarihe imza atan ve bu uğurda şehit düşen büyüklerimizi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız.Gelecek nesillerimiz, böylesine büyük tarihi değerlere sahip olmaktan gurur duyacak, bu şanlı tarihe ve Kdz.Ereğli’mize sahip çıkacaklardır.İlçenin Belediye Başkanı olarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimize güvenim tamdır.Kurtuluşumuzun 98.yılında, İlçemizi özgürlüğüne kavuşturan, böylesi bir şanlı tarihe sahip olmamızı sağlayan Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, şehitlerimizi ve bugün aramızda olmayan gazilerimizi rahmetle anıyor, onların torunlarını saygı ve minnetle selamlıyorum. “

KARANFİLLER BIRAKTILAR…

Törende Karadeniz Ereğli Belediye Halk Oyunları Topluluğu çeşitli yörelerden halk oyunları gösterileri gerçekleştirdi.

Protokol daha sonra anıtın arkasında bulunan Ereğlili Kurtuluş Savaşı kahramanlarının büstlerine karanfiller bıraktı. Karadeniz Ereğli Belediyesi Din görevlisi İzzettin Aşan, burada kurtuluş savaşı kahramanları, şehit ve gaziler için dua etti.

Törene katılan protokol daha sonra da Abdi İpekçi Sergi Salonunda açılan El Nakışı sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa katılanlar sergide incelemelerde bulundu.

 

Yorum Ekle