SON DAKİKA

Ereğli'de Gaziler günü kutlandı...

Ereğli'de Gaziler günü kutlandı... 19 Eylül, 2019 12:21 Güncelleme: 19 Eylül, 2019 12:21 Ereğli'de Gaziler günü kutlandı...

Türkiye  Muharip Gaziler Derneği Karadeniz Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin, “Bu yüce millet, en sıkıntılı dönemlerinde dahi ulusal gücünü, mazisi zaferlerle dolu ve bağrından çıkardığı şanlı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ve bu kuvvetin milletine emanet ettiği şehit ve gazilerinden alır. Atatürk İlkeleri temelinde kurulmuş cumhuriyetimizi ve aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğünü her zamankinden daha hassas, daha dikkatli ve daha azimli olarak korumaya devam edeceğiz”dedi.

Karadeniz Ereğli’de 19 Eylül Gaziler Günü dolayısıyla anma programı düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen programda, Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık ve Muharip Gaziler Derneği Kdz Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin, Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Törende saygı duruşunda bulunması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, Cumhuriyet Ortaokulu Öğrencisi Fatma Akkaya, “Gaziler Günü” adlı şiiri seslendirdi.

Muharip Gaziler Derneği Kdz. Ereğli Şube Başkanı Temel Şahin, günün anlam ve önemine ilişkin konuşmasında, 19 Eylül’ün Türkiye Cumhuriyetinin yanı sıra, Kore Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kuruluş varoluş mücadelesi sonucunda alınan gazilik unvanıyla onurlandırıldıkları gün olduğunu söyledi.

“GAZİ ULUSAL DEĞERDİR!”

Karşı bir milletle girişilen savaşta savaşa giren askerin gazi unvanı aldığını, yaralananların ise malul gazi olduğunu ifade eden Şahin şöyle konuştu:

“Gazi unvanı kolayca alınan bir unvan değildir. Gazi savaşı,  süngünün ucunda, merminin vızıltısında, torpilin, torpidonun, bombanın dehşetinde sürdürürken, şehit düşen arkadaşını gören, yaralanan arkadaşını omzunda taşıyandır. Gazi ulusal değerdir.

Türk tarihinde şehitlik ve gazilik onuru vardır. Her Türk bu onura ulaşmak için,  vatanı, milleti, bayrağı, milli marşı, soydaşları ve kutsal değerleri için savaşır. Türk Milleti bunun en güzel örneğini  Atatürk’ün önderliğinde verilen Kurtuluş Savaşı’nda yaşamıştır, ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ demiştir.  Türk tarihi böylesine kahramanlık günleriyle doludur. Destanlar yazdıran, çağ açıp çağ kapatan şehit ve gaziler, tek tek birer onur abidemizdirler.  Vatanı uğruna ölümü göze almış kahraman Türk ordusu, daha sonra dünya barışını korumak için 1950-53 yılları arasında Kore’de savaşmıştır.  20 Temmuz 1974 günü, soydaşlarımızı soykırımdan kurtarmak, adaya barış getirmek için Kıbrıs Barış Harekatı’nı gerçekleştirmiştir.  Ordumuz 1984 yılında başlayan terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir.”

Şahin, konuşmasında “Vatanımızın her karış toprağına kanlarını akıtan, Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimizin, can veren şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli görevimizdir. Vatanımızın kurtuluşunda düşmanla amansız mücadele eden, malul veya gazi olarak hayat mücadelesi veren bu değerli şahıslara sahip çıkmak ve onlara saygılı olmak, milletimizin tarihine ve mazisine bağlılığın bir ifadesidir” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK GAZİ UNVANIYLA GURUR DUYARDI”

Şahin, tarihte birçok savaşların o milletin kaderini değiştirdiğini belirterek şunları söyledi:

“13 Eylül 1921’deki Sakarya Muharebesinin zaferle bitmesi, Türk Milletinin kader çizgisinde dönüm noktasıdır. Sakarya Zaferi’nin kahraman lideri Ulu Önder Atatürk’e 98 yıl önce,  19 Eylül 1921’de İlk TBMM tarafından, 153 sayılı kanunla ‘Gazi’ unvanı tevdi edilmiştir.  Bugün aynı zamanda biz gaziler topluluğunun oluşturduğu ve Kuvayı Milliye’yi temsile memur yegane dernek olan Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin 35. Kuruluş yıldönümüdür.

 Şehit nurlanmış,  gazi onurlanmış askerdir. Savaş meydanlarının en büyük rütbesi şehitliktir. Vatan ve vazife uğruna seve seve ölüme giden bu milletin evlatları olarak, hak ettiğimiz gazilik unvanını büyük bir gurur ve onurla taşımaktayız. Atatürk de Gazi unvanı ile anılmaktan büyük bir gurur ve onur duyduğunu her vesileyle ifade buyurmuşlardır.”

“DAİMA HATIRLANACAKLAR”

Milletimizi birbirine bağlayan değerlerin başında, tarih sayfalarına  altın harflerle yazılan kahramanlıkların, toprak ve bayrak uğruna akıtılan kanlar ve verilen canların geldiğini söyleyen Şahin şöyle konuştu:

“ Bu yüce millet, en sıkıntılı dönemlerinde dahi ulusal gücünü, mazisi zaferlerle dolu ve bağrından çıkardığı şanlı Türk Silahlı Kuvvetlerinden ve bu kuvvetin milletine emanet ettiği şehit ve gazilerinden alır. Atatürk İlkeleri temelinde kurulmuş cumhuriyetimizi ve aziz vatanımızın bölünmez bütünlüğünü her zamankinden daha hassas, daha dikkatli ve daha azimli olarak korumaya devam edeceğiz. Vatan adına canlarını vererek, göndere çekilen al sancağı orada tutanlar ve kanımızla renklendirdiğimiz ay ve yıldızdan gurur duyanlar tarihin içinde ve unutulmazlar köşesinde daima hatırlanacaklardır.

Orduya sadakat şerefimdir, diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü,  silah arkadaşlarını, can verip toprağa düşmüş şehitlerimizi, ahirete intikal etmiş gazilerimizin, aziz vatanımızın üstünde çatı olan mukaddes ruhları önünde saygıyla eğiliyor, minnetle şükranla anıyoruz. Hayatta olan gazilerimize sağlık ve esenlikler diliyorum.”

ŞEHİTLER ANITI’NA KARANFİLLER

Şahin’in konuşmasının ardından, protokol ve tören alanında bulunan gaziler anıt önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Daha sonra Atatürk Anıtı’nın arkasında bulunan Şehitler Anıtı’na geçen protokol ve gaziler, şehit fotoğraflarının bulunduğu anıta kırmızı karanfiller bıraktı.

Törenin ardından Şehit Mezarlığı’nda Gaziler Günü dolayısıyla mevlit programı gerçekleştirildi.

Törene,  Kdz Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, İlçe Emniyet Müdürü Ferdi Kuyu, İlçe Jandarma Komutanı, Jandarma Yüzbaşı Erkan Bülbül,  Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Daire müdürleri, Türkiye Harp Malulü Gaziler, Dul ve Yetimleri Derneği yönetimi ve üyeleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, askeri ve sivil erkan katıldı.         

Yorum Ekle