SON DAKİKA

Ereğli'de, Zaferin 97. yılı coşkuyla kutlandı

Zaferin 97. yılı coşkuyla kutlandı... 30 Ağustos, 2019 12:09 Güncelleme: 30 Ağustos, 2019 12:09 Ereğli'de, Zaferin 97. yılı coşkuyla kutlandı

VİDEO GÖRÜNTÜ YÜKLENİYOR

Ereğli’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 97. Yıldönümü dolayısıyla çelenk sunma töreni ve geçit töreni düzenlendi.   Kutlamalar çerçevesinde gerçekleştirilen Tören Geçişi esnasında gurur tabloları oluştu, vatandaşlar törenleri ellerinde bayraklarla izledi.

Zafer Bayramı etkinlikleri kapsamında ilk etkinlik Atatürk Anıtı önündeki meydanda çelenk sunma töreni oldu. Tören kapsamında Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.  Tören kapsamında saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Çelenk sunma töreninin ardından Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, beraberinde bölge komutanı ve belediye başkanı ile birlikte, Atatürk Anıtı arkasında bulunan İnönü Parkı’nda tebrikleri kabul etti.

ALTERNATİF ÇELENK…

Öte yandan çelenk sunma töreninin resmi bölümünün tamamlanmasının ardından CHP ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından anıta alternatif çelenkler sunuldu. CHP İlçe Başkanı İsmail Fota, burada kısa bir açıklama yaparak 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutladı.

GEÇİT TÖRENİ…

Kutlamalar, Devrim Bulvarı üzerinde düzenlenen Kutlama Töreni ile devam etti. Bu kapsamda İlçe Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar ve Belediye Başkanı Halil Posbıyık, halkın, gazilerin ve askeri birliklerin bayramını kutladı.

Deniz İstihkam Üsteğmen Gökhan Özbağ,  Kutlama Töreni çerçevesinde günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, 30 Ağustos’un sadece Türk Milleti için değil, bütün dünya için büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Tarihinin hiçbir devresinde hürriyetinden zerrece taviz vermemiş Türk Milleti’nin istilacı düşmanlara karşı canını ortaya koyarak verdiği yaşam mücadelesinin zafere ulaştığı gün olduğunu ifade eden Özbağ şöyle konuştu:

“Bugünün değerini anlamak dünü öğrenmek ve hatırlamakla mümkündür. Osmanlı İmparatorluğu Trablusgarp ve Balkan Savaşlarını takiben girdiği 1. Dünya Harbi sonunda çok ağır şartlarla Sevr Antlaşması’nı imzalamaya zorlanmış, bunun kabulü ile aziz vatanımızın parçalanması istenmişti. Mondros mütarekesinden hemen sonra, İngilizler Musul, Urfa, Antep ve Maraş’ı,  Fransızlar Adana ve Mersin’i, İtalyanlar Antalya ve Konya’yı, Yunanlılar ise İzmir’i işgal etmişlerdi.”

İşgal kuvvetlerinin düşünmediği hususun, Türklerin tarihinin hiçbir evresinde esaret altında yaşamamış olması olduğunu ifade eden Özbağ, “Çok zor şartlar altında planlanan ve hazırlanan Büyük Taarruz’un amacı, sürpriz bir harekatla güçlü düşman mevzilerini yarmak ve sayıca üstün düşmanı mağlup etmekti. Bu taarruza, Türk’ün anayurdunu işgal eden düşman yok edilmeden ara verilmeyecekti” diye konuştu.

Büyük Taarruz’a 26 Ağustos 1922’de başlandığını ve 30 Ağustos’ta zafere sonuçlandığını belirten Deniz İstihkam Üsteğmen Özbağ, zaferle birlikte Kurtuluş Savaşı’nın sona erdiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Başkomutanlık Meydan Muharebesinin önemi, sadece düşman ordularının yenilmesi değil, aynı zamanda Yüce Türk Milleti’nin tarihinde yeni bir dönem açarak Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına imkan sağlamıştır. Zaferin en büyüğü olan Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk Milletinin kahramanlık duygusunu ve milletin gururunu besleyen en önemli kaynaklardan biridir ve böyle kalacaktır. Türk Silahlı Kuvvetleri, 97 yıl boyunca olduğu gibi bugün de üstün bir vazife anlayışı içerisindedir. Asil Türk Milletinin namus ve şerefi, vatanı ve milletinin bölünmez bütünlüğü uğruna canını seve seve feda etmeye daima hazırdır.”

ŞİİRLER… HALK OYUNLARI… TÖREN GEÇİŞİ…

Program çerçevesinde Merkez Anadolu Lisesi Öğrencisi Yavuz Selim Erden, 30 Ağustos konulu şiirini seslendirdi. Programda Ereğli Belediyesi Halk oyunları ekibi, ege yöresinden zeybek oyunları gösterisi gerçekleştirdi.

Program, gaziler, şehit yakınları, spor kulüpleri, belediye ekipleri, Erdemir ve TTK ile dernek ve mesleki kuruluşlar ve askeri birliklerin katılımıyla gerçekleştirilen tören geçişi ile son buldu. Tören geçişini vatandaşlar ellerindeki bayrakları sallayarak ve alkışlarıyla destekleyerek izledi.

Kaymakam ve protokol törenin ardından hazırlanmasına emek veren personele teşekkür etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Törene Karadeniz Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı vekili, Cumhuriyet Savcısı Yusuf Ziya Yayla, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Siyasi Parti ilçe başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı.

Yorum Ekle